Administration
ADMI2 nivåer
Ämnet administration behandlar administrativt arbete inom företag, offentlig förvaltning och organisation. Ämnet behandlar också material, utrustning och arbetsmetoder som används inom administration samt hur det administrativa arbetet kan utföras på ett effektivt, säkert och serviceinriktat sätt.
Nivåer
Affärskommunikation
AFFA1 nivå
Med affärskommunikation avses i första hand extern kommunikation till företag, myndigheter och privatpersoner men även intern kommunikation inom företag, offentlig förvaltning och organisation. Ämnet affärskommunikation behandlar hur olika affärsdokument utformas samt hur presentations- och informationsmaterial i affärssammanhang framställs med hjälp av lämplig teknik.
Nivåer
Akrobatik
AKRO3 nivåer
Akrobatik är en stor del av cirkuskonsten och har olika discipliner. Ämnet akrobatik handlar om fysisk färdighet som kan åstadkommas med kroppen för att skapa rörelseuttryck.
2 nivåer
Ämnet aktiviteter och upplevelser omfattar aktiviteter, upplevelser och service inom turism- och besöksnäringen. Ämnet behandlar även hur aktivitetsledaren på ett inspirerande och ansvarsfullt sätt kan leda olika aktiviteter.
Nivåer
Aktivitetsledarskap
AKTV1 nivå
Ämnet aktivitetsledarskap tar utgångspunkt i människors lärande i olika miljöer och fokuserar på mötet mellan människor utifrån individ och grupp. Ämnet behandlar hur aktivitetsledaren på ett inspirerande, målgruppsanpassat och ansvarsfullt sätt kan planera och leda olika aktiviteter.
Nivåer
Akut omhändertagande
AKUT1 nivå
Ämnet akut omhändertagande har sin grund i praktiskt hälso- och sjukvårdsarbete men också i de vetenskapliga ämnesområdena vårdvetenskap, pedagogik, medicin och etik. Ämnet behandlar akut omhändertagande utanför vårdinrättning.
Nivåer
1 nivå
Ett fungerande järnvägssystem är väsentligt för att upprätthålla transporter av både människor och gods. Ämnet allmän järnvägsteknik behandlar olika teknik- och anläggningssystem inom järnvägsbranschen samt de risker som är förenade med att vistas och arbeta i järnvägsmiljö. I ämnet ställs höga krav på både trafik- och elsäkerhet eftersom det utgör grunden för allt arbete på och bredvid järnvägsanläggningar.
Nivåer
3 nivåer
Ämnet anatomi och fysiologi har sin grund i anatomi, fysiologi, mikrobiologi och farmakologi. Ämnet behandlar människokroppens uppbyggnad och funktion, vanliga mikroorganismer och deras spridningsvägar samt läkemedel och läkemedelshantering.
Animation
ANIM3 nivåer
Animation är en uttrycksform för att illustrera rörelse i bild och förekommer både som egen konstform och som verktyg för visualisering eller effekter i till exempel spelfilm, reklamfilm, instruktionsfilm och musikvideor. Ämnet animation behandlar olika tekniker som tecknad animation, stopmotion-tekniker samt digitala verktyg.
Anläggning
ANLA3 nivåer
Ämnet anläggning behandlar mark- och anläggningsarbete samt underhåll av till exempel husgrunder, vägar, och trädgårdsanläggningar. Ämnet behandlar också egenskaperna hos olika typer av jord- och bergmaterial samt hur anläggningsarbete utförs med hjälp av olika maskiner, redskap, verktyg och teknisk utrustning. Mark- och anläggningsarbeten utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Anläggningsförare
ANLG2 nivåer
Ämnet anläggningsförare behandlar olika typer av jordförflyttande anläggningsmaskiner, deras utrustning och hur de hanteras samt körteknik, trafiksäkerhet och miljöpåverkan. Ämnet behandlar även olika typer av anläggningsarbeten, till exempel anläggning av husgrunder, tunnlar, vägar och trädgårdsanläggningar. Mark- och anläggningsarbeten utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
1 nivå
Ämnet anläggningsmaskinsteknik behandlar olika typer av tilläggsutrustningar och maskinstyrningssystem för anläggningsmaskiner. Ämnet behandlar även service, underhåll, felsökning, reparationer och kalibrering av maskinstyrningssystem och system i tilläggsutrustningar.
Nivåer
Arkitektur
ARKI2 nivåer
Arkitektur är bundet till plats och samhälleliga förutsättningar och förstås därför bäst i ett socialt och kulturellt sammanhang. Arkitektur utgår från ett behov och ska i gestaltning och produktion beakta såväl ekonomisk som social och miljömässig hållbarhet. Ämnet arkitektur behandlar den byggda miljön, både den yttre och den inre. Ämnet är till sin karaktär tvärvetenskapligt och utgår från både teknik och estetik.
Nivåer
2 nivåer
Artificiell intelligens (AI) är förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna mänsklig intelligens. AI tillämpas inom olika områden och används i arbete, utbildning och vardagsliv. Ämnet artificiell intelligens behandlar AI-utvecklingen framför allt ur ett samhällsperspektiv och utforskar vilka konsekvenser det kan ha för det dagliga livet.
Nivåer
1 nivå
Ämnet ATV- och motorcykelteknik behandlar service, underhåll, felsökning och reparationer av ATV (all-terrain vehicle) och motorcyklar, deras konstruktion och funktion samt deras olika tilläggsutrustningar.
Nivåer
Automationsteknik
AUTM3 nivåer
Automatiseringen i samhället är en ständigt pågående process och många arbetsuppgifter och tillverkningsled automatiseras. Automatiseringen sker bland annat inom industri, fastighetsbransch och infrastruktur. Ämnet automationsteknik behandlar automatiserade funktioner ur ett systemperspektiv samt mötet mellan elektro-, dator-, drift- och underhållsteknik.
2 nivåer
Ämnet automatiserade processer behandlar uppbyggnad, funktion och användning av automatiserade system och processer inom tillverknings- och processindustrin med fördjupning inom något av dessa industriområden. Ämnet angränsar till många teknikområden, till exempel mätteknik, processteknik och produktionsteknik.
Nivåer
2 nivåer
Det industritekniska området genomgår ständiga förändringar där automatisering är en förutsättning för att modernisera och optimera produktionsprocessen. Ämnet automatiserade system behandlar automatiserade systems uppbyggnad och underhåll av dessa.
Nivåer
1 nivå
Ämnet avel och hästuppfödning behandlar avelsarbete med hästar samt hantering och skötsel av dräktiga ston och föl med utgångspunkt i djurets behov och välfärd. Ämnet får bara anordnas inom av Skolverket beviljad särskild variant med riksrekryterande yrkesutbildning för naturbruksprogrammet, inriktning hästhållning.
Nivåer
Backendutveckling
BACE2 nivåer
Digitala plattformar har stor samhällspåverkan och de är centrala för interaktionen mellan individer, myndigheter, företag och andra organisationer. Ämnet backendutveckling behandlar processen som skapar serverbaserade webbapplikationer och tjänster. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Bageri
BAGI4 nivåer
Ämnet bageri behandlar hantverksmässiga metoder för att framställa olika typer av bröd och bakverk. I ämnet ingår hur råvaror och olika processer påverkar slutproduktens egenskaper och kvalitet. Dessutom behandlas bestämmelser om hygien och arbetsmiljö vid tillverkning av bröd och bakverk.
Bandschaktare
BAND1 nivå
Ämnet bandschaktare behandlar hantering av bandschaktare vid olika typer av jordförflyttande arbeten samt maskinens utrustning och underhåll. Ämnet behandlar även körteknik, trafiksäkerhet och miljöpåverkan. Mark- och anläggningsarbeten utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
1 nivå
Ämnet banskötsel för hästsport behandlar skötsel av hästsportanläggningar samt yttre och inre miljöer i anslutning till dessa. Det behandlar också skötselplanering, arbetsorganisation, teknikanvändning och miljömässig hållbarhet.
Nivåer
4 nivåer
Ämnet barberare – fördjupning befäster elevernas förmåga att utföra salongsbehandlingar. Ämnet behandlar service, bemötande och yrkesetik samt barberartekniker, maskiner, material och verktyg som används vid behandlingar på barberarsalong. Ämnet behandlar också resultatets kvalitet utifrån branschens krav vid yrkesprov. Dessutom omfattar ämnet olika stilepoker samt barberaryrkets historia och utvecklingsmöjligheter.
Barberare – teknik
BARR2 nivåer
Ämnet barberare – teknik har sin grund i barberaryrkets tekniska kunnande för klippning, skäggskulptering och rakning. Ämnet behandlar barberaryrkets grundläggande tekniker samt maskiner, material, produkter och verktyg som används inom yrkesutövandet.
Nivåer
1 nivå
Ämnet barn- och ungdomsvård är tvärvetenskapligt och har sin grund i hälsovetenskap, vårdvetenskap, pedagogik, medicin och etik. Det behandlar hälso- och sjukvård för barn och ungdomar.
Nivåer
1 nivå
Ämnet barteknik och ansvarsfull alkoholservering behandlar vanligt förekommande drycker och tekniker för arbete i bar i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller servering av alkoholhaltiga drycker.
Nivåer
Beläggning
BELA2 nivåer
I samhället ställs allt högre krav på vägars utformning och kvalitet. Ämnet beläggning behandlar beläggningsarbete, från planering och utförande till det att vägobjektet är färdigt att användas. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet där beläggningsarbetare vid planering och utförande måste ta hänsyn till andra aktörer och övergripande planer.
Nivåer
Berghantering
BERG2 nivåer
Ämnet berghantering behandlar borrning och sprängning av bergmaterial för såväl ledningar, vägar och tunnlar som gruvor och större bergtäkter och dagbrott. Olika typer av bergarbeten utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen och hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer är därför en viktig del i arbetet.
Nivåer
Besöksnäringen
BESO1 nivå
Besöksnäringen är ett samlingsnamn för turistnäringens olika verksamheter. Turism- och besöksnäringen är en viktig bransch i stora delar av världen och omfattar verksamhetsområdena bo, äta, göra, resa och sälja. Ämnet behandlar turismens och besöksnäringens utveckling genom tiderna samt den nutida besöksnäringen.
Nivåer
Betong
BETO3 nivåer
Ämnet betong behandlar formsättning, armering och betonggjutningar, från planering och utförande till det att objektet är färdigt att brukas. Objekten kan vara allt från mindre konstruktioner som plintar under en altan till stora konstruktioner som broar och vattenkraftverk. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Bevakning
BEVK1 nivå
Ämnet bevakning behandlar bevakningsverksamhet och är en del av grunden för arbete inom bevakningsområdet. Ämnet ingår som en del i utbildningen till väktare och följer de krav och regelverk som är kopplade till väktargrundutbildning.
Nivåer
Bevarandebiologi
BEVA1 nivå
Ämnet bevarandebiologi behandlar den biologi som har betydelse för arbete med bevarandefrågor inom naturbrukets verksamheter. Centralt i ämnet är artkunskap, biologisk mångfald och hållbar utveckling.
Nivåer
Bild
BILD5 nivåer
Bilder och konstnärliga uttrycksformer kan inspirera till reflektion, kritiskt tänkande och ett demokratiskt deltagande. Ämnet behandlar tekniker och metoder för bild- och formskapande samt tolkning av bilder. I ämnet avses med bilder visuella två- eller tredimensionella framställningar som finns inom till exempel konst, formgivning och populärkultur.
3 nivåer
Konstområdet är ständigt i rörelse och kan bidra till förändrade attityder och uppfattningar om världen. Ämnet bild – konstnärlig fördjupning behandlar den konstnärliga processen och yttre faktorer som påverkar konstnärskapet. Ämnet är projektorienterat och obundet vad gäller material och teknik. I ämnet avses med bilder visuella två- eller tredimensionella bildframställningar.
2 nivåer
Genom bilder och visualiseringar skapas förutsättningar att omvandla idéer och visioner till framtidens produkter och tjänster. Därför är bilder och visualiseringar centrala inom produktutveckling och skapandeprocesser. Ämnet bild och visualisering behandlar visuella uttryck och samspelet mellan kreativitet, estetik och produktutveckling.
Nivåer
Bildteori
BILT1 nivå
Ämnet bildteori behandlar begrepp, teorier och metoder som möjliggör att förstå och tolka bilder i olika sammanhang. I ämnet behandlas teorier om konst och visuell kommunikation, hur bilder konstrueras och produceras samt hur den visuella kulturen tar sig uttryck i olika medier. Ämnet behandlar även teorier om bilden som språk. I ämnet avses med bilder visuella två- eller tredimensionella framställningar som finns inom till exempel konst, formgivning och populärkultur.
Nivåer
BIM
BIMA1 nivå
Ämnet BIM (byggnadsinformationsmodellering) behandlar hur digital information skapas och hanteras inom byggsektorn vid planering, design, genomförande och drift av nybyggnation. Ämnet utgör en gemensam bas för olika aktörer inom projektering och produktion i hela samhällsbyggnadsområdet. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Biodling
BIOD1 nivå
Pollinering är en värdefull ekosystemtjänst som har stor betydelse för odling av kulturväxter och för den biologiska mångfalden i naturen. Ämnet biodling behandlar bins utveckling och beteende, avel av bin samt bins betydelse i ekosystemen. Det behandlar också skötsel av bin, anläggningar och utrustning samt tillvaratagande av biodlingens produkter och ekonomiska beräkningar för en biodling.
Nivåer
Biologi
BIOG2 nivåer
Biologi är ett naturvetenskapligt ämne som har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att förstå sig själv och sin omvärld. Det är till sin karaktär både undersökande och analytiskt. Biologin beskriver hur naturen är uppbyggd och fungerar på olika nivåer, från den enskilda molekylen till globala ekosystem. Kunskaper i biologi kan bidra till såväl nya läkemedel som ett hållbart samhälle.
Nivåer
3 nivåer
Ämnet biologi i vattenmiljöer behandlar den biologi som har betydelse för yrkesmässigt arbete inom fiske och vattenbruk. Kunskaper om vattenlevande organismer samt om deras livsprocesser och ekologi är centrala för verksamheter inom fiske och vattenbruk. Ämnet behandlar också vattnets fysikaliska och kemiska egenskaper samt vattnets kretslopp. Dessutom behandlas evolutionära processer och utvecklingen i vatten.
Bioteknik
BIOE1 nivå
Bioteknik är ett tvärvetenskapligt ämne som har sin bas i biologi, kemi och teknik. Det är till sin karaktär både undersökande och analytiskt. Biotekniken beskriver hur celler eller celldelar kan användas i tekniska tillämpningar. Kunskaper i bioteknik kan bidra till såväl biomedicinska framsteg som gröna innovationer.
Nivåer
Brandskydd
BRAN1 nivå
Ämnet brandskydd behandlar räddningstjänstens funktion och organisation samt brand och brandbekämpning. Ämnet behandlar även brandverksamhet.
Nivåer
1 nivå
Ämnet brödbaserade caféluncher behandlar hantverksmässiga metoder för att framställa olika typer av lunchrätter med brödet i fokus. Hur råvaror och andra produkter kan användas, kombineras och beredas till lunchrätter ingår i ämnet.
Nivåer
1 nivå
Musik finns i alla kulturer och berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform och har olika funktioner och betydelser för var och en av oss. Ämnet bruksspel och ackompanjemang har sin grund i musikaliskt hantverk och praktisk tillämpning av musikens teori.
Nivåer
Bussteknik
BUSS1 nivå
Ämnet bussteknik behandlar service, felsökning och enklare reparationer av bussar och vanligt förekommande tilläggsutrustningar samt deras uppbyggnad och funktion.
Nivåer
Bygg och anläggning
BYGO2 nivåer
Människan har i alla tider byggt skydd mot väder och vind och grundformen för våra byggnader skapades redan i forntiden. Ämnet bygg och anläggning behandlar byggande från planeringsstadiet till färdigställande och användning. Det behandlar även cirkulära arbetsmetoder och hållbar utveckling samt bygg- och anläggningsbranschens olika yrken och arbetsvillkor.
Nivåer
Byggnadsplåtslageri
BYGN4 nivåer
Ämnet byggnadsplåtslageri behandlar arbetsmetoder och material inom byggnadsplåtslageri samt materialens funktion som klimatskydd på byggnader och andra konstruktioner. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet där byggnadsplåtslagare vid planering och utförande måste ta hänsyn till andra aktörer och övergripande planer.
1 nivå
Naturbrukets byggnader omfattar allt från enklare lagerbyggnader och maskinhallar till högteknologiskt utrustade specialbyggnader, till exempel djurstallar och växthus. I ämnet byggnadsunderhåll inom naturbruk behandlas underhåll och tillbyggnad av naturbrukets byggnader samt användning och skötsel av byggnadernas tekniska utrustning.
Nivåer
Byggnadsverk
BYGA2 nivåer
Ämnet byggnadsverk behandlar byggnadstekniska system, dimensionering av byggnadsverk samt ritningskonstruktion. Dessutom behandlas etiska frågor som rör hållbar utveckling inom byggprocessen.
Nivåer
Byggprocessen
BYGP1 nivå
Ämnet byggprocessen behandlar byggprocessens olika skeden från projektering till förvaltning av byggnader, installationer och infrastruktur. Processens olika skeden utgör en gemensam bas för olika yrkesroller inom samhällsbyggnadsområdet där olika aktörer är beroende av varandra. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet byggproduktionsledning behandlar hur byggproduktion organiseras och leds på en byggarbetsplats, från planering före byggstart till produktionsstyrning under byggskedet. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Cad
CADA2 nivåer
Ämnet cad (computer aided design) behandlar användning av olika programvaror för konstruktion och design av verkliga och virtuella objekt och system. I ämnet cad är digitala verktyg grunden för att via skiss, modellering och ritteknik realisera en idé till underlag för projektering och tillverkning.
Nivåer
Cam
CAMA2 nivåer
Det industrialiserade samhället förutsätter fungerandeteknisk utrustning vid tillverkning av produkter. Ämnet cam (computer aided manufacturing) behandlar teknik och metoder för datorstödd tillverkning, från generering av programkod till kontroll av datorstödd utrustning och bedömning av slutprodukten.
Nivåer
Charkuteri
CHAK4 nivåer
Ämnet charkuteri behandlar olika hantverksmässiga metoder för att framställa charkuterivaror. Ämnet behandlar också olika råvaror och hur de används inom yrkesområdet samt betydelsen av produktkvalitet. Dessutom behandlas bestämmelser om hygien och arbetsmiljö vid framställning av charkuterivaror.
1 nivå
Ämnet choklad och konfektyr behandlar hantverksmässiga metoder för att framställa olika typer av choklad- och konfektyrprodukter. I ämnet ingår hur råvaror och olika processer påverkar produktens egenskaper och kvalitet.
Nivåer
Cirkus
CIRK3 nivåer
Cirkuskonsten innefattar olika discipliner som kommunicerar med varandra och som genom olika fysiska uttryck utforskar vad som kan åstadkommas med kroppen. Ämnet cirkus behandlar cirkusens olika discipliner samt cirkusartistens personliga utövande, arbetsmiljö och skadeförebyggande träning.
Cykelteknik
CYKE1 nivå
Ämnet cykelteknik behandlar olika typer av cyklar, elcyklar och elsparkcyklar och deras tilläggsutrustningar samt service, underhåll och reparationer av dessa. Ämnet behandlar även cykelbranschens olika verksamheter och arbetsområden.
Nivåer
Däckstjänst
DACS2 nivåer
Människan har sedan urminnes tider använt fartyg som färdmedel på vatten och fartygstrafik är än i dag ett av våra viktigaste och mest miljövänliga transportmedel. Ämnet däckstjänst behandlar fartygs säkra framförande och drift. I ämnet behandlas teknik, utrustning och arbetsmetoder som används inom däcksavdelningen på fartyg i yrkestrafik.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet dans – konstnärlig fördjupning är till sin karaktär scenkonstnärligt och innefattar träning som krävs för yrkesmässigt utövande av dans. Ämnet breddar eller fördjupar kunskaper om och färdigheter i en eller flera genrer och stilar.
Nivåer
Dansgestaltning
DANG3 nivåer
Ämnet dansgestaltning är till sin karaktär konstnärligt och behandlar gestaltningsprocesser inom flera dansgenrer. I ämnet behandlas gestaltningsarbete utifrån dansarens och koreografens synvinkel men även utifrån publikens.
1 nivå
Ämnet dansimprovisation och komposition är till sin karaktär scenkonstnärligt. I ämnet behandlas samspelet mellan dansteknik och eget skapande, vilket krävs för den personliga utvecklingen som hållbar dansare. Ämnet får bara anordnas på yrkesdansarutbildningen.
Nivåer
Dansorientering
DANS1 nivå
Dans delas traditionellt sett in i olika typer av dans, beroende på vilka funktioner den har i samhället. På så sätt har scenisk dans, social dans, folkdans och tävlingsdans uppstått. I ämnet dansorientering läggs grunden för ett danskunnande oavsett dansform.
Nivåer
Dansteknik
DANE4 nivåer
Ämnet dansteknik är till sin karaktär konstnärligt och innefattar träning i olika genrer och stilar inom scenkonstnärlig dans. Ämnet behandlar även hälsoaspekter med anatomi och träningslära.
1 nivå
Ämnet dansteknisk breddning är till sin karaktär scenkonstnärligt och behandlar dansteknik i andra genrer än klassisk balett och samtida dans. Ämnet får bara anordnas på yrkesdansarutbildningen.
Nivåer
Dansteori
DANT1 nivå
Ämnet dansteori behandlar begrepp, teorier och metoder som möjliggör att förstå och tolka dans i ett estetiskt, socialt, politiskt och kulturellt sammanhang. Ämnet är till sin karaktär tvärvetenskapligt men har sin bas i dansvetenskap och kulturvetenskap.
