Barteknik och ansvarsfull alkoholservering - Nivå 1

100 poäng

Undervisningen i ämnet barteknik och ansvarsfull alkoholservering på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Vanligt förekommande drycker i bar. Råvaror, tillverkningsprocesser, ursprung, karaktär, kvalitet och användningsområde.
  • Drinkgrupper och vanligt förekommande drinkrecept.
  • Provningsmetoder och identifiering av olika drycker. Sensorik.
  • Utformning av dryckeslistor.
  • Ekonomiska kalkyler i bar.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland alkohollagen.
  • Ansvarsfull alkoholhantering och alkoholens skadeverkningar.
  • Produkter, material, redskap och utrustning.
  • Metoder vid drinkblandning.
  • Hygien och ergonomi.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven visar godtagbara kunskaper om drycker, drinkgrupper och drinkrecept.

Eleven planerar och organiserar arbete i bar med viss säkerhet i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven utför vanligt förekommande arbete i bar med viss säkerhet.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven visar goda kunskaper om drycker, drinkgrupper och drinkrecept.

Eleven planerar och organiserar arbete i bar med säkerhet i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven utför vanligt förekommande arbete i bar med säkerhet.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven visar mycket goda kunskaper om drycker, drinkgrupper och drinkrecept.

Eleven planerar och organiserar arbete i bar med god säkerhet i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven utför vanligt förekommande arbete i bar med god säkerhet.

Nivå 1

BART1000X 100 poäng