Nivåer
Datalagring
DATL2 nivåer
Datalagring blir allt viktigare i ett digitaliserat samhälle där olika digitala lösningar ofta hanterar stora mängder data. Ämnet datalagring behandlar hur lösningar för lagring av data designas och hur det är möjligt att effektivt komma åt lagrad data från mjukvaruapplikationer. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
3 nivåer
Samhällets digitalisering påverkar en mängd olika verksamheter, funktioner och aktiviteter, vilket förutsätter fungerande dator- och kommunikationsutrustning. Ämnet dator- och kommunikationsteknik behandlar olika delar inom informationsteknik, bland annat hård- och mjukvara samt nätverk och kringutrustning.
4 nivåer
Det industritekniska området är under ständig utveckling och har betydelse för stora delar av samhällets utveckling. Ämnet datorstyrd produktion behandlar teknik och metoder för datorstyrd produktion, från att tolka ett tillverkningsunderlag till att driftsätta utrustning med hög automatiseringsgrad.
2 nivåer
Ämnet den unga hästens utveckling behandlar skötsel och träning av unghästar samt skötsel av utrustning och anläggningar. Det behandlar också unghästars biologi, behov och utveckling samt lagar och andra bestämmelser som reglerar hästhållning. Ämnet får bara anordnas inom av Skolverket beviljad särskild variant med riksrekryterande yrkesutbildning för naturbruksprogrammet, inriktning hästhållning.
Nivåer
Design
DESI3 nivåer
Ämnet design behandlar den arbetsprocess där produkter medvetet och innovativt utvecklas för att uppfylla en målgrupps funktionella och estetiska krav. Ibland är design ett led i att utveckla och ta fram ett föremål. I andra sammanhang handlar det om att pröva och utveckla en idé, upplevelse eller tjänst. Design utgår ofta från ett problem eller uppdrag, där produkten ska kunna tillverkas, distribueras och säljas samt vara etiskt, estetiskt och miljömässigt hållbar.
Digital design
DIGD2 nivåer
Ämnet digital design handlar om kommunikation och människans upplevelse av interaktion och samspel med digitala artefakter, system, tjänster och marknadsföring. Digital design utgår från förståelse av människans behov och teknikens möjligheter i skapande av digitala lösningar och målgruppsanpassade upplevelser. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
2 nivåer
Mönsterkonstruktion och hantering av mönster är en förutsättning för tillverkning av kläder. Centralt i ämnet digital mönsterhantering är konstruktion och förändring av mönster i relevant programvara för tillverkning av kläder i olika material för konfektionssömnad.
Nivåer
Digitalt skapande
DIGA2 nivåer
Digitala verktyg har en central roll i skapandet, utvecklingen och spridningen av konst och kultur. Ämnet digitalt skapande behandlar skapande och gestaltande processer med digitala verktyg och förhållandet mellan konstnärliga uttryck i gränslandet mellan konstnärligt skapande och teknik.
Nivåer
2 nivåer
Distribuerade styrsystem används i tillverknings- och processindustrin för att styra maskiner och processer. Ämnet distribuerade styrsystem handlar om hur industridatorer samverkar med andra enheter i en automatiserad anläggning. Det behandlar även konfigurering och programmering av distribuerade styrenheter för styrning av automatiserade anläggningar samt samverkan mellan styrsystem och kringutrustning.
Nivåer
1 nivå
En etisk och ansvarsfull hantering av djur som används för forskningsändamål förutsätter kunskaper om djurens behov och välfärd samt djurskydd. Centralt i ämnet djur för forskningsändamål är hantering av djur, djurens behov, djuretik samt lagar och andra bestämmelser som gäller djurhållning av olika slag. Ämnet behandlar också hur djurförsök kan reduceras och ersättas med andra metoder.
Nivåer
Djur i zoohandel
DJUI1 nivå
En etisk och ansvarsfull hantering av sällskapsdjur förutsätter kunskaper om djur och djurvälfärd. Inom zoofackhandeln ställs höga krav på att informera djurägare om djurens behov, djurhållning och smittskydd. Ämnet djur i zoohandel behandlar skötsel av djur och anläggningar och centralt i ämnet är hantering av djur, djurens behov, djuretik samt lagar och andra bestämmelser som gäller djurhållning och försäljning av djur.
Nivåer
Djurhållning – häst
DJUH1 nivå
En modern och effektiv hästhållning med hållbara arbetsmetoder och höga krav på djurvälfärd lägger grunden för långsiktigt hållbara verksamheter inom hästnäring. Centralt i ämnet djurhållning – häst är hantering av hästar, hästars behov och vistelsemiljöer, djuretik samt lagar och andra bestämmelser som reglerar hästhållning. I ämnet ingår även manövrering och hantering av maskiner och teknisk utrustning för att utföra olika arbetsuppgifter inom hästhållning och anläggningsskötsel.
Nivåer
1 nivå
En modern och effektiv djurhållning med hållbara arbetsmetoder och höga krav på djurvälfärd lägger grunden för långsiktigt hållbara verksamheter inom djuruppfödning. Centralt i ämnet djurhållning – lantbruksdjur är hantering av djur, djurens behov och vistelsemiljöer, djuretik samt lagar och andra bestämmelser som reglerar djurhållning av olika slag. I ämnet ingår även manövrering och hantering av maskiner och teknisk utrustning för att utföra olika arbetsuppgifter inom djurhållning och anläggningsskötsel.
Nivåer
1 nivå
Till sällskapsdjur räknas allt från insekter till idisslare som förekommer i såväl privata som offentliga sammanhang. Yrkesmässigt arbete med sällskapsdjur ställer höga krav på etik och djurvälfärd. Centralt i ämnet djurhållning – sällskapsdjur är därför djurens naturliga behov och beteenden samt skötsel och säker hantering av djur med vetenskapliga arbetsmetoder, djurvälfärd och höga krav på etik som grund.
Nivåer
Djurparksdjur
DJUP2 nivåer
Ämnet djurparksdjur behandlar skötsel av djur och djuranläggningar i djurparker. Centralt i ämnet är hantering av djur, djurens behov, djuretik samt lagar och andra bestämmelser som gäller arbete med djur och djurhållning i offentlig förevisning. Ämnet behandlar dessutom djurens betydelse i ekosystemen och betydelsen av att bevara arter.
Nivåer
Djurtransporter
DJUT1 nivå
Ämnet djurtransporter behandlar yrkesmässiga djurtransporter. Det behandlar dels förarutbildning för att framföra de olika fordon som används för djurtransporter på väg, dels säker och etisk hantering av de djur som transporteras.
Nivåer
3 nivåer
Ämnet djurvård inom djurens hälso- och sjukvård behandlar omvårdnadsarbete med sjuka och friska djur. I ämnet behandlas också sjukdomslära, hygien och smittspridning samt lagar och andra bestämmelser som gäller skyldigheter och ansvar vid arbete med skadade och sjuka djur. Centralt i ämnet är djurets välfärd och ett etiskt förhållningssätt vid arbete med djur.
Driftsäkerhet
DRIF2 nivåer
Det industrialiserade samhället förutsätter tekniska system med hög driftsäkerhet och modernt underhåll. Underhållsarbete är betydelsefullt för att teknisk utrustning ska fungera på ett optimalt sätt. Ämnet driftsäkerhet behandlar tekniska utrustningars uppbyggnad och funktion samt hur tekniska och organisatoriska åtgärder kan lösa drifttekniska problem. Ämnet behandlar också förbättringsprocessens betydelse.
Nivåer
Driftteknik
DRIT2 nivåer
Samhället är beroende av en fungerande energiförsörjning för att tillgodose energibehoven i byggnader, industrier och transporter. Därför måste samhällets energisystem ha både en god tillgänglighet vid normal drift och en beredskap inför störd drift. Ämnet driftteknik behandlar drift och underhåll av energitekniska anläggningar, system och komponenter.
Nivåer
1 nivå
Ämnet ekologi i naturbruksmiljöer behandlar samspelet mellan levande organismer och deras omvärld samt hur naturbrukets verksamheter kan bidra till en ekologiskt baserad och hållbar samhällsutveckling. Ämnet behandlar också ekosystemtjänster som ett sätt att synliggöra vårt beroende av fungerande ekosystem. Centralt i ämnet är kunskaper om mark, växter och djur samt naturvård och betydelsen av biologisk mångfald.
Nivåer
3 nivåer
Samhället är beroende av en fungerande eldistribution för att upprätthålla funktionen i en stor mängd verksamheter. Ämnet eldistributionsteknik behandlar eldistributionsnät och tillhörande anläggningar samt felsökning och felavhjälpning i befintliga anläggningar. Dessutom behandlas säkerhetsfrågor eftersom misstag vid arbete i eldistributionsanläggningar kan orsaka stora skador både på person och egendom.
Elektriska kretsar
ELEK1 nivå
Samhället är beroende av en fungerande elförsörjning för att upprätthålla en stor mängd funktioner. Ämnet elektriska kretsar behandlar lik- och enfasväxelströmskretsar samt resistiva belastningar. Ämnet behandlar också sambanden mellan olika elektriska storheter samt hur dessa mäts och beräknas.
Nivåer
Elektronik
ELER2 nivåer
Elektroniksystem återfinns i en stor mängd produkter som används både i yrkeslivet och till vardags. Ämnet elektronik behandlar hur elektronik för inbyggnad i produkter fungerar och programmeras samt gränssnitt mellan analog och digital teknik.
Nivåer
Elektronikproduktion
ELET2 nivåer
Elektronik är centralt för att viktiga funktioner i samhället ska fungera, bland annat transporter, banker och medicinsk utrustning. Elektronik kan produceras genom manuella och automatiserade moment och metoder. Ämnet elektronikproduktion behandlar tillverkning av elektronik från beredning till slutlig produkt. I ämnet behandlas även de moment som ingår i processen samt de skydd mot elektrostatisk urladdning (ESD-skydd) som gäller vid arbetet.
Nivåer
Ellära
ELLA1 nivå
Samhället är beroende av en fungerande elförsörjning för att upprätthålla funktionen i en stor mängd verksamheter. Ämnet ellära behandlar likström-, enfas- och trefassystem med belastningar av olika slag. Det behandlar också sambanden mellan olika storheter samt hur dessa mäts och beräknas.
Nivåer
Elmätteknik
ELMA1 nivå
Samhället är beroende av en fungerande elförsörjning för att upprätthålla funktionen i ett stort antal verksamheter. Ämnet elmätteknik behandlar hur olika instrument för att mäta elektriska storheter används. Ämnet behandlar även mätning av icke-elektriska storheter som har omvandlats med mätomvandlare till elektriska storheter.
Nivåer
Elmotordrivsystem
ELMO1 nivå
Elmotordrivsystem finns i olika typer av automatiserade maskiner inom industrin, men också i maskiner i andra miljöer, till exempel i hissar, skrivare och kaffeautomater. Ämnet elmotordrivsystem behandlar olika typer av elmotorer och deras drivsystem.
Nivåer
Elteknik
ELTE1 nivå
Samhället är beroende av en fungerande elförsörjning för att upprätthålla funktionen i en stor mängd verksamheter. Ämnet elteknik behandlar enklare installationer och elarbeten på elanläggningar samt vanligt verkstadsarbete inom området. Centralt i ämnet är säkerhetsfrågor, eftersom misstag i arbete med elektricitet kan orsaka stora skador på både person och egendom.
Nivåer
Elteknik – järnväg
ELTK1 nivå
Samhällets järnvägssystem är beroende av en välfungerande elförsörjning. Ämnet elteknik – järnväg behandlar underhåll, ombyggnation, nybyggnation och felsökning av järnvägsanläggningars elsystem. I ämnet ställs höga krav på både trafik- och elsäkerhet eftersom det utgör grunden för allt arbete på och bredvid järnvägsanläggningar.
Nivåer
Energiteknik
ENER3 nivåer
Energiteknik handlar om lagring, omvandling, transport och användning av energi, som i sin tur är nödvändig för att upprätthålla en stor mängd samhällsfunktioner. Ämnet energiteknik behandlar energitekniska objekt samt hur olika energitekniska system fungerar och är konstruerade. Ämnet bygger delvis på naturvetenskapliga principer som tillämpas på energitekniska anläggningar.
Engelska
ENGE3 nivåer
Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang och att delta i internationellt studie- och arbetsliv. Kunskaper i engelska kan dessutom ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva.
Engelska för döva
ENGD3 nivåer
Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang och att delta i internationellt studie- och arbetsliv. Kunskaper i engelska kan dessutom ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva. Ämnet engelska för döva behandlar engelska i skrift och riktar sig till elever med svenskt teckenspråk som primärt språk.
Ensemble
ENSE3 nivåer
Musik finns i alla kulturer och berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som har olika funktioner och betydelser för var och en av oss. Ämnet ensemble har sin grund i gemensamt konstnärligt skapande genom musikaliskt samspel, hantverk och kommunikation samt praktisk tillämpning av musikens teori.
2 nivåer
Musik finns i alla kulturer och berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som har olika funktioner och betydelser för var och en av oss. Ämnet ensemble – konstnärlig fördjupning breddar eller fördjupar kunskaper inom ensemble och har sin grund i gemensamt konstnärligt skapande genom musikaliskt samspel, hantverk och kommunikation samt praktisk tillämpning av musikens teori.
Nivåer
Entreprenörskap
ENTR1 nivå
Ämnet entreprenörskap är tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom psykologi och företagsekonomi, men även andra kunskapsområden ingår. Entreprenörskap och innovationstänkande har betydelse för samhällets utveckling och välstånd.
Nivåer
1 nivå
Ämnet entreprenörskap och företagande behandlar företagande samt metoder och förhållningssätt för att kunna starta, driva och vidareutveckla verksamheter. Entreprenörskap, ansvarsfullt företagande och innovationstänkande har betydelse för samhällets utveckling och välstånd.
Nivåer
3 nivåer
Estetisk kommunikation är en viktig del av människans kommunikationsmedel. Människor värderar och påverkas av sin omgivning utifrån estetiska upplevelser. Kunskaper om estetisk kommunikation ökar förmågan att uppfatta, tolka och utforma budskap. Ämnet estetisk kommunikation behandlar kommunikation och interaktion mellan människor genom estetiska uttrycksformer.
Eurytmi
EURY3 nivåer
Ämnet eurytmi är en rörelsekonst som engagerar hela människan. Ämnet är till sin karaktär konstnärligt där eurytmiska grundelement utgör bas för multimodal konstnärlig gestaltning. Eurytmi är ett ämne inom waldorfpedagogiken som tar sin utgångspunkt i egna iakttagelser och reflektioner samt betonar dialogisk gestaltning och integration mellan utövare och material. Ämnet behandlar det konstnärliga arbetet utifrån såväl utövarens och koreografens som publikens perspektiv.
Eventteknik
EVEN3 nivåer
Kravet på bra ljud, bild, ljus och specialeffekter vid olika typer av event ställer höga krav på avancerad teknisk utrustning. Ämnet eventteknik behandlar ljud-, ljus- och bildteknik samt arbete med scenanläggningar och teknisk utrustning vid olika event.
Exponering
EXPO2 nivåer
Exponering som kommunikationsform innehåller många dimensioner och erbjuder olika uttrycksmöjligheter. Alla sinnen berörs och påverkas av exponering där föremål, bild, text, färg, ljus och ljud i olika grad samverkar. Ämnet behandlar butiks- och fönsterexponeringar, mässor och event samt projektering och gestaltning utifrån uppdragsgivarens profil och bransch.
Nivåer
1 nivå
Fackteckning används inom såväl modedesign som andra designområden och är ett samlingsbegrepp för olika visuella verktyg som används inom design. Ämnet fackteckning och design behandlar estetiska aspekter inom teckning, illustration och design. Det behandlar också skisstekniker, material, metoder och processer inom valt designområde. Dessutom behandlar ämnet designens betydelse för produkters hållbarhet.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet färskvaror och delikatesser behandlar service, marknadsföring och försäljning samt hur råvaror och andra produkter kan användas, kombineras och tillagas i framför allt delikatessdisk.
Nivåer
Fartygsbefäl
FARY1 nivå
Ämnet fartygsbefäl behandlar fartygs säkra framförande. I detta ingår navigation och sjövägsregler samt arbetsuppgifter för vakthavande befäl på bryggan. Ämnet behandlar även arbetsmiljö, säkerhet och skydd av den marina miljön vid arbete till sjöss.
Nivåer
Fartygsteknik
FARG1 nivå
Ämnet fartygsteknik behandlar den teknik och de metoder som används för säker lasthantering på fartyg. Ämnet behandlar även skydd av den marina miljön i samband med lasthantering.
Nivåer
Fartygsunderhåll
FARU2 nivåer
Ämnet fartygsunderhåll behandlar underhålls- och reparationsarbete ombord på fartyg. Skador på fartyget eller fartygets utrustning kan leda till att besättning, passagerare, fartyg eller miljö utsätts för fara. Korrekt utfört underhålls- och reparationsarbete är därför avgörande för både säkerhet och hållbar utveckling.
Nivåer
Fastighetsautomation
FASG2 nivåer
Ämnet fastighetsautomation behandlar underhåll, mätning, styrning och reglering av automatiserade anläggningar i fastigheter. Anläggningarnas optimala funktion är väsentlig för effektiv energihushållning och för att främja hållbar utveckling.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet fastighetsförvaltning behandlar organisation och planering för genomförande av den tekniska, ekonomiska och administrativa fastighetsförvaltningen av byggnader och omgivande markområden. Ämnet är brett och omväxlande och omfattar områden som tekniskt utförande och uppföljning, kommunikation och kundservice samt juridik och ekonomi.
Nivåer
Fastighetssystem
FASE2 nivåer
Moderna fastigheter innehåller en stor mängd automatiserade system som upprätthåller olika funktioner. Ämnet fastighetssystem behandlar olika systemfunktioner i större och mindre fastigheter, bland annat värme, ventilation, klimat och belysning. Ämnet behandlar även olika byggnadstekniska lösningar ur ett hållbarhetsperspektiv.
Nivåer
Fastighetsteknik
FASH2 nivåer
Ämnet fastighetsteknik behandlar de faktorer som påverkar resurseffektivt underhåll av fastighetsbestånd. Ämnet behandlar hur drift och underhåll planeras och genomförs för att bibehålla och utveckla termisk komfort och hållbara miljöer för fastigheter och byggnader.
Nivåer
4 nivåer
Film- och tv-produktioner har till syfte att underhålla, informera eller påverka mottagaren. Vår bild av samtiden, världen och historien påverkas ständigt av filmmediet. Film- och tv-produktion är komplext och en produktion är summan av flera arbetsrollers gemensamma ansträngningar. Ämnet film- och tv-produktion behandlar produktionsprocessen, olika produktionstekniker, berättarverktyg samt lagar och andra bestämmelser inom området.
Filmkunskap
FILM1 nivå
Filmkunskap är ett humanistiskt ämne som har sin grund inom filmvetenskap. Film är ett brett begrepp som innefattar olika former av rörlig bild. I ämnet studeras dessa former och hur de samspelar med den tekniska utvecklingen. Även relationen till det omgivande samhällets idéer, ideal och utveckling är centralt i studiet av film.
Nivåer
Filosofi
FILS2 nivåer
Filosofi är grunden till all vetenskap och ett ständigt pågående reflekterande samtal som berör alla aspekter av mänsklig kunskap och verksamhet. Ämnet filosofi behandlar grundläggande frågor om verklighetens natur samt om kunskapens och den mänskliga existensens villkor. Den filosofiska aktiviteten handlar om att identifiera, formulera och klargöra filosofiska frågor samt att tänka självständigt, kritiskt och analytiskt utifrån dessa.
Nivåer
4 nivåer
Ämnet finsnickeri – fördjupning behandlar det kreativa skapande och det tekniska kunnande som behövs för att utföra finsnickeriarbeten både hantverksmässigt och i maskinell produktion. Ämnet behandlar olika tekniker och arbetsprocesser inom finsnickeri samt betydelsen av estetiska, funktionella och tekniska aspekter inom yrkesområdet. Ämnet behandlar även olika stilepoker och den historiska utvecklingen inom finsnickeri.
Finsnickeri – teknik
FINN4 nivåer
Ämnet finsnickeri – teknik behandlar det tekniska kunnande som krävs för att utföra finsnickeriarbeten både hantverksmässigt och i maskinell produktion. Ämnet behandlar olika tekniker och arbetsprocesser inom finsnickeri samt material, verktyg, maskiner och annan utrustning som används inom yrkesområdet.
Fiske
FISE1 nivå
Ämnet fiske behandlar yrkesmässigt arbete med fiske. I ämnet behandlas fiskets biologiska och tekniska förutsättningar samt hantering, förvaring, beredning och transport av fisk. Centralt i ämnet är hållbart nyttjande av fiskbestånd på naturens villkor samt åtgärder som bevarar den biologiska mångfalden.
Nivåer
2 nivåer
Attraktiva fiskevatten är en del i utvecklingen av det rörliga friluftslivet och besöksnäringen. En samförvaltning av skogens och kulturlandskapets ekologiska, ekonomiska och sociala värden skapar förutsättningar för hållbar utveckling inom naturbrukets olika verksamheter. Ämnet fiske- och vattenvård behandlar vård av vattenmiljöer och förvaltning av fiskevatten.
Nivåer
3 nivåer
Ämnet florist – fördjupning behandlar floristiskt arbete utifrån kundens beställning och tänkt ändamål. Ämnet behandlar också yrkesetik under arbetsprocessen samt resultatets kvalitet utifrån branschens krav.
4 nivåer
Hantverksyrket har en lång tradition. Ämnet florist – komposition och försäljning handlar om att skapa och sälja floristiska arbeten. Ämnet behandlar service och bemötande samt floristtekniker, material, verktyg och annan utrustning inom floristyrket. Det behandlar också floristhantverkets stilepoker, historia och utvecklingsmöjligheter.
2 nivåer
Ämnet florist – teknik och komposition behandlar det hantverkskunnande som krävs för att vara en kreativ florist. Ämnet behandlar floristyrkets grundläggande tekniker samt komposition, formgivning, material, verktyg och annan utrustning.
Nivåer
1 nivå
Ämnet flyg – ellära, elektronik och digitalteknik behandlar elektriska grundprinciper samt elektroniska system som förekommer i luftfartyg. Ämnet behandlar även praktiskt arbete med elektrisk utrustning.
Nivåer
1 nivå
Ämnet flyg – gasturbinmotorer behandlar yrkesmässigt arbete med service och underhåll av gasturbinmotorer i luftfartyg. Ämnet behandlar även verktyg och utrustning samt teknisk information som används i arbetet.
Nivåer
Flyg – kolvmotorer
FLYK1 nivå
Ämnet flyg – kolvmotorer behandlar yrkesmässigt arbete med service och underhåll av kolvmotorer i luftfartyg. Ämnet behandlar även verktyg och utrustning samt teknisk information som används i arbetet.
Nivåer
1 nivå
Ämnet flyg – kompositreparationer behandlar arbetsprocesser och arbetsmetoder för kontroll och reparationer av olika typer av kompositdetaljer i luftfartyg. Ämnet behandlar även olika typer av kompositmaterial och deras egenskaper samt specialverktyg och utrustning för kompositreparationer.
Nivåer
1 nivå
Ämnet flyg – plåtreparationer behandlar arbetsprocesser och arbetsmetoder för kontroll och reparationer av olika typer av plåtdetaljer i luftfartyg. Ämnet behandlar även olika typer av plåtmaterial och deras egenskaper samt specialverktyg och utrustning för plåtreparationer.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet flyg – underhållsteknik behandlar yrkesmässigt arbete som flygmekaniker med service och underhåll inom det flygtekniska området. Ämnet behandlar även verktyg och utrustning samt teknisk information som används i arbetet.
Nivåer
Flyg – yrkesteknik
FLYY1 nivå
Ämnet flyg – yrkesteknik behandlar hur naturlagar, internationella regelverk och kvalitetskrav styr all verksamhet inom flygsektorn. Ämnet behandlar även mötet mellan människa och maskin.
Nivåer
Flygplansteknik
FLYL1 nivå
Ämnet flygplansteknik behandlar yrkesmässigt arbete med service och underhåll av flygplan. Ämnet behandlar även felsökning och avhjälpning av fel samt verktyg, utrustning och teknisk information som används i arbetet.
Nivåer
Flygplatsteknik
FLYG2 nivåer
Ämnet flygplatsteknik behandlar flygplatsen som arbetsplats och de olika verksamheter som förekommer på en flygplats. I ämnet behandlas även olika arbetsområden och arbetsuppgifter samt säkerhets- och miljöaspekter.
Nivåer
1 nivå
Ämnet fordon – elektronik och mjukvara behandlar mjukvara samt elektroniska och digitala system för styrning och övervakning av olika funktioner i fordon. Ämnet behandlar även mikrodatorer och mikroprocessorer samt mätning och enklare programmering av system och komponenter i fordon.
Nivåer
Fordon och transport
FORD2 nivåer
Ämnet fordon och transport behandlar fordons- och transportbranschens verksamhetsområden samt hur de organiseras och samverkar. Ämnet ger en orientering om olika arbetsområden och behandlar arbetsuppgifter inom fordons- och transportbranschens olika yrkesområden.
Nivåer
1 nivå
Ämnet fordonskombinationer – godstransporter behandlar yrkesmässiga vägtransporter av gods med fordonskombinationer. Det omfattar dels förarutbildning för att framföra de olika fordon som används för godstransporter på väg, dels säker hantering av det gods som transporteras.
Nivåer
1 nivå
Ämnet fordonskombinationer – persontransporter behandlar yrkesmässiga persontransporter med fordonskombinationer. Det omfattar dels förarutbildning för att framföra fordonskombinationer som används för persontransporter på väg, dels säker och trygg transport av passagerare och gods.
Nivåer
Fordonslackering
FORN2 nivåer
Ämnet fordonslackering behandlar våtlackering av fordons- och karossdetaljer. Ämnet behandlar fordonslackeringsverkstaden som arbetsplats, arbetsprocessen för fordonslackering samt verktyg, utrustning och produkter som används.
Nivåer
3 nivåer
Ämnet fordonslackeringsteknik behandlar lackering av fordon och de olika arbetsmomenten vid uppbyggnad av lackskikten samt färglära, materiallära och skadeberäkning.
1 nivå
Ämnet fordonslackeringsteknik – småreparationer behandlar arbetsprocesser och arbetsmetoder för småreparationer av lackerade ytor på fordon samt uppbyggnaden av lackskikt och efterbehandling.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet fordonsskadereparationer omfattar fordonsskadereparationer av yttre och inre karossdetaljer. Ämnet behandlar fordonsskadeverkstaden som arbetsplats och arbetsprocessen för fordonsskadereparationer samt material, produkter, verktyg och utrustning som används.
Nivåer
Fordonsskadeteknik
FODN3 nivåer
Ämnet fordonsskadeteknik behandlar olika arbetsmetoder för diagnos och reparationer av chassi- och karosskador samt verktyg och utrustning som används i arbetet.
2 nivåer
Ämnet fordonsskadeteknik – plastreparationer behandlar arbetsprocesser och arbetsmetoder för reparationer av olika typer av fordons- och karossdetaljer i plast. Ämnet behandlar även olika plastmaterial och deras egenskaper samt verktyg och utrustning för plastreparationer.
Nivåer
1 nivå
Ämnet fordonsskadeteknik – småreparationer behandlar arbetsprocesser och arbetsmetoder för småreparationer av mindre skador på begränsade ytor på fordon.
Nivåer
Företagsekonomi
FOET3 nivåer
Företagande och ett konkurrenskraftigt näringsliv är grundläggande förutsättningar för länders ekonomiska utveckling och välstånd. Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation, redovisning och kalkylering samt entreprenörskap.
Formgivning
FORM3 nivåer
Formgivning används inom många olika områden i dagens samhälle, till exempel inom hantverk och olika typer av produktutveckling. Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar ämnet formgivningens betydelse för produkter och deras hållbarhet.
4 nivåer
Inom handels- och tjänstesektorn är sälj- och servicefunktionerna viktiga för företagens lönsamhet och utveckling. Ämnet försäljning och kundservice behandlar hur goda och hållbara kundrelationer skapas och vårdas. I ämnet ingår även delar om ekonomiskt ansvar samt vikten av långsiktigt, målmedvetet och hållbart arbete.
1 nivå
Ämnet förskolans och fritidshemmets arbete har sin grund i pedagogik och didaktik med fokus på lärandets praktik och tar sin utgångspunkt i den pedagogiska yrkesverksamheten. Det behandlar förskolans och fritidshemmets organisation, målsättning och aktiviteter.
Nivåer
Fotografisk bild
FOTO4 nivåer
Människor möts dagligen av budskap via fotografiska bilder. Dessa bilder tolkas både medvetet och omedvetet och den information som förmedlas påverkar människors bild av omvärlden och historien. Att fotografera är i dag ett vardagligt sätt att kommunicera. Ämnet fotografisk bild behandlar hur fotografiska bilder skapas, kommunicerar och tolkas samt deras betydelse som kulturbärare i samhället.
Frisör – behandling
FRIB4 nivåer
Ämnet frisör – behandling befäster elevernas förmåga att utföra salongsbehandlingar. Ämnet behandlar service och bemötande samt frisörtekniker, maskiner, material och verktyg som används vid frisörbehandlingar på salong. Det behandlar också olika stilepoker samt frisöryrkets historia och utvecklingsmöjligheter.
Frisör – fördjupning
FRIR3 nivåer
Ämnet frisör – fördjupning behandlar färdighetsträning utifrån kundens önskemål och utgångsläge inför yrkesmässigt utövande på salong. Ämnet behandlar också yrkesetik och resultatets kvalitet utifrån branschens krav vid yrkesprov.
Frisör – teknik
FRIE2 nivåer
Ämnet frisör – teknik har sin grund i det tekniska kunnande som krävs för att vara en kreativ frisör. Ämnet behandlar frisöryrkets grundläggande tekniker samt maskiner, material, produkter och verktyg som används inom yrkesutövandet.
Nivåer
Fritid och friskvård
FRID1 nivå
Ämnet fritid och friskvård behandlar arbetsuppgifter och yrkesroller inom fritids- och friskvårdsverksamheter samt dessa verksamheters roll i samhället. I ämnet behandlas även olika fritids- och friskvårdsaktiviteter för människor i olika åldrar.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet fritidsanläggningars skötsel och drift behandlar arbetsuppgifter och yrkesroller kopplade till skötsel, drift och underhåll av fritidsanläggningar, arenor och friluftsmiljöer. Centralt i ämnet är också verksamheternas utrustning samt service och värdskap.
Nivåer
Fritidskunskap
FRIT1 nivå
Fritidskunskap är ett ämne med grund i fritidsvetenskap. Ämnet behandlar fritid och idrott utifrån individ-, grupp- och samhällsperspektiv. Det omfattar även samband mellan olika levnadsvanor och människors hälsa.
Nivåer
Frontendutveckling
FROT2 nivåer
Digitala plattformar har en stor samhällspåverkan och är centrala för interaktionen mellan individer, myndigheter, företag och andra organisationer. Ämnet frontendutveckling behandlar processer och tekniker för att i första hand skapa webbapplikationer och webbplatser. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
1 nivå
Ämnet frukost- och bufféservering behandlar servering av mat och dryck i samband med frukost och buffé. Det behandlar också värdskap och bemötande i samband med frukost- och bufféservering.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet funktionsförmåga och funktionsnedsättning har ett helhetsperspektiv på funktionsförmåga och funktionsnedsättning utifrån pedagogiska, etiska och kulturella aspekter. Ämnet behandlar hur olika former av stöd kan skapa likvärdighet, delaktighet och tillgänglighet för människor med funktionsnedsättningar.
Nivåer
Fysik
FYSK4 nivåer
Fysik är ett naturvetenskapligt ämne som har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att förstå sin omvärld. Det är till sin karaktär både undersökande och analytiskt. Fysiken ger en bild av världen med hjälp av modeller som beskriver allt ifrån materiens minsta beståndsdelar till universums expansion. Kunskaper i fysik kan bidra till såväl teknisk utveckling som hållbar resursanvändning.
Fysik – fördjupning
FYSF1 nivå
Fysik är ett naturvetenskapligt ämne som har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att förstå sin omvärld. Det är till sin karaktär både undersökande och analytiskt. Fysiken ger en bild av världen med hjälp av modeller som beskriver allt ifrån materiens minsta beståndsdelar till universums expansion. Ämnet fysik – fördjupning ger fördjupning inom några av fysikens områden.
Nivåer
Fysisk teater
FYSI1 nivå
Fysisk teater handlar om mötet mellan aktörer och publik, här och nu, med utgångspunkt i fysiska teatertraditioner och uttrycksmedel. Ämnet fysisk teater behandlar olika former av fysisk gestaltning, till exempel mim, clown och mask. Med hjälp av begrepp, teorier och metoder från dessa konstnärliga uttrycksformer skapas förståelse av rörelsebaserad scenkonst.
Nivåer
Gassvetsning rör
GASS1 nivå
Ämnet gassvetsning rör behandlar sammanfogning av rör med gassvets och är till sin karaktär både praktiskt och teoretiskt. I ämnet utvecklas hantverkskunnande inom gassvetsning. Dessutom behandlar ämnet kvalitetsbedömning av resultat och skötsel av utrustningen.
Nivåer
Geografi
GEOG2 nivåer
Geografisk kunskap har sitt ursprung i människans behov av att upptäcka och förstå sin omvärld. Ämnet geografi är tvärvetenskapligt och integrerar naturvetenskap och samhällsvetenskap utifrån rumsliga perspektiv. Studier i geografi ger kunskaper om processer på jorden, föränderliga och varierande livsmiljöer samt människors livsvillkor på olika platser. Med kunskaper i geografi får människor redskap att förstå komplexa system på jorden. Denna förståelse är central i arbetet för en hållbar utveckling.
Nivåer
1 nivå
Gerontologi är läran om det normala fysiska, psykiska och sociala åldrandet och om de åldersrelaterade förändringar som sker hos människan. Geriatrik definieras som läran om orsaker, symtom, diagnos och behandling av sjukdomar hos äldre. Ämnet gerontologi och geriatrik behandlar vård och omsorg om den äldre individen utifrån en helhetssyn.
Nivåer
Glasarbete
GLAA1 nivå
Glashantverk har en lång tradition. Ämnet glasarbete behandlar grunderna i hantverksprocessen för glasarbete.
Nivåer
Glasblåsning
GLAB4 nivåer
Ämnet glasblåsning behandlar teknik och arbetsprocess vid framställning av hyttarbetat glashantverk. I ämnet behandlas även färg, form och design samt service, försäljning och marknadsföring.
Glasförädling
GLAF4 nivåer
Ämnet glasförädling behandlar teknik och arbetsprocess vid förädling och dekorering av glashantverk. I ämnet behandlas även färg, form och design samt service, försäljning och marknadsföring.
Glasteknik
GLAS3 nivåer
Ämnet glasteknik behandlar olika arbetsområden och arbetsmetoder inom glasteknik, från planering och utförande till det att objektet är färdigt att användas. Ämnet behandlar även glas- och fönsterreparationer, fordonsglasning samt fasadarbeten. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet där glastekniker vid planering och utförande måste ta hänsyn till andra aktörer och övergripande planer.
1 nivå
Ämnet godshantering – fordonsmonterad kran behandlar godshantering med hjälp av kranar och olika lyftredskap. Det behandlar också lastning och lossning av gods samt lagar och andra bestämmelser som reglerar yrkesmässig godshantering.
Nivåer
1 nivå
Ämnet godshantering – hjullastare behandlar godshantering med hjälp av hjullastare och olika typer av lastbärare. Det behandlar också lastning och lossning av gods samt lagar och andra bestämmelser som reglerar yrkesmässig godshantering.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet godshantering – truck behandlar godshantering med hjälp av truckar och olika typer av lastbärare. Det behandlar också lastning och lossning av gods samt lagar och andra bestämmelser som reglerar yrkesmässig godshantering.
Nivåer
Godstransporter
GOST2 nivåer
Ämnet godstransporter behandlar yrkesmässig vägtransport av gods. Det behandlar dels förarutbildning på de olika fordon som används för godstransporter på väg, dels säker hantering av det gods som transporteras.
Nivåer
1 nivå
Ämnet godstransporter – anläggning behandlar yrkesmässiga anläggningstransporter. Det behandlar dels förarutbildning för att framföra de olika fordon som används för godstransporter på väg, dels säker hantering av det gods som transporteras.
Nivåer
1 nivå
Ämnet godstransporter – container och återvinning behandlar yrkesmässiga container- och återvinningstransporter. Det behandlar dels förarutbildning för att framföra de olika fordon som används för godstransporter på väg, dels säker hantering av det gods som transporteras.
Nivåer
1 nivå
Ämnet godstransporter – distribution och fjärr behandlar yrkesmässiga distributions- och fjärrtransporter. Det behandlar dels förarutbildning för att framföra de olika fordon som används för godstransporter på väg, dels säker hantering av det gods som transporteras.
Nivåer
1 nivå
Ämnet godstransporter – skog behandlar yrkesmässiga skogstransporter. Det behandlar dels förarutbildning för att framföra de olika fordon som används för godstransporter på väg, dels säker hantering av det gods som transporteras.
Nivåer
1 nivå
Ämnet godstransporter – specialtransport behandlar yrkesmässiga specialtransporter med mått eller vikt som avviker från vad som allmänt tillåts på väg. Det behandlar dels förarutbildning för att framföra de olika fordon som används för specialtransporter på väg, dels säker hantering av det gods som transporteras.
Nivåer
1 nivå
Ämnet godstransporter – sug- och spolbil behandlar yrkesmässiga sug- och spolbilstransporter. Det behandlar dels förarutbildning för att framföra de olika fordon som används för godstransporter på väg, dels säker hantering av det gods som transporteras.
Nivåer
1 nivå
Ämnet godstransporter – tank och bulk behandlar yrkesmässiga tank- och bulktransporter. Det behandlar dels förarutbildning för att framföra de olika fordon som används för godstransporter på väg, dels säker hantering av det gods som transporteras.
Nivåer
Golvläggning
GOLV3 nivåer
Ämnet golvläggning behandlar golvbeläggningsarbeten med olika golvmaterial, bland annat plastmattor och trä-, laminat- och parkettgolv. Det behandlar även reparationer och behandlingar av trägolv samt montering av olika typer av tätskikt i våtutrymmen. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet där golvläggaren vid planering och utförande måste ta hänsyn till andra aktörer och övergripande planer.
Grafisk illustration
GRAF3 nivåer
Grafisk illustration behandlar utformningen av visuell kommunikation, vilket har en stor plats i både kultur- och samhällsliv. Ämnet grafisk illustration behandlar den kreativa gestaltningsprocess där grafiskt material utformas.
3 nivåer
Grafisk kommunikation har betydelse för hur människor förstår och kommunicerar information och budskap. Ämnet grafisk kommunikation behandlar visuella budskap och hur de framställs för olika syften och sammanhang. Dessutom behandlar ämnet de grafiska idéernas gestaltning inom journalistik, information och reklam samt uttrycksformer inom design- och kultursektorn.
Grafisk produktion
GRAS3 nivåer
Grafiska produkter finns överallt i vårt samhälle och är viktiga för många olika områden, från information till förpackningar och reklam. Ämnet behandlar den grafiska processen, hur en grafisk produkt utvecklas från idé till färdig produkt och de arbetsflöden processen bygger på.
Gränssnittsdesign
GRAN2 nivåer
Gränssnittsdesign behandlar interaktionen mellan människa och digital teknik samt designaspekterna i utvecklingen av användbara, tillgängliga och estetiskt tilltalande gränssnitt. Ämnet gränssnittsdesign behandlar metoder för att skapa en positiv och inkluderande användarupplevelse till nytta för både individer och samhället i stort.
Nivåer
Grävmaskiner
GRAV1 nivå
Ämnet grävmaskiner behandlar hantering av grävmaskiner eller grävlastare vid olika typer av jordförflyttande och lyftande arbeten samt maskinernas utrustning och underhåll. Ämnet behandlar även körteknik, trafiksäkerhet och miljöpåverkan. Mark- och anläggningsarbeten utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
1 nivå
Ämnet grönyte- och småmaskinsteknik behandlar service, felsökning och reparationer av grönyte- och småmaskiner och tillhörande redskap samt deras uppbyggnad och funktion.
Nivåer
1 nivå
Ämnet grundläggande vård och omsorg har sin grund i omvårdnadsvetenskap och medicin. Det behandlar människors behov av vård och omsorg i olika situationer med utgångspunkt i ett etiskt och hälsofrämjande förhållningssätt.
Nivåer
1 nivå
Ämnet guidning i naturbruksmiljöer behandlar hur olika natur- och kulturmiljöer kan användas för rekreation, naturupplevelser och aktiviteter av skilda slag. En kombination av kunskaper om växter och djur, friluftsliv, utrustning och redskap samt ledarskap är en förutsättning för arbete med naturguidning i olika sammanhang.
Nivåer
4 nivåer
Guldsmedsyrket är ett hantverksyrke med lång tradition. Ämnet guldsmed – fördjupning behandlar hantverksmässiga guldsmedstekniker vid tillverkning och reparation av smycken. Ämnet behandlar även marknadsföring och försäljning av smycken samt guldsmedsyrkets historia och utvecklingsmöjligheter.
3 nivåer
Guldsmedsyrket är ett hantverksyrke med lång tradition. Ämnet guldsmed – specialteknik behandlar specialtekniker vid tillverkning av smycken.
Guldsmed – teknik
GULT4 nivåer
Guldsmedsyrket är ett hantverksyrke med lång tradition. Ämnet guldsmed – teknik behandlar det tekniska kunnande som krävs för att utföra hantverksmässigt guldsmedsarbete och behandlar såväl tekniker och arbetsprocessen som utrustning och material som används inom guldsmide.
1 nivå
Ämnet gymnasieingenjören i praktiken behandlar ingenjörsmässiga arbetsmetoder, färdigheter och förhållningssätt. Ämnet är till sin karaktär tvärvetenskapligt och förenar kunskapsområden från teknikvetenskap och samhällsvetenskap. Ämnet har en central roll i vidareutbildningen och ska genomsyra de ämnen som eleverna läser inom vald profil. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Hållbar produktion
HALL2 nivåer
Ämnet hållbar produktion behandlar produktionsprocessen och dess olika delar. Ämnet tar upp olika produktionsfilosofier och beredning inför tillverkning. Ämnet behandlar även hur en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar produktion och process skapas.
Nivåer
Hållbar turism
HALA2 nivåer
Hållbar turism är en gemensam utmaning för hela världen eftersom både privatpersoners och företags behov av tjänster inom turismnäringen växer och blir mer varierande. Ämnet hållbar turism omfattar hur olika turismverksamheter och den enskilde resenären kan verka för ett ansvarsfullt och hållbart resande i en växande turismnäring.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet hållbara energisystem behandlar energitekniska anläggningar, system och komponenter i energisystem som förser samhället med bränsle, el och värme. Ämnet behandlar även energisystemens uppbyggnad, funktion, drift och underhåll utifrån hållbar utveckling. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet hållbart samhällsbyggande är tvärvetenskapligt och behandlar samhällsplanering och den gestaltade livsmiljön med fokus på ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
Nivåer
1 nivå
Ämnet hälsa och välbefinnande är tvärvetenskapligt och har sin grund i hälsovetenskap, beteendevetenskap och psykologi. I ämnet behandlas olika levnadsvanor och faktorer som påverkar människors hälsa och välbefinnande utifrån ett individ-, grupp- och samhällsperspektiv. Ämnet utgår från en helhetssyn på människan som biologisk, psykologisk och social varelse.
Nivåer
Hälso- och sjukvård
HALC2 nivåer
Ämnet hälso- och sjukvård har sin grund i praktiskt hälso- och sjukvårdsarbete men också i de vetenskapliga områdena vårdvetenskap, pedagogik, medicin och etik. Ämnet behandlar hälso- och sjukvård inom öppen och sluten vård.
Nivåer
Hälsopedagogik
HALS1 nivå
Ämnet hälsopedagogik är tvärvetenskapligt och har sin grund i hälsovetenskap, socialmedicin och pedagogik. I ämnet behandlas hälsa och hälsofrämjande arbete utifrån ett individ-, grupp- och samhällsperspektiv. Ämnet utgår från ett helhetsperspektiv på människan som biologisk, psykisk och social varelse.
Nivåer
Håltagning
HALT2 nivåer
Ämnet håltagning behandlar olika arbetsområden och metoder för håltagning i olika byggnadskonstruktioner. Håltagaren utför håltagnings- och sågningsarbeten med hjälp av tekniskt avancerad utrustning. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet där håltagaren vid planering och utförande måste ta hänsyn till andra aktörer och övergripande planer.
Nivåer
Handel
HAND3 nivåer
Handel finns i många olika branscher och former och är en länk mellan tillverkare och konsument. Handel bedrivs lokalt och globalt samt fysiskt och digitalt. Ämnet handel omfattar handels- och tjänstesektorns roll och funktioner samt försäljning, varudistribution, affärsutveckling, ledarskap och marknadsföring.
2 nivåer
Handel finns i många olika branscher och former och är en länk mellan tillverkare och konsument. Handel bedrivs lokalt och globalt samt fysiskt och digitalt. Ämnet handel och hållbar utveckling behandlar handels- och tjänstesektorn i en ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling, både lokalt och globalt.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet handledning i vård och omsorg har sin vetenskapliga grund i pedagogik, vårdvetenskap och psykologi. Ämnet behandlar handledning inom hälso- och sjukvård samt mötet och relationen mellan patient eller brukare och personal.
Nivåer
3 nivåer
Ämnet hår och makeup – fördjupning behandlar färdighetsträning inför yrkesmässigt utövande utifrån beställarens önskemål och utgångsläge. Ämnet behandlar också yrkesetik och resultatets kvalitet utifrån branschens krav vid yrkesprov eller diplomering.
4 nivåer
Hår- och makeupstylister arbetar med att skapa en individanpassad visuell helhet gällande hår och makeup. Ämnet hår och makeup – fortsättning behandlar olika tekniker för hårstyling och makeup, material, produkter och verktyg samt samverkan, service och bemötande. Ämnet behandlar också olika stilepoker samt yrkets historia och utvecklingsmöjligheter.
2 nivåer
Ämnet hårstyling och makeupteknik har sin grund i det tekniska kunnandet som krävs för att vara en kreativ hår- och makeupstylist. Ämnet behandlar grundläggande tekniker för hårstyling och makeup samt material, produkter, verktyg och annan utrustning som används inom hårstyling och makeup.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet hårvård och salongskunskap har sin grund i praktiskt arbete med behandlingar, från rengöring och vård av hår till styling av en frisyr. Ämnet behandlar även utförande av behandlingar eller arbetsuppgifter närliggande yrkesområdet. Ämnets innehåll kan anpassas till valt yrkesområde.
Nivåer
Hästkunskap
HAST3 nivåer
Hästen har i dag ett stort värde för många människor och används i många olika sammanhang, till exempel inom hästsport, fritidsverksamhet och rehabilitering samt som arbetshäst inom natur- och landskapsvård. Ämnet hästkunskap behandlar hästen som biologisk varelse samt hästars beteenden och behov.
1 nivå
Ämnet hästsportanläggningars skötsel och drift behandlar underhåll och skötsel av hästsportanläggningar samt användning och skötsel av teknisk utrustning. Byggnader och anläggningar representerar stora värden, varför underhåll, reparationer samt om- och tillbyggnader måste utföras med yrkeskunnande och noggrannhet.
Nivåer
Helikopterteknik
HELK1 nivå
Ämnet helikopterteknik behandlar yrkesmässigt arbete med service och underhåll av helikoptrar. Ämnet behandlar även felsökning och avhjälpning av fel samt verktyg, utrustning och teknisk information som används i arbetet.
Nivåer
Historia
HIST6 nivåer
Historia är ett både humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne som behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende av såväl kunskaper om handlingar och händelser i det förflutna som nutida tolkningar av dessa.
Nivåer
Hjullastare
HJUL1 nivå
Ämnet hjullastare behandlar hantering av hjullastare vid olika typer av jordförflyttande och lyftande arbeten samt maskinens utrustning och underhåll. Ämnet behandlar även körteknik, trafiksäkerhet och miljöpåverkan. Mark- och anläggningsarbeten utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är och hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
1 nivå
Ämnet hjulutrustningsteknik behandlar den teknik som berör olika typer av fordons hjulutrustningar och chassi- och hjulupphängningar samt digitala hjulsensorsystem. Ämnet behandlar även däck- och hjulbyte, däckreparationer, diagnos av hjulutrustningar och chassi- och hjulupphängningar samt kalibrering av system och komponenter.
Nivåer
Ämnet humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering möjliggör fördjupning inom humaniora eller samhällsvetenskap, till exempel inom antropologi, filosofi, företagsekonomi, genusvetenskap, historia, idéhistoria, juridik, konstvetenskap, kriminologi, litteraturvetenskap, medier och kommunikation, nationalekonomi, religionsvetenskap, språkvetenskap och statsvetenskap.
Nivåer
Hundkunskap
HUND3 nivåer
Hundar används i många sammanhang, som brukshundar, tjänstehundar och sällskapsdjur. Ämnet hundkunskap behandlar skötsel av och samspel med hundar samt skötsel av anläggningar och utrustning. Dessutom behandlas djuretik samt lagar och andra bestämmelser som reglerar hundhållning.
Husbyggnad
HUSB3 nivåer
Ämnet husbyggnad behandlar husbyggnadsprocessens alla stadier från projektering till det att objektet är färdigt att användas. Ämnet behandlar även svensk byggtradition och arkitektur samt olika tidsepokers estetiska ideal. Byggnadsarbeten utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
3 nivåer
Ämnet husvagns- och husbilsteknik behandlar olika typer av husvagnar och husbilar, deras tilläggsutrustningar och användningsområden. Ämnet behandlar även service, underhåll och reparationer samt de verktyg och den utrustning som används i arbetet.
Idrott och hälsa
IDRO2 nivåer
Motions-, idrotts- och friluftsaktiviteter har stor betydelse och är en tillgång såväl för enskilda människors hälsa som för folkhälsan. Fysisk aktivitet och tilltro till sin kroppsliga förmåga är grundläggande för människors välbefinnande och för att kunna ta ansvar för sin hälsa. Ämnet idrott och hälsa förvaltar den del av det kulturella arvet som utgörs av rörelseaktiviteter och naturupplevelser. Det ger tillfälle att praktiskt uppleva och förstå betydelsen av hur livsvillkor och olika levnadsvanor påverkar hälsa och välbefinnande.
Nivåer
Industriautomation
INDA2 nivåer
I många branscher är arbetsuppgifter och tillverkningsled automatiserade, bland annat inom industri, fastighetsbransch och infrastruktur. Ämnet industriautomation behandlar tillverkningsindustrins automatiserade funktioner ur ett systemperspektiv samt mötet mellan elektro-, dator-, produktions-, drift- och underhållsteknik.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet industriell automationsteknik behandlar olika komponenters samverkan i ett automatiserat system. Automatiserade system är de processer med självstyrande funktioner som används i tillverknings- och processindustrin, men också i samhällstjänster som vatten- och energiförsörjning. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Industriell design
INDD2 nivåer
Ämnet industriell design handlar om att ta fram produkter som är avsedda att tillverkas i industriell produktion samt anpassade till både människa och miljö. Ämnet är tvärvetenskapligt och belyser design ur ett tekniskt och konstnärligt perspektiv. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
1 nivå
Ämnet industriell digitalisering behandlar olika metoder och verktyg för digitalisering av industrin. Ämnet behandlar både befintliga och nya digitala teknologier som kan användas för att stärka industrin och bidra till hållbar utveckling. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
1 nivå
Elmotorer återfinns såväl inom industrin som i vår vardag där de kan driva fläktar, pumpar, kompressorer och fordon på ett energieffektivt sätt. Ämnet industriell elmotorstyrning behandlar uppbyggnad, funktion, installation och styrning av elmotorer.
Nivåer
Industriell it
INUS1 nivå
Ämnet industriell it behandlar hur olika delar i ett automatiserat system kommunicerar med varandra. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
2 nivåer
Mätteknik är ett sätt att effektivisera tillverkningsprocesser inom industrin. Ämnet industriell mätteknik behandlar industriteknisk mätutrustning och dess användningsområden samt säkerhetsföreskrifter. Det behandlar också hur utrustningen vårdas samt hur dess funktion kontrolleras och effektiviseras.
Nivåer
2 nivåer
Tillverknings- och processindustrin består av olika led där råvaror förädlas till produkter. Den tekniska utvecklingen skapar nya förutsättningar för konkurrenskraft och hållbar utveckling i varje led av den industritekniska processen. Ämnet industriell produktion behandlar den process där produktionsidéer utvecklas till ett tillverkningssystem.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet industriell robotteknik behandlar hur robotar fungerar och används i industrin. I ämnet behandlas både hårdvara och mjukvara som används i robotceller. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
1 nivå
Ämnet industriella interna transporter behandlar intern transportutrustning och dess användningsområden. Det handlar också om hur intern transportutrustning vårdas samt hur dess funktion kontrolleras och effektiviseras.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet industriella produktionsmetoder behandlar olika metoder och teknikområden för industriell produktion, från hantverksmässigt industriellt arbete avsett för prototyp- och enstyckstillverkning till serieproduktion med grupper av sammankopplade datorstyrda maskiner. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Industriisolering
INDU1 nivå
Ämnet industriisolering behandlar isolering av industriobjekt inom processindustri. Samhällets ökade krav på minskad energiförbrukning och en väl fungerande industrisektor tillsammans med branschens tekniska utveckling lyfter fram behovet av korrekt isolerade och optimalt fungerande industriobjekt. Ämnet behandlar även branschens ansvar för främjandet av hållbar utveckling.
Nivåer
Industrirörteknik
INDS2 nivåer
Ämnet industrirörteknik behandlar uppbyggnad och funktion av processrörsystem. Området industrirörmontage hanterar en bredd av verksamheter med system och anläggningar där olika medier, tryck och material ska hanteras. Korrekt installation av processrörsystem samt deras optimala funktion är väsentligt för säkerhet, effektiv energihushållning och hållbar utveckling.
Nivåer
1 nivå
Det industritekniska området är under ständig utveckling och har betydelse för stora delar av samhället. Ämnet industriteknisk fördjupning behandlar yrkesmässig hantering av material och utrustning inom ett industritekniskt område.
Nivåer
3 nivåer
Det industritekniska området är under ständig utveckling och har betydelse för stora delar av samhällets utveckling. Ämnet industritekniska processer behandlar arbete i produktionsprocesser och hur produktionsutrustning kopplas samman till produktionslinjer inom industriteknik.
2 nivåer
Ämnet information och kommunikation handlar om kommunikation i yrkessammanhang samt hur extern och intern kommunikation kan genomföras. Ämnet behandlar kommunikation i olika sammanhang och medier samt hur information kan sökas, bearbetas och kommuniceras på ett effektivt sätt.
Nivåer
Informationsteknik
INFA2 nivåer
Informationsteknik är centralt för att samhället ska fungera. Ämnet informationsteknik behandlar uppbyggnad av it-infrastruktur och den roll som digital teknik har för både individer och samhälle samt etiska och säkerhetsmässiga aspekter inom området.
Nivåer
1 nivå
Industrins funktion och effektivisering går hand i hand med en kontinuerlig teknisk utveckling. En viktig del i utvecklingen är att säkerställa att de automatiserade funktionerna upprätthålls. Ämnet informationsteknik i automatiserade system behandlar vanligt förekommande systems och enheters sätt att fungera och kommunicera.
Nivåer
1 nivå
Ämnet informationsteknisk arkitektur behandlar den grundläggande strukturen och de grundläggande processerna, komponenterna och gränssnitten i ett sammanhängande informationstekniskt system. Det behandlar även hur människors behov av informationsutbyte kan uppfyllas och underlättas med hjälp av olika informationstekniska system. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Inköp
INKO2 nivåer
Inköp är en viktig funktion för företag, offentlig förvaltning och organisation. I handels- och tjänstesektorn sker inköp för det mesta i stora volymer och ibland över landsgränser. Ämnet behandlar arbete med planering och genomförande av upphandling, leverans och uppföljning av inköp.
Nivåer
Installationsteknik
INST3 nivåer
Samhället är beroende av en välfungerande elförsörjning för att upprätthålla funktionen i en stor mängd verksamheter. Ämnet installationsteknik behandlar hur nya elinstallationer utförs samt hur befintliga elanläggningar kan byggas om och utökas. Ämnet behandlar också felsökning och hur fel avhjälps i befintliga anläggningar. I ämnet är elsäkerhet centralt eftersom misstag kan orsaka stora skador både på personer och på egendom.
3 nivåer
Musik finns i alla kulturer och berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform och har olika funktioner och betydelser för var och en av oss. Instrument eller sång av olika slag används för att gestalta musik i en mängd sammanhang och har sin grund i konstnärligt uttryck, musikaliskt hantverk och praktisk tillämpning av musikens teori.
1 nivå
Internationell ekonomi är ett samhällsvetenskapligt ämne med fokus på internationella handelsrelationer och ekonomisk integration. Studier i internationell ekonomi ger verktyg för att orientera sig i och förstå en komplex omvärld där politiska, sociala, kulturella och ekonomiska band sammanlänkar människor och stater. Ämnet är även ett tydligt aktualitetsämne där historiska perspektiv används för att förstå samhällsförändringar och aktuella skeenden.
Nivåer
1 nivå
Internationella relationer är ett samhällsvetenskapligt ämne med fokus på relationer mellan stater och andra aktörer på den internationella arenan. Studier i internationella relationer ger verktyg för att orientera sig i och förstå en komplex omvärld där politiska, sociala, kulturella och ekonomiska band sammanlänkar människor och länder men där konflikter också lätt kan uppstå.
Nivåer
1 nivå
Ämnet internationellt arbete är till sin karaktär tvärvetenskapligt med innehåll från filosofi, sociologi, vårdvetenskap, religionskunskap och samhällskunskap. Det behandlar de kulturella, etiska och sociala mönster som präglar människans liv.
Nivåer
Jakt och viltvård
JAKT3 nivåer
Ämnet jakt och viltvård behandlar hållbar förvaltning av viltstammar. En strategisk viltförvaltning tar hänsyn till ekologiska såväl som ekonomiska värden och bidrar till ett långsiktigt hållbart skogs- och viltbruk. I ämnet jakt och viltvård behandlas viltvård och förvaltning av vilt samt viltets biologi och livsmiljö. I ämnet behandlas också olika jaktmetoder samt livsmedelshantering och livsmedelshygien.
Järnvägsbyggnad
JARN2 nivåer
Byggandet av järnvägar bidrar till utformningen av infrastrukturen och de miljöer vi vistas i. Ämnet järnvägsbyggnad behandlar byggandet av järnvägar från planeringsstadiet till färdig räls. Ämnet behandlar också hur anläggningsarbete utförs och olika typer av jord- och bergmaterial. Järnvägsbyggnadsarbeten utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
1 nivå
Journalistik fyller en central funktion i det demokratiska samhället genom att sprida information, granska makthavare och utgöra en arena för fri opinionsbildning. I ämnet journalistiskt skrivande ingår skriftlig framställning av olika typer av journalistiska texter. Ämnet behandlar även bestämmelser i de svenska grundlagarna om yttrande- och tryckfrihet samt källkritik inom journalistisk verksamhet.
Nivåer
Juridik
JURI3 nivåer
Juridiken är det regelverk som formar det samhälle vi lever i genom att skapa möjligheter och sätta begränsningar för statens, individens och företagens agerande inom olika områden. Juridiken är såväl ett ansvarsutkrävande verktyg som ett uttryck för värderingar gällande hur samhället borde se ut. Ämnet juridik behandlar huvudsakligen civilrätt och offentlig rätt. Det omfattar även internationell rätt som belyser Sveriges förhållande till omvärlden.
Kattkunskap
KATT1 nivå
Ämnet kattkunskap behandlar hantering och skötsel av katter och deras vistelsemiljöer. Dessutom behandlas katters beteende och biologi samt djuretik, lagar och andra bestämmelser som reglerar yrkesmässigt arbete med katter.
Nivåer
Kemi
KEMI2 nivåer
Kemi är ett naturvetenskapligt ämne som har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att förstå sin omvärld. Det är till sin karaktär både undersökande och analytiskt. Kemin beskriver materiens uppbyggnad, egenskaper och reaktioner, från den minsta atom till den största makromolekyl. Kunskaper i kemi kan bidra till såväl utveckling av nya material som hållbar resursanvändning.
Nivåer
3 nivåer
Rikskinesiska, i dagligt tal även kallat mandarin, är ett av världens största språk. Kunskaper i kinesiska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang där kinesiska används och skapar möjligheter inom områden som utbildning och näringsliv. Kunskaper i kinesiska kan dessutom ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva.
2 nivåer
Rikskinesiska, i dagligt tal även kallat mandarin, är ett av världens största språk. Kunskaper i kinesiska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang där kinesiska används och skapar möjligheter inom områden som utbildning och näringsliv. Kunskaper i kinesiska kan dessutom ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva. Kinesiska – fortsättning behandlar grundläggande kunskaper i rikskinesiska.
Nivåer
Kinesiska – grund
KING1 nivå
Rikskinesiska, i dagligt tal även kallat mandarin, är ett av världens största språk. Kunskaper i kinesiska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang där kinesiska används och skapar möjligheter inom områden som utbildning och näringsliv. Kunskaper i kinesiska kan dessutom ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva. Kinesiska – grund behandlar grundläggande kunskaper i språket.
Nivåer
1 nivå
Rikskinesiska, i dagligt tal även kallat mandarin, är ett av världens största språk. Kunskaper i kinesiska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang där kinesiska används och skapar möjligheter inom områden som utbildning och näringsliv. Kunskaper i kinesiska kan dessutom ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva. Kinesiska – nybörjare riktar sig till elever utan förkunskaper i språket.
Nivåer
Klassisk balett
KLAI3 nivåer
Ämnet klassisk balett är till sin karaktär scenkonstnärligt och speglar ett kulturarv som påverkas och förändras av det samhälle vi lever i. Med kontinuerlig kroppslig träning i klassisk balett och genom att möta konstnärliga utmaningar skapas den hållbara dansare som dansaryrket kräver. Ämnet får bara anordnas på yrkesdansarutbildningen.
2 nivåer
Ämnet klassisk grekiska – språk och kultur är till sin karaktär ett humanistiskt ämne som förenar språk- och kulturstudier. Grekiska har varit gemensamt språk för befolkningen i den östra delen av medelhavsområdet under lång tid och arvet från antik grekisk litteratur, filosofi, konst och arkitektur har satt en bestående prägel på den västerländska kulturen och det västerländska tänkandet.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet klient- och supportteknik behandlar datorteknik utifrån tekniska aspekter och användarens behov. Ämnet behandlar även hur användning av informationsteknik kan underlättas genom stöd och support. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Kommunikationsnät
KOMM2 nivåer
I samhället finns en stor mängd teknisk utrustning som förutsätter fungerande system för kommunikation. Ämnet kommunikationsnät behandlar uppbyggnad av och arbete med olika kommunikationsnät.
Nivåer
1 nivå
Kompletterande träning för yrkesdansare behandlar träningens betydelse för att kunna utvecklas till yrkesdansare. Ämnet utgör tillsammans med ämnet klassisk balett och ämnet samtida dans en viktig del i yrkesdansarutbildningen. Ämnet får bara anordnas på yrkesdansarutbildningen.
Nivåer
1 nivå
Ämnet komponenter och system – el behandlar material för elinstallationer på både komponent- och systemnivå. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
1 nivå
Ämnet komponenter och system – VVS behandlar material för VVS-installationer på både komponent- och systemnivå. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Konditori
KONI4 nivåer
Ämnet konditori behandlar hantverksmässiga metoder för att framställa olika typer av konditoriprodukter. I ämnet ingår hur råvaror och olika processer påverkar slutproduktens egenskaper och kvalitet. Dessutom behandlas bestämmelser om hygien och arbetsmiljö vid framställning av konditoriprodukter.
Konst och kultur
KONS2 nivåer
Konst och kultur är ett humanistiskt ämne som behandlar konstarternas utveckling inom olika områden, till exempel bildkonst, dans, musik, teater och arkitektur. Med kunskaper i konst och kultur får människan möjlighet att förstå olika tiders tänkande och skapande samt konstarternas betydelse i samhället. Ämnet spänner över såväl nutida som historiska samt nationella och internationella kulturströmningar med betoning på den västerländska utvecklingen.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet konstarterna och samhället är till sin karaktär tvärvetenskapligt. I ämnet behandlas konstarternas historia, kulturströmningar och sambandet mellan kulturhistoria, samtida idéer och kulturens spegling av samhället och samhällsförändringar.
Nivåer
Konsthantverk
KONH2 nivåer
Ämnet konsthantverk behandlar hantverkstekniker och material samt samband mellan estetisk och funktionell utformning. I ämnet ingår också frågor om kvalitet, arbetsprocess och resultat.
Nivåer
3 nivåer
Ämnet konsthantverk – fördjupning behandlar hantverkstekniker och material samt samband mellan estetisk och funktionell utformning. Ämnet behandlar arbete i projekt med ett eller flera material.
Konstruktion
KONR2 nivåer
Ämnet konstruktion behandlar konstruktionsprocessen från idé till färdig produkt, där syftet är att utforma och dimensionera produkter med sikte på ändamålsenlig formgivning, funktion och användning.
Nivåer
Konstruktionsteknik
KONU2 nivåer
Ämnet konstruktionsteknik behandlar konstruktionsprocessen och hur konstruktören använder processens olika delar för att utveckla och förbättra tekniska lösningar. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Koreografi
KORE1 nivå
Ämnet koreografi är till sin karaktär konstnärligt och behandlar konstnärliga processer inom dans. I ämnet behandlas skapande och gestaltningsarbete utifrån koreografens och dansarens synvinkel men även utifrån publikens.
Nivåer
Körning med häst
KORN3 nivåer
Ämnet körning med häst behandlar träning i att köra olika typer av hästar i olika åldrar och utbildningsstadier. Ämnet behandlar också hästars reaktion och beteende vid körning samt kommunikation med hästar. I arbetet som hästskötare ingår att motionera och träna hästar och därför behandlar ämnet körning med häst den träning som behövs för att kunna köra hästar i samband med hästskötsel.
Körsång
KORS2 nivåer
Musik finns i alla kulturer och berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform och har olika funktioner och betydelser för var och en av oss. Körsång används för att gestalta musik i en mängd sammanhang. Ämnet körsång behandlar upplevelse och skapande av musik tillsammans med andra och har sin grund i konstnärligt uttryck, musikaliskt hantverk och praktisk tillämpning av musikens teori.
Nivåer
Kost och hälsa
KOSO1 nivå
Ämnet kost och hälsa utgår från sambanden mellan hälsa, välbefinnande, kost- och levnadsvanor samt livsvillkor. Ämnet behandlar hälsa och olika former av hälsofrämjande arbete och ger verktyg för att orientera sig i och förstå hur olika hälsofaktorer kan stärka eller bibehålla människors fysiska, psykiska och sociala hälsa.
Nivåer
2 nivåer
Ett samhälles industri samt produktion av el och värme tillåter inte några avbrott av energitillförsel. Den kraft- och värmeproducerande industrins system ställer därför stora krav på driftsäkerhet. Ämnet kraft- och värmeteknik behandlar drift och underhåll av komplexa kraft- och värmetekniska system. Ämnet inbegriper även mekanik och värmelära.
Nivåer
Kreativt skrivande
KREA1 nivå
Kreativt skrivande handlar om att i skönlitterär form gestalta och förmedla känslor, erfarenheter, insikter och reflektioner. I ämnet ingår skrivande i olika skönlitterära genrer samt reflektion över egna och andras texter. Tyngdpunkten ligger på elevernas egna skrivande. I ämnet ingår också läsning av skönlitterära texter i syfte att utveckla det egna skrivandet.
Nivåer
1 nivå
Kreativt skrivande innebär att uttrycka sig i skönlitterär form. Det skönlitterära skrivandet används för att uttrycka känslor, idéer och erfarenheter och hjälper människan att utforska sig själv och sin omvärld. Kreativt skrivande används i många olika sammanhang där texter skrivs. I ämnet kreativt skrivande på engelska behandlas olika skönlitterära genrer med betoning på elevernas egen produktion.
Nivåer
Kulturplåtslageri
KULT1 nivå
Ämnet kulturplåtslageri behandlar äldre metoder för formning och skarvning av olika plåtmaterial och av utsmyckningar av bland annat kulturbyggnader. Ämnet behandlar även hur olika material används inom byggnadsplåtslageri samt materialens estetiska uttryck. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet där byggnadsplåtslagaren vid planering och utförande måste ta hänsyn till andra aktörer och övergripande planer.
Nivåer
4 nivåer
Ämnet kyl- och värmepumpsteknik behandlar systemförståelse av och processkännedom om kyl- och värmepumpssystem. Kyl- och värmepumpsanläggningars korrekta installation och optimala funktion är avgörande för effektiv energihushållning och för hållbar utveckling.
Laboratorieteknik
LABO2 nivåer
Ämnet laboratorieteknik behandlar arbete i laboratorium inom industritekniska processer. Det behandlar även säkerhet och kvalitetssäkring inom laboratorieteknik.
Nivåer
Lager och terminal
LAGE3 nivåer
Ämnet lager och terminal behandlar olika logistikflöden, kopplingar mellan olika transportslag och hanteringsmetoder samt hur samspelet mellan dessa påverkar gods- och varuflöden. I ämnet behandlas också rationell lager- och terminalhantering samt de krav och regelverk som är gäller yrkesmässig lager- och terminalhantering.
Lantbruksdjur
LANT3 nivåer
Arbete med lantbruksdjur ställer krav på en kombination av biologiska, tekniska och ekonomiska kunskaper. Ämnet lantbruksdjur behandlar skötsel av olika djur inom lantbruket samt användning av djurstallars tekniska utrustning. Det behandlar också lantbruksdjurs foderbehov samt djurmiljö, djurhälsa, djuretik, avel, produktkvalitet och ekonomi.
1 nivå
Ämnet lantbruksmaskinsteknik behandlar service, felsökning och reparationer av vanligt förekommande fordon och tillhörande redskap som används i lantbruket samt deras uppbyggnad och funktion.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet lås- och passerteknik behandlar lås och låssystems uppbyggnad och tillverkning samt installation av dessa. Dessutom behandlar ämnet metoder och tekniker för underhåll och reparation av låssystem.
Nivåer
Låsinstallation
LASN2 nivåer
Ämnet låsinstallation behandlar montering och installation av lås och låssystem. Ämnet behandlar också de installationstekniker och kvalitetskontroller som används inom området samt metoder och tekniker för underhåll och reparation av befintliga låssystem.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet lastbilar – reparations- och systemteknik behandlar reparationer av fordonskomponenter och system i lastbilar.
Nivåer
3 nivåer
Ämnet lastbilar – system- och diagnosteknik behandlar funktion samt felsökning, diagnos och reparationer i olika system i lastbilar.
1 nivå
Ämnet lastbilar och mobila maskiner – motorteknik behandlar motorers funktion och konstruktion i lastbilar och mobila maskiner samt felsökning och reparationer av motorer.
Nivåer
Ämnet lastbilar och mobila maskiner – service och underhållsteknik behandlar fordonsverkstaden som arbetsplats. Ämnet behandlar även funktion hos samt service och underhåll av lastbilar och mobila maskiner.
Nivåer
1 nivå
Ämnet lastbilspåbyggnad – container och anläggning behandlar felsökning och reparationer av chassiburna container- och anläggningspåbyggnader på lastbilar med tillhörande system och utrustning.
Nivåer
1 nivå
Ämnet lastbilspåbyggnad – rundvirkestransporter behandlar felsökning och reparationer av kranförsedda lastbilspåbyggnader för rundvirke med tillhörande system och utrustning.
Nivåer
1 nivå
Ämnet lastbilspåbyggnad – skåp behandlar felsökning och reparationer av chassiburna påbyggnadsskåp på lastbilar med tillhörande system och utrustning.
Nivåer
1 nivå
Ämnet lastbilspåbyggnad – tank och bulk behandlar felsökning och reparationer av chassiburna tank- och bulkpåbyggnader på lastbilar med tillhörande system och utrustning.
Nivåer
3 nivåer
Ämnet latin – språk och kultur är till sin karaktär ett humanistiskt ämne som förenar språk- och kulturstudier. Latinet var modersmål och kommunikationsspråk för en stor del av Europas befolkning under drygt tvåtusen år och är i dag en sammanbindande länk mellan många länder i världen som förmedlare av ett gemensamt språkligt och kulturellt arv.
Låtskrivande
LATS2 nivåer
Musik finns i alla kulturer och berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som har olika funktioner och betydelser för var och en av oss. Låtskrivande är en betydelsefull del av svensk export och när musik skapas sker det ofta med många människor inblandade. Ämnet låtskrivande behandlar den kreativa och konstnärliga processen att skriva och skapa låtar, från idé till färdig låt. Ämnet behandlar också olika samarbetsmetoder samt lagar och andra bestämmelser inom området.
Nivåer
1 nivå
Ämnet ledarskap och organisation är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom företagsekonomi, psykologi, sociologi och pedagogik. Med hjälp av begrepp, teorier och modeller från dessa områden behandlar ämnet frågor om ledarskap och organisation i olika typer av verksamheter.
Nivåer
Ledningsbyggnad
LEDN1 nivå
Ämnet ledningsbyggnad behandlar mark- och anläggningsarbete med ledningsbyggnad, från planering till det att objektet är färdigt att användas. Ämnet behandlar också olika jord- och bergmaterials egenskaper. Mark- och anläggningsarbeten utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
Litteratur
LITT1 nivå
Litteratur är såväl konst i sig som ett uttryck för samlad mänsklig erfarenhet. På så sätt fungerar litteraturen både som en källa till upplevelser och som en dokumentation över vad det innebär att vara människa. Genom historien har litteraturen stimulerat, roat och utmanat människan, men också bidragit till att forma idéer och föreställningar. Ämnet litteratur ger samtida och historiska perspektiv på litteratur.
Nivåer
1 nivå
Ämnet livsmedels- och näringskunskap behandlar livsmedel, råvaror och näringsämnen samt hur de påverkas av olika faktorer. Det behandlar även hur matsedlar samt recept för maträtter och bakverk kan komponeras för olika behov utifrån livsmedlens och råvarornas näringsinnehåll.
Nivåer
Livsmedelshygien
LIVS1 nivå
Ämnet livsmedelshygien behandlar livsmedelslagstiftning och andra hygienbestämmelser vid livsmedelshantering. Det behandlar även hur mikroorganismer påverkar livsmedels hållbarhet.
Nivåer
Ljudproduktion
LJUD3 nivåer
Ljudproduktion omfattar olika radiogenrer, podcaster, film- och tv-ljud, interaktiva medier, dataspel, ljudböcker och ljudinstallationer i offentliga miljöer. Ljud används även inom andra konst- och kulturområden och som redskap för att informera. Ämnet ljudproduktion behandlar processen för ljudproduktion, olika användningsområden och målgruppsanpassning i berättarkonsten.
Logi och värdskap
LOGI3 nivåer
Ämnet logi och värdskap omfattar besöksnäringens olika former av logi för privat-, grupp- och affärsrelaterat resande. Det behandlar även målgruppers olika förväntningar på standard, servicenivå och tjänsteutbud. Ämnet präglas av en internationell bransch där gott värdskap, service och bemötande genomsyrar verksamheten.
Logistik
LOGS2 nivåer
Logistik handlar om flödet av varor och tjänster från tillverkare till slutlig användare, där alla delar av distributionskedjan och logistiska samband samordnas till en helhet. I ämnet ingår varusortiment, lagerhållning och utrustning som används i samband med varuhantering. Centralt i ämnet är arbetsmiljö, säkerhet och hållbar utveckling.
Nivåer
Måleri
MALE3 nivåer
Måleri är ett hantverk som har en lång historia. Ämnet måleri behandlar måleri och tapetsering, från planering och utförande till det att objektet är färdigt att användas. Det behandlar även färgens skyddande egenskaper och estetiska värden. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
1 nivå
Ämnet måleri – äldre måleritekniker behandlar måleri med äldre tekniker och dekorativ målning, från planering och utförande till det att objektet är färdigt att användas. Det behandlar även färgens estetiska värden och skyddande egenskaper. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
Måleri – invändigt
MALI1 nivå
Ämnet måleri – invändigt behandlar invändiga måleriarbeten, från planering och utförande till det att objektet är färdigt att användas. Det behandlar även färgens estetiska värden och skyddande egenskaper. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
Måleri – utvändigt
MALU1 nivå
Ämnet måleri – utvändigt behandlar utvändiga måleriarbeten från planering och utförande till det att objektet är färdigt att brukas. Det behandlar även färgens estetiska värden och skyddande egenskaper. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
Måltid och bransch
MALT2 nivåer
Ämnet måltid och bransch ger en grund för fortsatt lärande inom restaurang-, bageri- och livsmedelsbranschens områden. I ämnet ingår branschens olika hantverk samt service och livsmedelshygien. Ämnet ger även kunskaper om branschens verksamheter och villkor.
Nivåer
2 nivåer
Det industritekniska området är under ständig utveckling och har betydelse för stora delar av samhällets utveckling. Ämnet människan i industrin behandlar industrins villkor och individens roll, ansvar och betydelse i arbetsgruppen och för företagets produktion. Det ger också en introduktion till lagar, förordningar och andra bestämmelser som berör industriarbete.
Nivåer
Människans säkerhet
MANI1 nivå
I samhället finns flera myndigheter och organisationer som ansvarar för skadeförebyggande arbete. Ämnet människans säkerhet behandlar det arbete som pågår i samhället för att förebygga skador och olycksfall.
Nivåer
Människans språk
MANN2 nivåer
Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket uttrycker människor sin identitet, sina tankar och sin kultur. Kunskaper om hur språk fungerar och används ökar möjligheten att förstå språklig kommunikation i olika situationer och kulturer. Ämnet människans språk behandlar såväl språkvetenskapliga som samhällsvetenskapliga aspekter av språk i världen.
Nivåer
2 nivåer
Mönsterkonstruktion och hantering av mönster är en förutsättning för tillverkning av kläder. Ämnet manuell mönsterkonstruktion behandlar konstruktion och förändring av mönster för tillverkning av kläder samt hur kreativa idéer kan omsättas till mönster.
Nivåer
Marin el
MAIN2 nivåer
Ämnet marin el behandlar elinstallationer och elsystem i fritidsbåtar och på mindre fartyg i yrkestrafik. Skador på fartygets elinstallationer och elektriska system kan leda till att människor utsätts för fara. Korrekt utfört installations- och underhållsarbete är därför avgörande för säkerheten både till sjöss och iland.
Nivåer
Marin motorteknik
MARM3 nivåer
Ämnet marin motorteknik behandlar marina motorers uppbyggnad, funktion och användningsområden samt bakomliggande principer för deras mekanik. Skador på fartyget eller fartygets utrustning kan leda till att människor, fartyg eller miljö utsätts för fara. Korrekt utfört underhålls- och reparationsarbete är därför avgörande för både säkerhet och hållbar utveckling.
Marina system
MARA2 nivåer
Ämnet marina system behandlar marina systems funktion och användningsområden samt installation och service av marintekniska system och komfortsystem. Skador på fartyg och fartygs system kan leda till att människor, fartyg eller miljö utsätts för fara. Korrekt utfört installations- och underhållsarbete är därför avgörande för både säkerhet och för skydd av den marina miljön.
Nivåer
3 nivåer
Fartyg är sedan urminnes tider ett av våra viktigaste färdmedel och används för både transport och i rekreationssyfte. Ämnet marinteknisk byggnation behandlar konstruktion hos och byggnation av fritidsbåtar och mindre fartyg i yrkestrafik. Korrekt byggda fartyg är avgörande för både säkert framförande och för skydd av den marina miljön.
1 nivå
Människan har sedan urminnes tider använt fartyg som färdmedel för transport och i rekreationssyfte. Ämnet marintekniskt underhåll behandlar underhåll och reparation av fritidsbåtar och mindre fartyg i yrkestrafik. Korrekt utfört underhålls- och reparationsarbete är avgörande för både säkerheten och för främjandet av en hållbar utveckling.
Nivåer
Marklära
MARL1 nivå
Ämnet marklära behandlar den biologi som har betydelse för arbete med anläggning och skötsel av utemiljöer. I ämnet behandlas markens fysikaliska och kemiska egenskaper samt vattnets och växtnäringsämnenas kretslopp.
Nivåer
Marknadsföring
MARK2 nivåer
Företagande och ett konkurrenskraftigt näringsliv är grundläggande förutsättningar för länders ekonomiska utveckling. Ämnet marknadsföring behandlar marknadsföringens betydelse för företagens utveckling, lönsamhet och varaktighet.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet marknadsföring inom besöksnäringen behandlar huvudsakligen marknadsföring och försäljning av tjänster och produkter inom turism- och besöksnäringen. Marknadsföring handlar om att visa vad en verksamhet står för och nå ut med dess speciella budskap och erbjudanden, men också om betydelsen av att skapa och vårda kundrelationer som genererar värde både för kunder och för en positiv framtida utveckling av verksamheten.
Nivåer
Maskinbefäl
MASI1 nivå
Ämnet maskinbefäl behandlar fartygs säkra framförande och drift, tekniska system och teknisk utrustning samt arbetsuppgifter för vakthavande maskinbefäl. Ämnet behandlar även arbetsmiljö, säkerhet och skydd av den marina miljön vid arbete till sjöss.
Nivåer
3 nivåer
Ämnet maskiner och teknisk utrustning inom naturbruk behandlar den tekniska utrustning som används för att utföra olika arbetsuppgifter inom naturbruk. Ämnet behandlar hur teknik och teknisk utveckling kan bidra till att den biologiska potentialen utnyttjas bättre. I ämnet ingår träning i att manövrera och köra maskiner med tillkopplade redskap för att utföra olika typer av arbeten samt körning av fordon på väg och trafikkunskap.
Maskintjänst
MASN2 nivåer
Människan har sedan urminnes tider använt fartyg som färdmedel på vatten och fartygstrafik är än i dag ett av våra viktigaste och mest miljövänliga transportmedel. Ämnet maskintjänst behandlar fartygs säkra framförande och drift. I ämnet behandlas teknik, utrustning och arbetsmetoder som används inom maskinavdelningen på fartyg i yrkestrafik.
Nivåer
Massage
MASS1 nivå
Ämnet massage har sin grund i naturvetenskap och humanbiologi. Ämnet behandlar anatomi och fysiologi med fokus på kroppens rörelseapparat samt hur massage och beröring kan användas både som behandlingsmetod och i hälsofrämjande syfte.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet mat och dryck i kombination behandlar kombinationer av mat och dryck för en helhetsupplevelse av måltiden. Ämnet förbereder elever för arbete inom restaurangområdet.
Nivåer
1 nivå
Ämnet mät- och reglerteknik behandlar metoder och arbetssätt för att automatiskt styra processer mot ett bestämt mål. Reglerteknik används både i industrin och i fastigheter. I ämnet mät- och reglerteknik läggs stor vikt vid att korrekta mätvärden erhålls. I ämnet behandlas olika typer av mätdon och regulatorer samt inställning och optimering av dessa.
Nivåer
Matematik
MATE6 nivåer
Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Kommunikation med hjälp av matematikens språk är likartad över hela världen. I takt med att samhället digitaliseras används matematiken i alltmer komplexa situationer. Matematik är även ett verktyg inom vetenskaper och arbetsliv och har en avgörande roll inom naturvetenskap. Ytterst handlar matematiken om att upptäcka mönster och formulera generella samband.
Nivåer
1 nivå
Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Matematik – fördjupning behandlar differentialekvationer och diskret matematik. Ytterst handlar matematiken om att upptäcka mönster och formulera generella samband.
Nivåer
3 nivåer
Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Matematik – fortsättning behandlar derivator, integraler, komplexa tal och trigonometri. Derivator och integraler har varit avgörande för utveckling inom fysik och spelar i dag en viktig roll inom flera olika vetenskaper. Även komplexa tal och trigonometri spelar en viktig roll inom fysik och matematik. Ytterst handlar matematiken om att upptäcka mönster och formulera generella samband.
1 nivå
Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Ytterst handlar matematiken om att upptäcka mönster och formulera generella samband. I matematik – specialisering B behandlas ett eller flera valda områden där matematik används.
Nivåer
1 nivå
Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Ytterst handlar matematiken om att upptäcka mönster och formulera generella samband. I matematik – specialisering C behandlas ett eller flera valda matematikområden eller områden där matematik används.
Nivåer
Materialteknik
MATR2 nivåer
Ämnet materialteknik behandlar det produktionsmaterial som huvudsakligen används inom valt industriområde. Ämnet behandlar råvaror, förädlingsprocesser och var och hur materialet används samt materialets inre och yttre egenskaper. Ämnet behandlar också metoder och tekniker för att forma, bearbeta, dela, sammanfoga och montera materialet.
Nivåer
Matlagning
MATG5 nivåer
Ämnet matlagning behandlar yrkesmässigt arbete med mat inom exempelvis restaurang och storkök. Ämnet behandlar grundläggande matlagningsmetoder och hur råvaror och olika processer påverkar slutproduktens egenskaper och kvalitet. Dessutom behandlas bestämmelser om hygien och arbetsmiljö vid matlagning.
Medicinsk teknik
MEDC2 nivåer
Inom området medicinsk teknik används teknik och naturvetenskap för att ta fram nya behandlingar och diagnostik för sjukvården. Ämnet medicinsk teknik behandlar hur material, produkter och hjälpmedel inom sjukvården används och utvecklas samt hur människa och maskin samverkar. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Medieproduktion
MEDP2 nivåer
Ämnet medieproduktion behandlar de processer och tekniker som ligger till grund för medieproduktioner inom olika områden, avsedda för olika kanaler. Hur produktionerna gestaltas och utformas är tillsammans med etiska frågor centrala inslag i ämnet. Ämnet behandlar även medieproduktioners sammanhang och funktion såväl lokalt som globalt.
Nivåer
3 nivåer
Ämnet medier, journalistik och kommunikation behandlar såväl traditionella som sociala mediers villkor och roll i samhället. Ämnet tar upp hur medier, journalistik och kommunikation fungerar samt vilka strategier och drivkrafter som styr olika aktörers kommunikation i samhället. I ämnet behandlas även etiska regler, lagar och andra bestämmelser som gäller inom medieområdet.
Medieteori
MEDT2 nivåer
Ämnet medieteori behandlar det breda medieområdets olika kanaler samt dess villkor, roll och betydelse i samhället, från fiktivt och dokumentärt berättande till sociala medier och medier för underhållning. Ämnet behandlar också hur medier och kommunikationsmodeller fungerar samt vilka strategier och drivkrafter som styr olika aktörers kommunikation och typer av budskap i samhället.
Nivåer
Mekaniskt underhåll
MEKA2 nivåer
Det industrialiserade samhället bygger på tekniska system med hög driftsäkerhet, något som förutsätter ett modernt underhåll. Ämnet mekaniskt underhåll behandlar underhållets betydelse för att den tekniska utrustningen ska fungera på ett optimalt sätt. Det behandlar även tekniska utrustningars uppbyggnad, funktion och styrning samt hur drifttekniska problem kan lösas med hjälp av tekniska och organisatoriska åtgärder.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet miljö- och energikunskap belyser begreppet hållbar utveckling ur ekologisk synvinkel och behandlar samspelet mellan människan och hennes omgivning. Ämnet behandlar också teknisk utveckling för att möta miljöutmaningar, hushållning av naturresurser och ekosystemens bärkraft.
Nivåer
2 nivåer
Välfungerande vattenrening och miljöteknik är två viktiga förutsättningar för en hållbar utveckling. Ämnet miljö- och vattenteknik behandlar anläggningar inom energi-, vatten- och miljöteknik samt deras drift, underhåll och service. Ämnet tar även utgångspunkt i biologi och kemi.
Nivåer
1 nivå
Ämnet miljöcertifierad byggnation behandlar miljöcertifiering och metoder som utvärderar en byggnations miljöprestanda. Det behandlar även livscykelanalys för att främja hållbar samhällsbyggnation inom byggnader och infrastruktur. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Mjukvarudesign
MJUV2 nivåer
Ämnet mjukvarudesign behandlar, främst på processnivå, hur datorprogram, webbapplikationer och andra mjukvaruapplikationer skapas. Ämnet behandlar även metoder och arbetssätt inom mjukvaruutveckling. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
MMA-svetsning rör
MMAS1 nivå
Ämnet MMA-svetsning rör behandlar sammanfogning av rör med MMA-svetsning och är till sin karaktär både praktiskt och teoretiskt. Områdets tekniska utveckling och betydelsen av en hållbar utveckling behandlas också.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet mobila maskiner – reparations- och systemteknik behandlar reparationer av fordonskomponenter och system i mobila maskiner.
Nivåer
3 nivåer
Ämnet mobila maskiner – system- och diagnosteknik behandlar funktion samt felsökning, diagnos och reparationer i olika system i mobila maskiner.
6 nivåer
Klädmodet och efterfrågan på kläder förändras kontinuerligt och klädindustrin behöver ständigt anpassa tillverkningen utifrån efterfrågan. Centralt i ämnet modedesign och sömnad är tekniker, material och utrustning för konfektionssömnad och mönsterhantering vid design och tillverkning av kläder.
Nivåer
3 nivåer
Moderna språk innefattar ett stort antal språk och varje språk utgör ett eget ämne. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning. Kunskaper i flera språk ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang och att delta i internationellt studie- och arbetsliv. Kunskaper i moderna språk kan dessutom ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva.
2 nivåer
Moderna språk innefattar ett stort antal språk och varje språk utgör ett eget ämne. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning. Kunskaper i flera språk ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang och att delta i internationellt studie- och arbetsliv. Kunskaper i moderna språk kan dessutom ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva.
Nivåer
1 nivå
Moderna språk innefattar ett stort antal språk och varje språk utgör ett eget ämne. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning. Kunskaper i flera språk ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang och att delta i internationellt studie- och arbetsliv. Kunskaper i moderna språk kan dessutom ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva. Moderna språk – grund behandlar grundläggande kunskaper i språket.
Nivåer
1 nivå
Moderna språk innefattar ett stort antal språk och varje språk utgör ett eget ämne. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning. Kunskaper i flera språk ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang och att delta i internationellt studie- och arbetsliv. Kunskaper i moderna språk kan dessutom ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva. Moderna språk – nybörjare riktar sig till elever utan förkunskaper i språket.
Nivåer
Modersmål
MODE3 nivåer
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosatexter och andra medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv. Kunskaper i modersmålet underlättar språkutveckling och lärande inom olika områden. Modersmålet är även en värdefull tillgång vid internationella kontakter och i arbetslivet. Modersmålet ska bidra till att eleverna stärker sin flerspråkighet.
3 nivåer
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosa och andra medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
Sverigefinnar är en nationell minoritet och finska är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteterna och minoritetsspråken har funnits under mycket lång tid i det geografiska område som i dag utgör Sverige och de nationella minoriteternas språk och kultur är en värdefull del av den kulturella mångfalden och det gemensamma kulturarvet. För att de nationella minoriteternas språk och kultur ska leva vidare in i framtiden är det viktigt att skydda och främja dem. Kunskaper i språket och om minoritetens kultur och historia ger möjligheter att använda språket och utveckla en egen kulturell identitet.
3 nivåer
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosa och andra medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
Sverigefinnar är en nationell minoritet och finska är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteterna och minoritetsspråken har funnits under mycket lång tid i det geografiska område som i dag utgör Sverige och de nationella minoriteternas språk och kultur är en värdefull del av den kulturella mångfalden och det gemensamma kulturarvet. För att de nationella minoriteternas språk och kultur ska leva vidare in i framtiden är det viktigt att skydda och främja dem. Kunskaper i språket och om minoritetens kultur och historia ger möjligheter att använda språket och utveckla en egen kulturell identitet.
3 nivåer
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosa och andra medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
Sverigefinnar är en nationell minoritet och finska är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteterna och minoritetsspråken har funnits under mycket lång tid i det geografiska område som i dag utgör Sverige och de nationella minoriteternas språk och kultur är en värdefull del av den kulturella mångfalden och det gemensamma kulturarvet. För att de nationella minoriteternas språk och kultur ska leva vidare in i framtiden är det viktigt att skydda och främja dem. Kunskaper i språket och om minoritetens kultur och historia ger möjlighet att använda språket och utveckla en egen kulturell identitet.
3 nivåer
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosa och andra medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
Judar är en nationell minoritet och jiddisch är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteterna och minoritetsspråken har funnits under mycket lång tid i det geografiska område som i dag utgör Sverige och de nationella minoriteternas språk och kultur är en värdefull del av den kulturella mångfalden och det gemensamma kulturarvet. För att de nationella minoriteternas språk och kultur ska leva vidare in i framtiden är det viktigt att skydda och främja dem. Kunskaper i språket och om minoritetens kultur och historia ger möjligheter att använda språket och utveckla en egen kulturell identitet.
3 nivåer
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosa och andra medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
Judar är en nationell minoritet och jiddisch är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteterna och minoritetsspråken har funnits under mycket lång tid i det geografiska område som i dag utgör Sverige och de nationella minoriteternas språk och kultur är en värdefull del av den kulturella mångfalden och det gemensamma kulturarvet. För att de nationella minoriteternas språk och kultur ska leva vidare in i framtiden är det viktigt att skydda och främja dem. Kunskaper i språket och om minoritetens kultur och historia ger möjligheter att använda språket och utveckla en egen kulturell identitet.
3 nivåer
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosa och andra medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
Judar är en nationell minoritet och jiddisch är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteterna och minoritetsspråken har funnits under mycket lång tid i det geografiska område som i dag utgör Sverige och de nationella minoriteternas språk och kultur är en värdefull del av den kulturella mångfalden och det gemensamma kulturarvet. För att de nationella minoriteternas språk och kultur ska leva vidare in i framtiden är det viktigt att skydda och främja dem. Kunskaper i språket och om minoritetens kultur och historia ger möjlighet att använda språket och utveckla en egen kulturell identitet.
3 nivåer
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosa och andra medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
Tornedalingar är en nationell minoritet och meänkieli är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteterna och minoritetsspråken har funnits under mycket lång tid i det geografiska område som i dag utgör Sverige och de nationella minoriteternas språk och kultur är en värdefull del av den kulturella mångfalden och det gemensamma kulturarvet. För att de nationella minoriteternas språk och kultur ska leva vidare in i framtiden är det viktigt att skydda och främja dem. Kunskaper i språket och om minoritetens kultur och historia ger möjligheter att använda språket och utveckla en egen kulturell identitet.
3 nivåer
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosa och andra medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
Tornedalingar är en nationell minoritet och meänkieli är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteterna och minoritetsspråken har funnits under mycket lång tid i det geografiska område som i dag utgör Sverige och de nationella minoriteternas språk och kultur är en värdefull del av den kulturella mångfalden och det gemensamma kulturarvet. För att de nationella minoriteternas språk och kultur ska leva vidare in i framtiden är det viktigt att skydda och främja dem. Kunskaper i språket och om minoritetens kultur och historia ger möjligheter att använda språket och utveckla en egen kulturell identitet.
3 nivåer
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosa och andra medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
Tornedalingar är en nationell minoritet och meänkieli är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteterna och minoritetsspråken har funnits under mycket lång tid i det geografiska område som i dag utgör Sverige och de nationella minoriteternas språk och kultur är en värdefull del av den kulturella mångfalden och det gemensamma kulturarvet. För att de nationella minoriteternas språk och kultur ska leva vidare in i framtiden är det viktigt att skydda och främja dem. Kunskaper i språket och om minoritetens kultur och historia ger möjlighet att använda språket och utveckla en egen kulturell identitet.
3 nivåer
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosa och andra medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
Romer är en nationell minoritet och romani chib är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteterna och minoritetsspråken har funnits under mycket lång tid i det geografiska område som i dag utgör Sverige och de nationella minoriteternas språk och kultur är en värdefull del av den kulturella mångfalden och det gemensamma kulturarvet. För att de nationella minoriteternas språk och kultur ska leva vidare in i framtiden är det viktigt att skydda och främja dem. Kunskaper i språket och om minoritetens kultur och historia ger möjligheter att använda språket och utveckla en egen kulturell identitet.
3 nivåer
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosa och andra medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
Romer är en nationell minoritet och romani chib är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteterna och minoritetsspråken har funnits under mycket lång tid i det geografiska område som i dag utgör Sverige och de nationella minoriteternas språk och kultur är en värdefull del av den kulturella mångfalden och det gemensamma kulturarvet. För att de nationella minoriteternas språk och kultur ska leva vidare in i framtiden är det viktigt att skydda och främja dem. Kunskaper i språket och om minoritetens kultur och historia ger möjligheter att använda språket och utveckla en egen kulturell identitet.
3 nivåer
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosa och andra medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
Romer är en nationell minoritet och romani chib är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteterna och minoritetsspråken har funnits under mycket lång tid i det geografiska område som i dag utgör Sverige och de nationella minoriteternas språk och kultur är en värdefull del av den kulturella mångfalden och det gemensamma kulturarvet. För att de nationella minoriteternas språk och kultur ska leva vidare in i framtiden är det viktigt att skydda och främja dem. Kunskaper i språket och om minoritetens kultur och historia ger möjligheter att använda språket och utveckla en egen kulturell identitet.
3 nivåer
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosa och andra medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
Samerna är ett urfolk. Samerna är även en nationell minoritet och samiska är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteternas språk och kultur är en värdefull del av den kulturella mångfalden och det gemensamma kulturarvet. För att de nationella minoriteternas språk och kultur ska leva vidare in i framtiden är det viktigt att skydda och främja dem. Kunskaper i språket och om minoritetens kultur och historia ger möjligheter att använda språket och utveckla en egen kulturell identitet.
3 nivåer
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosa och andra medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
Samerna är ett urfolk. Samerna är även en nationell minoritet och samiska är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteternas språk och kultur är en värdefull del av den kulturella mångfalden och det gemensamma kulturarvet. För att de nationella minoriteternas språk och kultur ska leva vidare in i framtiden är det viktigt att skydda och främja dem. Kunskaper i språket och om minoritetens kultur och historia ger möjligheter att använda språket och utveckla en egen kulturell identitet.
3 nivåer
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosa och andra medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
Samerna är ett urfolk. Samerna är även en nationell minoritet och samiska är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteternas språk och kultur är en värdefull del av den kulturella mångfalden och det gemensamma kulturarvet. För att de nationella minoriteternas språk och kultur ska leva vidare in i framtiden är det viktigt att skydda och främja dem. Kunskaper i språket och om minoritetens kultur och historia ger möjlighet att använda språket och utveckla en egen kulturell identitet.
Möten och event
MOTE3 nivåer
Mötesbranschens målgrupper har olika förväntningar på såväl lokalers utformning och teknisk utrustning som på service, aktiviteter och andra tjänster. Ämnet möten och event behandlar olika mötesformer, från möten med få deltagare och mindre konferenser till kongresser och event.
2 nivåer
Ämnet motor- och röjmotorsåg behandlar konstruktion, service och periodisk kontroll samt arbete med både motorsåg och röjmotorsåg. Motorsåg och röjmotorsåg används inom naturbruket vid arbete med skogsvård och avverkning i skogen, vid skötsel och underhåll inom naturvård och landskapsvård samt vid skötsel och underhåll av utemiljöer.
Nivåer
Mur- och putsverk
MURO3 nivåer
Ämnet mur- och putsverk behandlar murning, putsning och arbeten med olika utsmyckningar på byggnadsverk. Det behandlar även murverks- och putsarbeten med olika typer av eldstäder. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Musik
MUSI1 nivå
Musik finns i alla kulturer och berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som har olika funktioner och som betyder olika saker för var och en av oss. Den är också en viktig del i människors sociala gemenskap och har betydelse för individens identitetsutveckling. Ämnet musik har sin grund i konstnärligt uttryck, musikaliskt hantverk och musikvetenskap.
Nivåer
2 nivåer
Musik finns i alla kulturer och den berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som har olika funktioner och som betyder olika saker för var och en av oss. I ämnet musik för yrkesdansare behandlas relationen mellan musik och dans utifrån dansares och musikers perspektiv. Ämnet får bara anordnas på yrkesdansarutbildningen.
Nivåer
Musikproduktion
MUSP2 nivåer
Musik finns i alla kulturer och berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som har olika funktioner och betydelser för var och en av oss. Musikproduktion har stor betydelse för svensk export och när musik skapas sker det ofta med många människor inblandade. Ämnet musikproduktion behandlar hantering av instrument och digitala verktyg och den kreativa och konstnärliga processen att producera musik, från idé till färdig produktion. Ämnet behandlar även olika samarbetsformer samt lagar och bestämmelser inom området.
Nivåer
Musikteori
MUST3 nivåer
Musik finns i alla kulturer och berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som har olika funktioner och betydelser för var och en av oss. Ämnet musikteori är läran om musikens uppbyggnad och behandlar musiklära, gehör och musikaliska former samt musikens notation, språk och begrepp. Kunskaper i musikteori bidrar till en musikalisk helhetssyn samt förstärker och utvecklar musikutövandet, musikskapandet och kommunikationen med andra musiker.
1 nivå
Musik finns i alla kulturer och berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som har olika funktioner och betydelser för var och en av oss. Ämnet musikteori – komposition utvecklar det konstnärliga skapandet genom komposition och fördjupar de musikteoretiska kunskaperna. Kunskaper i komposition bidrar till en musikalisk helhetssyn och i ämnet behandlas processen att komponera musik med notskrift som centralt verktyg.
Nivåer
1 nivå
Naturbrukets branscher nyttjar och förvaltar naturresurser för olika ändamål. I ett ansvarsfullt och ekologiskt hållbart naturbruk ingår att vårda natur- och kulturvärden samt att värna om den biologiska mångfalden. Ämnet natur- och landskapsvård behandlar skötsel och vård av natur- och kulturvärden. I ämnet behandlas också samspelet mellan naturen och människan samt biologisk mångfald och olika arters livsvillkor.
Nivåer
Naturbruk
NATB1 nivå
Naturbruk omfattar olika verksamheter för produktion av varor och tjänster. Ämnet naturbruk är en introduktion till naturbrukets arbetsmiljöer med växter, djur, natur och skog samt yrken inom dessa områden. För att öka förståelsen av dagens naturbruk och dess roll inom hållbar utveckling omfattar ämnet även naturbrukets historiska utveckling.
Nivåer
Naturkunskap
NATU4 nivåer
Ämnet naturkunskap har sin bas i de naturvetenskapliga ämnena och är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Ämnet behandlar samband mellan naturen, individen och samhället.
Naturturism
NATT3 nivåer
Ämnet naturturism handlar om hur natur- och kulturmiljöer kan nyttjas för rekreation, naturupplevelser och företagande. I ämnet ingår vägledning och guidning i samband med vistelse i naturen, arrangerade aktiviteter och besök i naturbrukets olika miljöer.
1 nivå
Naturvetenskaplig specialisering möjliggör en inomvetenskaplig eller tvärvetenskaplig fördjupning inom ett valt naturvetenskapligt område.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet nätverks- och kommunikationstjänster behandlar teknik och komponenter inom nätverksuppbyggnad. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
2 nivåer
Den stora mängden teknisk utrustning som används i det moderna samhället förutsätter välfungerande nätverkssystem och kommunikation. Ämnet nätverksadministration handlar om serverhantering och de vanligast förekommande arbetsmomenten kopplat till detta. En viktig del av ämnet är säkerhetsfrågor och skydd av användares integritet.
Nivåer
Nätverksteknologier
NATV2 nivåer
Den stora mängden teknisk utrustning som används i det moderna samhället förutsätter välfungerande nätverkssystem och kommunikation mellan dessa. Ämnet nätverksteknologier behandlar vanligt förekommande utrustning och arbete med nätverksteknik.
Nivåer
Omvårdnad
OMVR2 nivåer
Ämnet omvårdnad har sin grund i praktiskt vård- och omsorgsarbete men också i det vetenskapliga ämnesområdet omvårdnad. Ämnet behandlar omvårdnadsåtgärder ur ett helhetsperspektiv.
Nivåer
1 nivå
Grafiska produkter finns överallt i vårt samhälle och är viktiga för många olika områden, från information till förpackningar och reklam. Ämnet original, reproduktion och prepress handlar om hur grafiska produkter anpassas för grafisk produktion.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet pälsvård och hundfrisering behandlar skötsel av hundars päls med yrkesmässiga metoder som utgår från djurets naturliga beteende och välmående samt rasegenskaper. I ämnet behandlas olika typer av skötselmetoder, redskap och utrustning samt hygien. Centralt i ämnet är frågor om djurvälfärd samt säker och etisk hantering av hundar. I ämnet ingår också service och bemötande av hundägare.
Nivåer
Pedagogik
PEDG3 nivåer
Pedagogik är en samhällsvetenskaplig disciplin som är nära knuten till psykologi, sociologi och filosofi. Ämnet pedagogik tar utgångspunkt i vetenskapen om människors lärande i olika miljöer och fokuserar på mötet mellan människor utifrån individ-, grupp- och ledarperspektiv.
Pedagogiskt arbete
PEDA1 nivå
Ämnet pedagogiskt arbete har sin grund i pedagogik och didaktik med fokus på lärandets praktik och tar sin utgångspunkt i den pedagogiska yrkesverksamheten. Ämnet behandlar arbetsuppgifter och yrkesroller inom pedagogiska verksamheter samt verksamheternas roll i samhället.
Nivåer
1 nivå
HR (human resources) är ett stöd till verksamheten i strategiska frågor om organisation, ledar- och medarbetarskap och kompetensförsörjning. Personaladministration har till uppgift att stödja, förvalta och sköta den administrativa delen inom HR. Ämnet personaladministration behandlar administrativt arbete inom HR på företag, offentlig förvaltning och organisation.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet personbilar – reparations- och systemteknik behandlar reparationer av fordonskomponenter och system i personbilar och lätta transportfordon.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet personbilar – service och underhållsteknik behandlar fordonsverkstaden som arbetsplats. Ämnet behandlar även funktion hos samt service och underhåll av personbilar och lätta transportfordon.
Nivåer
3 nivåer
Ämnet personbilar – system- och diagnosteknik behandlar funktion samt felsökning, diagnos och reparationer i olika system i personbilar och lätta transportfordon.
Persontransporter
PERS3 nivåer
Ämnet persontransporter behandlar yrkesmässiga persontransporter med buss. Det omfattar förarutbildning på buss samt kommunikation, kundbemötande och säkerhet för passagerare.
1 nivå
Ämnet persontransporter – beställningstrafik behandlar yrkesmässig beställningstrafik med buss. Det omfattar förarutbildning på buss samt service och kundbemötande, säkerhet för passagerare och reseplanering.
Nivåer
1 nivå
Ämnet persontransporter – sjuktransport behandlar olika typer av yrkesmässiga sjuktransporter som inte kräver ambulans. Det omfattar förarutbildning på fordon för sjuktransporter samt kommunikation, kundbemötande och säkerhet för passagerare.
Nivåer
1 nivå
Ämnet persontransporter – skolskjutstrafik behandlar yrkesmässiga skolskjutstransporter. Det omfattar förarutbildning på fordon för skolskjutstrafik samt kommunikation, bemötande av barn och ungdomar och säkerhet för passagerare.
Nivåer
1 nivå
Ämnet persontransporter – taxitrafik behandlar yrkesmässig taxitrafik. Det omfattar körning med fordon som används för taxitrafik samt service, kundbemötande och säkerhet för passagerare.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet pistmaskiner – reparations- och systemteknik behandlar felsökning och reparationer av fordonskomponenter och system i pistmaskiner och deras tilläggsutrustningar.
Nivåer
Pistmaskinsförare
PISM2 nivåer
Ämnet pistmaskinsförare behandlar preparering med snö i olika spårområden och skidnedfarter med hjälp av pistmaskiner och tilläggsutrustningar. Det behandlar även olika pistmaskiner och tilläggsutrustningar samt körning och manövrering av pistmaskiner i spårområden och skidnedfarter.
Nivåer
1 nivå
Ämnet plåtslageri – kopparplåt behandlar plåtslageriarbeten med kopparplåt, kopparplåtens egenskaper och användning av kopparplåt på byggnader och i andra konstruktioner. Ämnet behandlar även val och användning av verktyg och maskiner inom yrket. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
1 nivå
Ämnet plåtslageri – svetsmetoder behandlar olika svetsnings- och lödningstekniker för sammanfogning inom plåtslageri och smide. Ämnet behandlar även val och användande av verktyg, utrustning och maskiner inom yrket. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet där plåtslagaren vid planering och utförande måste ta hänsyn till andra aktörer och övergripande planer.
Nivåer
1 nivå
Ämnet plåtslageri – titanzinkplåt behandlar plåtslageriarbeten med titanzinkplåt, titanzinkplåtens egenskaper och användning av titanzinkplåt på byggnader och i andra konstruktioner. Ämnet behandlar även val och användning av verktyg och maskiner inom yrket. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
Plattsättning
PLAA2 nivåer
Ämnet plattsättning behandlar plattsättning med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik i olika inomhusmiljöer. Ämnet plattsättning behandlar även olika typer av underarbeten, byggnadskonstruktioner och byggmaterial. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet politik och hållbar utveckling är tvärvetenskapligt och belyser begreppet hållbar utveckling ur såväl ekonomisk som social och miljömässig synvinkel på lokal, regional och global nivå. I ämnet behandlas frågor om miljöutmaningar, hushållning av naturresurser, ekosystemens bärkraft och miljöpolitik. Ämnet behandlar också samspelet mellan människan och hennes omgivning.
Nivåer
2 nivåer
Marknadsföring är en länk mellan tillverkare och konsument och bidrar till företags lönsamhet och utveckling samt stärker möjligheter att hitta och behålla kunder. Ämnet praktisk marknadsföring behandlar marknadsföringens betydelse vid försäljning av varor och tjänster samt hur målgruppsanpassad marknadsföring kan användas inom handels- och tjänstesektorn.
Nivåer
Processautomation
PROC2 nivåer
Automatiseringen i samhället har pågått under en längre tid och allt fler arbetsuppgifter och tillverkningsled automatiseras. Automatiseringen sker bland annat inom industri, fastighetsbransch och infrastruktur. Ämnet processautomation behandlar processindustrins automatiserade funktioner ur ett systemperspektiv i brytningen mellan elektroteknik, datorteknik samt drift- och underhållsteknik.
Nivåer
Processteknik
PROE2 nivåer
Ämnet processteknik behandlar uppbyggnad och funktion av processer inom processindustrin som är högt automatiserade och har kemiska inslag. Till processindustrier räknas till exempel massa-, pappers- och petroleumindustrin men även värmepannor och VA-verk. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Produktionsfilosofi
PROO2 nivåer
Ämnet produktionsfilosofi handlar om hur produktion, på olika nivåer i en organisation, planeras och styrs samt om hur planerings- och styrmetoder utvecklas genom ständigt förbättringsarbete. Ämnet behandlar metoder och modeller för produktionsstyrning, projektstyrning, miljöledning, kvalitetsstyrning och teknisk dokumentation. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Produktionsmetoder
PROD2 nivåer
Ämnet produktionsmetoder behandlar bearbetningsmetoder och utrustning som används inom industriell tillverkning. Ämnet handlar också om säkerhetsföreskrifter och om hur utrustning underhålls samt hur dess funktion kontrolleras och effektiviseras.
Nivåer
1 nivå
Ämnet produktionsstyrning – el behandlar arbetsledning i den arbetsprocess där tekniska system och anläggningar inom teknikområdet elinstallation projekteras och dokumenteras. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
1 nivå
Ämnet produktionsstyrning – VVS behandlar arbetsledning i den arbetsprocess där tekniska system och anläggningar inom teknikområdet VVS-installation projekteras och dokumenteras. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
4 nivåer
Ämnet produktionsutrustning behandlar industriteknisk utrustning och dess användningsområden. Det behandlar även hur utrustningen vårdas samt hur dess funktion kontrolleras.
2 nivåer
Ämnet produktionsutveckling behandlar produktionsprocessen från beredning till färdig produkt och hur alla delar i processen behöver samverka för att skapa en fungerande produktion. Det omfattar även digitalisering av industrin med fokus på utveckling av produktion. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Produktutveckling
PROU2 nivåer
Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas till en helhet i den kreativa process som skapar en produkts gestalt, funktion och användning.
Nivåer
Programmering
PROG2 nivåer
Programmering har stor betydelse för och påverkan på arbetslivet och samhället. Ämnet programmering behandlar hur mjukvaror skapas, anpassas och utvecklas samt programmeringens roll i informationstekniska sammanhang som datorsimulering och praktisk datoriserad problemlösning. Ämnet behandlar även hur programmerade system påverkar maskiner, utrustning och beslutsfattande.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet programmering för tekniska tillämpningar behandlar hur mjukvaror skapas, anpassas, utvecklas och tillämpas inom ett valt teknikområde samt hur mjukvaror påverkar teknikutvecklingen. Ämnet möjliggör en fördjupning inom ett valt teknikområde som exempelvis spelutveckling eller inbäddade system. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet programmering, datastrukturer och algoritmer behandlar hur mjukvaror skapas, anpassas och utvecklas samt programmeringens roll i informationstekniska sammanhang som datorsimulering och praktisk datoriserad problemlösning. Ämnet behandlar även hur algoritmer påverkar maskiner, utrustning och beslutsfattande. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Projektering – el
PROL1 nivå
Ämnet projektering – el behandlar den arbetsprocess där tekniska system och anläggningar inom teknikområdet elinstallation konstrueras, projekteras och dokumenteras. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
1 nivå
Ämnet projektering – järnväg behandlar järnvägens tekniska system och dess uppbyggnad. Ämnet behandlar även projektering, systemintegration, säkerhet, underhåll och interoperabilitet mellan olika länders järnvägssystem. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Projektering – VVS
PRJE1 nivå
Ämnet projektering – VVS behandlar den arbetsprocess där tekniska system och anläggningar inom teknikområdet VVS-installation konstrueras, projekteras och dokumenteras. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Psykiatri
PSYK2 nivåer
Ämnet psykiatri är tvärvetenskapligt och bygger i huvudsak på medicinsk vetenskap, vårdvetenskap, socialt arbete, social omsorg och pedagogik. Ämnet behandlar vård och omsorg vid psykiska sjukdomstillstånd och de funktionsnedsättningar som följer, utifrån pedagogiska, etiska och kulturella perspektiv.
Nivåer
Psykologi
PSYL3 nivåer
Ämnet psykologi har sin utgångspunkt i psykologisk vetenskap och behandlar olika sätt att förklara mänskliga tankar, känslor och beteenden. I ämnet ingår kognitiva, känslomässiga, beteendemässiga och sociala aspekter som varje människa möter i vardagslivet samt psykologiska begrepp och metoder.
1 nivå
Ämnet psykologi – fördjupning behandlar olika sätt att förstå och förklara mänskliga tankar, känslor och beteenden utifrån psykologiska teorier.
Nivåer
Rättspsykiatri
RATT1 nivå
Ämnet rättspsykiatri är tvärvetenskapligt och behandlar överlappningen mellan vetenskapsområdena psykiatri och juridik. Ämnet behandlar psykiatrins tillämpning inom rättsväsendet.
Nivåer
Redovisning
REDO2 nivåer
Företagande har en nyckelroll i samhällets ekonomiska utveckling och välstånd. En förutsättning för att ett företag ska kunna bedriva sin verksamhet på ett hållbart sätt är en transparent och välfungerande redovisning. Ämnet redovisning handlar om hur företag dokumenterar och registrerar ekonomiska aktiviteter.
Nivåer
Regi
REGI1 nivå
Regi handlar om ledarskap i en konstnärlig process. Regissören arbetar med utgångspunkt i en konstnärlig vision med att ge skådespelare regi, samordna sceniska uttryck och arbetsleda. Ämnet regi behandlar hur ett sceniskt ledarskap kan se ut och vilken betydelse det har i en scenisk produktion.
Nivåer
Reglersystem
REGE1 nivå
Ämnet reglersystem behandlar metoder och komponenter för automatisk styrning av processer för ökad effektivitet och kvalitet på slutprodukten samt industriell mätteknik, reglerteknik och aktuatorer. Ämnet handlar även om den industriella processen och säkerhetsfunktioner inom industrin. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Religionskunskap
RELI2 nivåer
Ämnet religionskunskap har sin vetenskapliga förankring främst i religionsvetenskapen, men är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar hur religioner och andra livsåskådningar kommer till uttryck i ord och handling samt hur människor formulerar och förhåller sig till etiska och existentiella frågor. I ämnet behandlas trons och etikens betydelse för individers upplevelse av mening och tillhörighet.
Nivåer
1 nivå
Ämnet religionskunskap – fördjupning möjliggör fördjupade kunskaper inom olika religionsvetenskapliga områden och behandlar hur religion och livsåskådning kan förstås utifrån olika teoretiska utgångspunkter.
Nivåer
1 nivå
Ämnet renen och dess naturmiljö behandlar renen som biologisk varelse och dess betydelse för det samiska samhället. Det behandlar även hur renskötseln är sammankopplad med den samiska kulturen och är bärare av en lång kulturell tradition och en samisk identitet.
Nivåer
Rennäring
RENA2 nivåer
Ämnet rennäring behandlar rennäringen och dess betydelse för det samiska samhället. Centralt i ämnet är hantering och skötsel av renar med både traditionella och moderna metoder och med utgångspunkt i djurens naturliga beteenden och behov. I ämnet behandlas också hur rennäringen är sammankopplad med den samiska kulturen och är bärare av en lång kulturell tradition och en samisk identitet.
Nivåer
Repertoar
REPE1 nivå
Ämnet repertoar är till sin karaktär konstnärligt och behandlar gestaltning och framförande av koreografiskt material inom en eller flera dansgenrer. Koreografierna kan vara historiska eller samtida. I ämnet behandlas gestaltningsarbete utifrån dansarens och koreografens synvinkel men även utifrån publikens.
Nivåer
Reservkraftsystem
RESE2 nivåer
Samhället är beroende av en fungerande energiförsörjning för att tillgodose energibehoven i byggnader, industrier och transporter. Samhällets energisystem måste därför ha en god beredskap för störd drift. Större fel, haverier eller avbrott i energiförsörjningen kan leda till allvarliga konsekvenser för miljö, hälsa och ekonomi. Ämnet reservkraftsystem behandlar drift och underhåll av anläggningar, system och komponenter som används för reservkraft.
Nivåer
3 nivåer
När människor reser till och vistas på destinationer utanför sin vanliga omgivning under kortare tid benämns det turism. Turism är en viktig näring i Sverige och i stora delar av världen. Ämnet resor och destinationer behandlar resvägar och destinationer samt värdskap och bemötande.
Retorik
RETO1 nivå
Retorik handlar om att kommunicera på ett trovärdigt, övertygande och engagerande sätt. Det tillämpas inom till exempel marknadsföring och politisk argumentation och har även betydelse i privata sammanhang. Ämnet bygger på en lång tradition och har sedan antiken varit ett viktigt kunskapsområde. I ämnet ingår retorikens historia, praktisk tillämpning av retorikens metoder samt analys av retorik.
Nivåer
Retorik på engelska
RETR1 nivå
Retorik handlar om att kommunicera på ett trovärdigt, övertygande och engagerande sätt och används i såväl samhälls- och arbetsliv som privata sammanhang. Ämnet retorik på engelska behandlar retorik i engelskspråkiga miljöer och ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala, digitala och kulturella sammanhang där engelska används.
Nivåer
Ridning
RIDN4 nivåer
Ämnet ridning behandlar träning i att rida olika typer av hästar i olika åldrar och utbildningsstadier. Ämnet behandlar också utbildning av ryttare, kommunikation med hästar samt hästars reaktion och beteende vid ridning. I arbetsuppgifterna ingår att motionera och rida hästar och därför behandlar ämnet ridning den träning som behövs för att kunna rida hästar i samband med hästskötsel eller utbildning av häst och ryttare på deras nivå.
1 nivå
Ämnet rit- och mätningsteknik behandlar ritningar för bygg- och anläggningsprojekt och de olika dokument som används i byggprocessen. Det behandlar också geodesi, mätmetoder och grundläggande mätningsteknik för byggproduktion. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Robotteknik
ROBO1 nivå
I många branscher är arbetsuppgifter och tillverkningsled automatiserade, bland annat inom industri, fastighetsbransch och infrastruktur. Ämnet robotteknik behandlar olika robotar och deras automatiserade funktioner ur ett systemperspektiv. Ämnet behandlar även mötet mellan elektro-, dator-, drift-, underhålls- och produktionsteknik.
Nivåer
Röst
ROST1 nivå
Ämnet röst behandlar rösten som sceniskt uttrycksmedel och olika sätt att träna och använda rösten för olika sammanhang inom teaterområdet. Med hjälp av teorier om och metoder i röstträning och med utgångspunkt i röstens fysiologi skapas förståelse av röstens funktion och förutsättningar i en konstnärlig process.
Nivåer
Rytmik
RYTM1 nivå
Musik finns i alla kulturer och berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som har olika funktioner och betyder olika saker för var och en av oss. Rytmik används för att utforska musik och gestalta musik både med rörelse och instrument eller sång. Ämnet rytmik har sin grund i gestaltandet av musik med konstnärligt uttryck, i musikaliskt hantverk och i praktisk tillämpning av musikens teori.
Nivåer
Säkerhetssystem
SAKE3 nivåer
Säkerhetssystem används för att varna eller skydda mot olika typer av faror för människa eller egendom. Ämnet säkerhetssystem behandlar hur säkerhetssystem är uppbyggda och fungerar samt hur de installeras och underhålls.
Sällskapsdjur
SALL2 nivåer
Ämnet sällskapsdjur omfattar ett brett spektrum av djurarter och behandlar skötsel av sällskapsdjur och dess vistelsemiljöer. Det ökade intresset för djur i olika sammanhang skapar nya verksamhetsområden och arbetstillfällen. Centralt i ämnet är hantering av sällskapsdjur, djurens behov, djuretik samt lagar och andra bestämmelser som reglerar yrkesmässigt arbete med sällskapsdjur.
Nivåer
1 nivå
Ämnet samernas kultur och historia är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar det samiska kulturarvet i betydelsen det samiska folkets kultur och historia i en geografisk kontext. Ämnet behandlar traditionell samisk kultur och kunskap samt traditionellt samiskt förhållningssätt, hur dessa har utvecklats i samspel med naturen och med det omgivande samhället samt deras nutida uttryck i samiskt samhälls- och kulturliv.
Nivåer
Samhällskunskap
SAMH5 nivåer
Samhällskunskap är ett ämne som ger människor verktyg att orientera sig i en komplex värld, bidra till ett hållbart samhälle och ta ansvar för sitt handlande. Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas i statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi. Samhällskunskap är även ett tydligt aktualitetsämne där historiska perspektiv används för att förstå samhällsförändringar och aktuella händelser.
1 nivå
Ämnet samisk hantverkskultur behandlar tillverkning av redskap, bruksföremål och konsthantverk. Det behandlar traditionella och moderna hantverkstekniker, material, verktyg, maskiner och annan utrustning inom det hantverksområde som eleven har valt. Det behandlar också yrkesetik under arbetsprocessen och resultatets kvalitet. Ämnet behandlar även hantverkets betydelse som näring, binäring, kulturbärare och identitetsskapare i det samiska samhället samt av dess symbolvärde för den samiska identiteten, livsstilen och levnadssättet.
Nivåer
1 nivå
Ämnet samisk mat och matkultur behandlar traditionella och moderna samiska metoder för matlagning och förädling av råvaror. I ämnet behandlas tillvaratagande av såväl de råvaror som traditionellt använts inom samisk matkultur som sådana som tillkommit under modern tid. Ämnet behandlar även historiska och nutida kost- och måltidstraditioner från olika delar av Sápmi.
Nivåer
Samiskt hantverk
SAMK3 nivåer
Ämnet samiskt hantverk behandlar tillverkning av redskap, bruksföremål och konsthantverk. Det behandlar traditionella och moderna hantverkstekniker, material, verktyg, maskiner och annan utrustning inom det hantverksområde som eleven har valt. Det behandlar också yrkesetik under arbetsprocessen och resultatets kvalitet. Ämnet behandlar även hantverkets betydelse som näring, binäring, kulturbärare och identitetsskapare i det samiska samhället samt av dess symbolvärde för den samiska identiteten, livsstilen och levnadssättet.
Sammanfogning
SAMM1 nivå
Ämnet sammanfogning behandlar olika metoder och tekniker för sammanfogning av material. Dessutom behandlar ämnet kvalitetsbedömning av resultat samt säkerhet i arbete med sammanfogning.
Nivåer
Samtida dans
SAMD3 nivåer
Ämnet samtida dans är till sin karaktär scenkonstnärligt och speglar samhällets förändringar och utveckling. Med kontinuerlig kroppslig träning i samtida dans och genom att möta konstnärliga utmaningar skapas den hållbara dansare som dansaryrket kräver. Ämnet får bara anordnas på yrkesdansarutbildningen.
Scenisk design
SCEN2 nivåer
Scenisk design handlar om teaterns olika sceniska komponenter såsom scenografi, rekvisita, kostym, mask, ljus, ljud och projektion. Ämnet scenisk design behandlar olika sceniska uttrycksmedel som tillsammans med skådespelarens arbete skapar den sceniska berättelsen och en estetisk helhet.
Nivåer
Scenisk gestaltning
SCEI3 nivåer
Scenisk gestaltning handlar om mötet mellan aktörer och publik, här och nu. Ämnet scenisk gestaltning behandlar de konstnärliga uttrycksformer som kan samverka i en teaterföreställning, till exempel skådespeleri, kostym och scenografi. Med hjälp av begrepp, teorier och metoder från dessa konstnärliga uttrycksformer skapas förståelse av teatern som konstart.
3 nivåer
Ämnet scenisk verksamhet – klassisk balett speglar kulturen och samhället historiskt och i nutid. Ämnet är till sin karaktär konstnärligt och innefattar sceniskt framförande, repetitionsprocesser med koreografi och repertoar samt pas de deux. Genom att möta en bredd av koreografiska processer i klassisk balett skapas den hållbara dansare som dansaryrket kräver. Ämnet får bara anordnas på yrkesdansarutbildningen.
3 nivåer
Ämnet scenisk verksamhet – samtida dans speglar kulturen och samhället historiskt och i nutid. Ämnet är till sin karaktär konstnärligt och innefattar sceniskt framförande, repetitionsprocesser med koreografi och repertoar samt arbete med partnering. Genom att möta en bredd av koreografiska processer i samtida dans skapas den hållbara dansare som dansaryrket kräver. Ämnet får bara anordnas på yrkesdansarutbildningen.
2 nivåer
Sceniskt karaktärsarbete handlar om processer inför mötet mellan aktörer och publik. Ämnet sceniskt karaktärsarbete behandlar olika sätt att skapa en scenisk karaktär. Med hjälp av begrepp, teorier och metoder från olika skådespelartraditioner skapas förståelse av karaktärsarbetets funktion i en konstnärlig process.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet serverhantering och informationstjänster behandlar olika typer av tjänster inom nätverksteknik, hur de hanteras och vilka konsekvenser informationstjänster kan ha för individen och samhället. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Servering
SERR5 nivåer
Ämnet servering behandlar yrkesmässigt serveringsarbete i olika restaurangverksamheter. Ämnet behandlar presentation, försäljning och servering av mat och dryck samt gästbemötande. Det behandlar också utformning och organisation av olika typer av matsalar samt bestämmelser om hygien och arbetsmiljö inom området. Dessutom behandlar ämnet olika drycker.
1 nivå
Ämnet service och bemötande behandlar mötet med kunder i servicesituationer samt hur varor och tjänster kan presenteras inom valt yrkesområde.
Nivåer
3 nivåer
Service och underhåll av teknisk utrustning inom naturbruket har en avgörande betydelse för produktkvalitet, ekonomi och påverkan på miljö och människor. Ämnet serviceteknik – naturbruk behandlar service, underhåll och reparationer av den tekniska utrustning som används inom naturbrukets olika verksamhetsområden.
1 nivå
En säker och effektiv järnväg är beroende av ett välfungerande system för signalering. Ämnet signalteknik – järnväg behandlar underhåll, ombyggnation, nybyggnation och felsökning av järnvägsanläggningars signalsystem. Inom området ställs höga krav på både trafik- och elsäkerhet eftersom det utgör grunden för allt arbete på och bredvid järnvägsanläggningar.
Nivåer
Siminstruktör
SIMN1 nivå
Ämnet siminstruktör tar sin utgångspunkt i människors lärande i olika miljöer och fokuserar på simundervisning utifrån individ och grupp. Ämnet behandlar hur siminstruktören på ett målgruppsanpassat och ansvarsfullt sätt kan planera och leda simundervisning.
Nivåer
Sjöfartssäkerhet
SJOA2 nivåer
Ämnet sjöfartssäkerhet behandlar de metoder och den teknik som används på fartyg för att förhindra och hantera nödsituationer ombord. Ämnet behandlar även arbetsmiljö, sjöfartsskydd och skydd av den marina miljön.
Nivåer
Skärgårdsnavigation
SKAG1 nivå
Ämnet skärgårdsnavigation behandlar sjövägsregler och navigation för säkert framförande av fartyg inomskärs och i kustnära vatten. Ämnet behandlar även sjövett och sjösäkerhet samt sjöfartens inverkan på miljön och skydd av den marina miljön.
Nivåer
1 nivå
Ämnet skogsbruksmaskinsteknik behandlar service, felsökning och reparationer av olika skogsbruksmaskiner och deras tilläggsutrustning samt deras uppbyggnad och funktion.
Nivåer
Skogsmaskiner
SKOM3 nivåer
Ämnet skogsmaskiner behandlar de maskiner och den tekniska utrustning som används inom skogsbrukets olika verksamhetsområden. Ämnet behandlar hur teknik och teknisk utveckling kan bidra till att den biologiska potentialen utnyttjas. I ämnet ingår körning och manövrering av skogsmaskiner samt trafikkunskap.
Skogsproduktion
SKOS3 nivåer
Ämnet skogsproduktion behandlar produktion av olika typer av virkesråvaror med hänsyn till skogens produktionsförmåga och en hållbar utveckling för skogen. Det behandlar också skötsel av ung och växande skog samt gallring och avverkning. I ämnet behandlas även virkets tekniska egenskaper och olika användningsområden samt klassning och mätning av virke.
Skogsvård
SKOV3 nivåer
Skogen omfattas av stora ekonomiska och miljömässiga värden och är en av de viktigaste tillgångarna när det gäller förnyelsebara råvaror. Centralt inom skogsvården är föryngring, beståndsvård och förebyggande skogsskydd. Ämnet skogsvård behandlar skogens biologi och ekologiska samband i olika skogsbiotoper samt biologisk mångfald. Ämnet behandlar även metoder för arbete med skogsvård och hur skogen kan brukas för olika syften.
2 nivåer
Ämnet skötsel av utemiljöer behandlar skötsel av parker och gröna miljöer i anslutning till bebyggelse samt skötsel av friluftsområden. Det behandlar också skötselplanering, arbetsorganisation, teknikanvändning och miljöhänsyn.
Nivåer
1 nivå
Ämnet småskalig skogsteknik behandlar de maskiner och den tekniska utrustning som används inom småskaligt skogsbruk. Maskiner och teknisk utrustning som används i samspel med biologiska förutsättningar och biologiska metoder bidrar till en hög kvalitet på skogsbrukets produkter och tjänster samt till en hållbar utveckling. Med hjälp av maskiner och teknisk utrustning kan arbetsuppgifter utföras rationellt och med en ökad precision.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet snöfordon – service och underhållsteknik behandlar fordonsverkstaden som arbetsplats. Ämnet behandlar även funktion hos samt service och underhåll av pistmaskiner och snöskotrar.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet snöskotrar – reparations- och systemteknik behandlar felsökning och reparationer av fordonskomponenter och system i snöskotrar och tilläggsutrustningar.
Nivåer
Snötillverkning
SNOI1 nivå
Ämnet snötillverkning behandlar snöproduktion med olika typer av snötillverkningssystem samt underhåll, felsökning och reparation av systemen. Ämnet behandlar även olika metoder för snölagring.
Nivåer
Social omsorg
SOCL2 nivåer
Ämnet social omsorg har sin grund i praktiskt omsorgsarbete. Social omsorg är ett område inom det tvärvetenskapliga ämnet socialt arbete men innehåller även aspekter av samhälls- och beteendevetenskap samt pedagogik. Ämnet behandlar social omsorg ur ett helhetsperspektiv.
Nivåer
Socialt arbete
SOCA2 nivåer
Ämnet socialt arbete har sin grund i socialvetenskap, sociologi och pedagogik. I ämnet behandlas samhällets organisation och hantering av sociala frågor. Det är också yrkesrelaterat och handlar om arbete som inriktas på sociala frågor samt deras konsekvenser och lösningar.
Nivåer
Sociologi
SOCI2 nivåer
Ämnet sociologi är ett samhällsvetenskapligt ämne som ger mångsidiga perspektiv på samspelet mellan olika sociala aktörer och strukturer och hur de påverkar varandra i det moderna samhället.
Nivåer
Solcellsmontering
SOLC1 nivå
Ämnet solcellsmontering behandlar arbeten med montering av fästen och monteringssystem för solcellsanläggningar. Ämnet behandlar även vanligt förekommande tak- och byggnadskonstruktioner samt materialkunskap. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet där solcellsmontören vid planering och utförande måste ta hänsyn till andra aktörer och övergripande planer på byggarbetsplatsen.
Nivåer
Solcellsteknik
SOLE2 nivåer
Ämnet solcellsteknik behandlar installation, kontroll och underhåll av solcellsanläggningar. Ämnet behandlar även hur lagring och distribution av producerad solenergi kan bidra till hållbar utveckling. Dessutom behandlas elsäkerhets- och brandskyddfrågor eftersom misstag i arbetet kan orsaka skador på person och egendom.
Nivåer
Sömnad – fördjupning
SOMF4 nivåer
Klädmodet och efterfrågan på kläder förändras kontinuerligt och klädindustrin behöver ständigt anpassa tillverkningen. Centralt i ämnet sömnad – fördjupning är konfektionssömnad och mönsterhantering vid tillverkning av dam- och herrkläder samt klädkollektioner. Ämnet behandlar även hållbart mode utifrån ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
1 nivå
Ämnet spårfordon – elektronik behandlar olika typer av elektroniksystem i spårfordon. I ämnet behandlas även komponent- och kretsmätningar i samband med felsökning, funktionskontroll och driftsättning av kompletta applikationer.
Nivåer
1 nivå
Ämnet spårfordon – elkraft och traktion behandlar olika kraft- och drivsystem samt hur dessa styrs i spårfordon. Ämnet behandlar även installation och driftsättning av motorer för olika driftarter i spårfordon samt underhåll av elkraft- och elmotordrivsystem.
Nivåer
1 nivå
Ämnet spårfordon – ellära och elteknik behandlar elektriska kretsar och deras komponenter samt hur de samverkar i spårfordon. Ämnet behandlar även rutiner och bestämmelser som tillämpas i samband med felsökning och avhjälpning av fel i elektriska kretsar i spårfordon samt teknisk information, verktyg och övrig utrustning.
Nivåer
1 nivå
Ämnet spårfordon – programmerbara system behandlar spårfordons styrning och kommunikation samt övervakning av spårfordons olika system med avseende på funktion och tillförlitlighet.
Nivåer
1 nivå
Ämnet spårfordon – systemteknik behandlar spårfordons olika system och deras komponenter samt hur dessa fungerar och samverkar. Ämnet behandlar även felsökning och avhjälpning av enklare fel i system och deras komponenter.
Nivåer
Ämnet spårfordon – trafikövervaknings- och signalsystem behandlar de system som kontrollerar och övervakar spårfordons trafikrörelser. Ämnet behandlar även underhåll av systemen och deras komponenter samt teknisk information och utrustning som används i arbetet.
Nivåer
1 nivå
Ämnet spårfordon – underhållsteknik behandlar underhållsarbetets betydelse för att spårfordon ska fungera på ett optimalt sätt. Ämnet behandlar pneumatiska system och komponenter samt deras underhållsbehov. Ämnet behandlar även olika metoder för sammanfogning av material samt arbetsprocesser och arbetsmetoder för inspektioner, kontroller och underhåll av spårfordon.
Nivåer
1 nivå
Ämnet spårfordon – yrkesteknik behandlar järnvägsbranschen och dess olika verksamheter och yrkesområden. Dessutom behandlar ämnet olika typer av spårfordon och system för drift av spårfordon. Ämnet ger en orientering om olika arbetsprocesser och arbetsområden samt behandlar enklare arbetsuppgifter i en spårfordonsverkstad.
Nivåer
Specialidrott
SPEC3 nivåer
Ämnet specialidrott möjliggör en hållbar idrottskarriär och prestationsutveckling inom en specifik idrott, med sikte mot elitnivå som senior. Det behandlar metoder och teorier för träning samt praktiskt utövande av en specifik idrott. Tillsammans med ämnet tränings- och tävlingslära utgör ämnet specialidrott en helhet. Ämnet får bara anordnas på idrottsutbildningar vid riksidrottsgymnasium eller nationellt godkända idrottsutbildningar.
Specialpedagogik
SPEI2 nivåer
Ämnet specialpedagogik har utvecklats ur pedagogik med kopplingar till psykologi, sociologi, filosofi och medicin. I ämnet behandlas människors olika villkor för lärande och utveckling i samspel med det omgivande samhället.
Nivåer
Sprinklerteknik
SPRI1 nivå
Ämnet sprinklerteknik behandlar uppbyggnad av och funktion hos sprinklersystem. Ämnet behandlar även betydelsen av en effektiv säkerhetsnivå enligt regelverk inom bygglagstiftning och brandskydd.
Nivåer
Städservice
STAD1 nivå
Ämnet städservice behandlar hur säkert och systematiskt arbete med rengöring med för ändamålet avsedda metoder, medel, redskap och maskiner kan genomföras. Det behandlar också rengöringens betydelse för hälsan, städverksamheters funktionalitet samt vikten av ett serviceinriktat förhållningssätt.
Nivåer
Ställningsbyggnad
STAL3 nivåer
Ämnet ställningsbyggnad behandlar arbeten med olika typer av byggnadsställningar och väderskydd. Ställningsbyggare monterar de ställningar som byggarbetsplatsens olika yrkesgrupper behöver. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet där ställningsbyggaren vid planering och utförande måste ta hänsyn till andra aktörer och övergripande planer.
Stenmontering
STEN2 nivåer
Ämnet stenmontering behandlar montering med olika stenmaterial, både inomhus och utomhus. Stenmontören arbetar både med nyproduktion och renovering samt med restaurering av kulturbyggnader och historiska miljöer. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet där stenmontören vid planering och utförande måste ta hänsyn till andra aktörer och övergripande planer.
Nivåer
Stensättning
STES1 nivå
Ämnet stensättning behandlar mark- och anläggningsarbeten med olika stenmaterial, från planering till det att objektet är färdigt att användas. Ämnet behandlar också olika jord- och bergmaterials egenskaper. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet där stensättaren vid planering och utförande måste ta hänsyn till andra aktörer och övergripande planer.
Nivåer
Styckning
STYK4 nivåer
Ämnet styckning behandlar hantverksmässig styckning av olika djurslag. Ämnet behandlar också djurens anatomi och hur styckningsdetaljer används inom näringen samt betydelsen av produktkvalitet. Dessutom behandlas bestämmelser om hygien och arbetsmiljö vid styckning.
Styrteknik
STYR2 nivåer
Styrteknik handlar om digital reglering av system med många in- och utsignaler. Arbete med styrteknik har sin grund i givare och aktuatorer. Ämnet styrteknik behandlar metoder och arbetssätt för att styra tekniska komponenter i olika styrsystem. I ämnet behandlas även säkerhetsfrågor eftersom misstag kan orsaka stora skador på både person och egendom.
Nivåer
3 nivåer
Olika sorters elektronisk utrustning och datorutrustning är vanligt förekommande i både yrkeslivet och i vardagen. Ämnet support och servicearbete handlar om hur elektronik och datorutrustning fungerar och kan repareras samt hur rådgivning till beställare och användare kan ske på ett serviceinriktat och situationsanpassat sätt.
Svenska
SVEN3 nivåer
Kärnan i ämnet svenska är språk och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, och med hjälp av skönlitteratur, sakprosatexter och andra typer av medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
Svenska för döva
SVED3 nivåer
Kärnan i ämnet svenska för döva är tvåspråkighet, svenska språket och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, och med hjälp av skönlitteratur, sakprosatexter och andra typer av medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv.
3 nivåer
Kärnan i ämnet svenska som andraspråk är språk och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet och med hjälp av skönlitteratur, sakprosatexter och andra typer av medier lär människan känna sin omvärld, sina medmänniskor och sig själv. Ämnet svenska som andraspråk är ett ämne som vänder sig till elever som har svenska som andraspråk.
Svenskt teckenspråk
SVEK3 nivåer
Ett välutvecklat teckenspråk är av betydelse för dövas och hörselskadades lärande, identitet och gemenskap i och utanför skolan. När språket utvecklas ökar förmågan att reflektera över, förstå, värdera och ta ställning till företeelser i omvärlden. Ämnet svenskt teckenspråk behandlar kommunikation på svenskt teckenspråk, produktion av teckenspråkiga texter samt avläsning och analys av teckenspråkiga texter.
3 nivåer
Svenskt teckenspråk är ett av många visuella och gestuella språk i världen. Tecknade språk har många likheter med talade språk men skiljer sig när det gäller bland annat produktion, reception och grammatik. Kunskaper i svenskt teckenspråk ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang bland döva och andra teckenspråkstalare samt att delta i studie- och arbetsliv där språket används. Kunskaper i svenskt teckenspråk kan dessutom ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva.
2 nivåer
Svenskt teckenspråk är ett av många visuella och gestuella språk i världen. Tecknade språk har många likheter med talade språk men skiljer sig när det gäller bland annat produktion, reception och grammatik. Kunskaper i svenskt teckenspråk ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang bland döva och andra teckenspråkstalare samt att delta i studie- och arbetsliv där språket används. Kunskaper i svenskt teckenspråk kan dessutom ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva.
Nivåer
1 nivå
Svenskt teckenspråk är ett av många visuella och gestuella språk i världen. Tecknade språk har många likheter med talade språk men skiljer sig när det gäller bland annat produktion, reception och grammatik. Kunskaper i svenskt teckenspråk ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang bland döva och andra teckenspråkstalare samt att delta i studie- och arbetsliv där språket används. Kunskaper i svenskt teckenspråk kan dessutom ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva. Svenskt teckenspråk för hörande – grund behandlar grundläggande kunskaper i språket.
Nivåer
1 nivå
Svenskt teckenspråk är ett av många visuella och gestuella språk i världen. Tecknade språk har många likheter med talade språk men skiljer sig när det gäller bland annat produktion, reception och grammatik. Kunskaper i svenskt teckenspråk ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang bland döva och andra teckenspråkstalare samt att delta i studie- och arbetsliv där språket används. Kunskaper i svenskt teckenspråk kan dessutom ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva. Svenskt teckenspråk för hörande – nybörjare riktar sig till elever utan förkunskaper i språket.
Nivåer
Svetsmetod MIG/MAG
SVEM3 nivåer
Ämnet svetsmetod MIG/MAG (metal inert gas/metal active gas) behandlar olika tekniker för sammanfogning av metaller med svetsmetoden MIG/MAG. Dessutom behandlar ämnet kvalitetsbedömning av svetsresultat.
Svetsmetod MMA
SVTS3 nivåer
Ämnet svetsmetod MMA (manual metal arc) behandlar olika tekniker för sammanfogning av metaller med svetsmetoden MMA. Dessutom behandlar ämnet kvalitetsbedömning av svetsresultat.
Svetsmetod TIG
SVEI3 nivåer
Ämnet svetsmetod TIG (tungsten inert gas) behandlar olika tekniker för sammanfogning av metaller med svetsmetoden TIG. Dessutom behandlar ämnet kvalitetsbedömning av svetsresultat.
Svetsteknik
SVEE2 nivåer
Ämnet svetsteknik behandlar olika metoder och tekniker för sammanfogning av material. Dessutom behandlar ämnet kvalitetsbedömning av resultat.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet tak- och tätskiktsmontering behandlar montering och underhåll av olika typer av yttre tätskikt på tak. Ämnet behandlar också olika typer av tak- och tätskiktskonstruktioner och materialkunskap. Tak- och tätskiktsarbeten utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
Tätskikt – våtrum
TATS1 nivå
Ämnet tätskikt – våtrum behandlar olika tätskiktssystem i våtrum samt tätskiktsarbete vid både nyproduktion och renovering. Tätskikts- och våtrumsarbeten utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
Tävlingsidrott
TAVL2 nivåer
Ämnet tävlingsidrott behandlar metoder och teorier samt praktiskt utövande av vald idrott utifrån ett tävlingsperspektiv. Ämnet är tvärvetenskapligt och bygger på humanbiologi och idrottsvetenskapliga teorier.
Nivåer
Teaterteori
TEAT2 nivåer
Ämnet teaterteori behandlar teorier och metoder inom teaterområdet ur ett samtida och historiskt perspektiv samt kunskaper om dramatik och dramaturgi. Ämnet belyser teater och dramatik i relation till samhälle, idéströmningar och andra konstarter. Kunskaper i teaterteori bidrar till en helhetssyn på teater som konstart.
Nivåer
Teknik
TEKI3 nivåer
Teknik handlar om att uppfylla människors behov och önskemål genom att omvandla naturens fysiska resurser eller immateriella tillgångar i produkter, processer, anläggningar och system. Ämnet teknik är till sin karaktär tvärvetenskapligt och belyser teknikens roll i samhällsutvecklingen och samspelet mellan människa och natur.
2 nivåer
Ämnet teknik – specialisering fördjupar eller breddar tekniska kunskaper inom ett valt teknikområde. Ämnet behandlar även tekniska tillämpningar och problemlösning.
Nivåer
Teknisk isolering
TEKN2 nivåer
Ämnet teknisk isolering behandlar isolering av tekniska installationer. Samhällets ökade krav på minskad energiförbrukning och väl fungerande inomhusmiljöer tillsammans med branschens tekniska utveckling lyfter fram behovet av korrekt isolerade och optimalt fungerande tekniska installationer. Ämnet behandlar även branschens ansvar för främjandet av hållbar utveckling.
Nivåer
Terrängtransporter
TERR1 nivå
Ämnet terrängtransporter behandlar de terrängfordon som används för olika typer av transporter inom naturbrukets verksamhetsområden. Med hjälp av terrängfordon och tekniska hjälpmedel kan arbetsuppgifter utföras rationellt och med en ökad precision. I ämnet ingår körning av fordon i terräng och på väg samt trafikkunskap.
Nivåer
Textkommunikation
TEXT2 nivåer
Ämnet textkommunikation behandlar hur text används i kommunikation inom olika typer av medier och reklam. I ämnet ingår texten som uttrycksmedel samt produktion och analys av olika typer av texter.
Nivåer
TIG-svetsning rör
TIGS1 nivå
Ämnet TIG-svetsning rör behandlar sammanfogning av rör med TIG-svetsning och är till sin karaktär både praktiskt och teoretiskt. Områdets tekniska utveckling och betydelsen av en hållbar utveckling behandlas också.
Nivåer
Tillämpad cad
TILP2 nivåer
Ämnet tillämpad cad (computer aided design) fördjupar och specialiserar användningen av cad inom ett valt teknikområde. I ämnet behandlas olika programvaror för konstruktion och design av verkliga och virtuella objekt och system. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Tillämpad elteknik
TILD2 nivåer
Ämnet tillämpad elteknik behandlar elteknik, elsäkerhet och arbete med fokus på elanläggningar, elsystem och elektrisk utrustning. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet tillämpad programmering möjliggör en tvärvetenskaplig fördjupning inom något kunskapsområde. I ämnet tillämpas ett datavetenskapligt perspektiv på valt kunskapsområde, till exempel ekonomi, humaniora, konst och kultur, medicin, naturvetenskap, pedagogik, samhällsvetenskap eller teknik.
Nivåer
Tillämpad psykologi
TILM1 nivå
Ämnet tillämpad psykologi behandlar mänskliga tankar, känslor och beteenden med särskilt fokus på ett eller flera psykologiska områden.
Nivåer
Tillämpad teknik
TILT2 nivåer
Ämnet tillämpad teknik fördjupar och specialiserar användningen av tekniska begrepp, teorier och verktyg inom ett valt teknikområde. I ämnet behandlas ingenjörsmässiga metoder för att lösa tekniska problem. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
Tillämpat underhåll
TILA1 nivå
Det industrialiserade samhället bygger på tekniska system med hög driftsäkerhet och modernt underhåll. Ämnet tillämpat underhåll behandlar underhållets betydelse för att den tekniska utrustningen inom valt industritekniskt område ska fungera på ett resurseffektivt sätt. Ämnet behandlar också förbättringsprocessens betydelse inom underhåll.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet tillverkningsunderlag behandlar tolkning av underlag som används vid produktion samt skapande av tillverkningsunderlag från enkla skisser med hjälp av datorteknik. Det behandlar även beredningsunderlag och informationssökning.
Nivåer
Träarbete
TRAA3 nivåer
Ämnet träarbete behandlar arbeten med olika konstruktioner i trämaterial samt utvändiga och invändiga beklädnader av byggnader. Det behandlar även olika typer av byggnadskonstruktioner och elementmontering. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Trädgårdsanläggning
TRAD3 nivåer
Ämnet trädgårdsanläggning behandlar anläggning av hårdgjorda ytor och vegetationsytor i olika miljöer som parker, bostadsområden, kyrkogårdar, begravningsplatser och trädgårdar. I ämnet ingår även park- och trädgårdsanläggningars historiska utveckling samt människors behov av utemiljöer.
Trädgårdsodling
TRAR2 nivåer
Odling av växter har stor betydelse för produktion av livsmedel, växtmaterial och råvaror av olika slag. Ämnet trädgårdsodling behandlar odling av prydnadsväxter, grönsaker, frukt, bär och plantskoleväxter. Det utgör också grunden för yrkesverksamhet inom anläggning, skötsel och underhåll av gröna miljöer.
Nivåer
1 nivå
Ämnet tränings- och tävlingslära är tvärvetenskapligt och bygger på människans anatomi, idrottsfysiologi, idrottspsykologi och nutrition. Tillsammans med ämnet specialidrott utgör tränings- och tävlingslära en helhet. Ämnet får bara anordnas på idrottsutbildningar vid riksidrottsgymnasium eller nationellt godkända idrottsutbildningar.
Nivåer
Träningslära
TRAG2 nivåer
Ämnet träningslära har sin grund i människans anatomi och i idrottsfysiologi. I ämnet behandlas hur kroppen påverkas av träning och fungerar i tränings- och motionssammanhang. Ämnet behandlar dessutom idrottsledarskap.
Nivåer
Travkunskap
TRAV2 nivåer
Ämnet travkunskap behandlar skötsel och träning av travhästar i olika åldrar och utbildningsstadier. Ämnet behandlar också hästars reaktion och beteende vid körning samt kommunikation med hästar. I arbetet som hästskötare ingår att motionera och träna hästar och därför behandlar ämnet den träning som behövs för att kunna köra travhästar i samband med hästskötsel.
Nivåer
Truckteknik
TRUC1 nivå
Ämnet truckteknik behandlar olika truckar och tilläggsutrustningar samt deras användningsområden. Ämnet behandlar även service, felsökning och reparationer av olika truckar och tilläggsutrustningar.
Nivåer
2 nivåer
Det industrialiserade samhället bygger på tekniska system med hög driftsäkerhet, något som förutsätter ett modernt underhåll. Ett fungerande underhåll förlänger systemens livslängd, minskar energianvändningen och har stor betydelse för att förhindra driftavbrott och minimera resursförbrukning. Ämnet underhåll – automation behandlar uppbyggnad, funktion och underhåll av automatiserad utrustning.
Nivåer
Underhåll – elteknik
UNDH3 nivåer
Det industrialiserade samhället bygger på tekniska system med hög driftsäkerhet, något som förutsätter ett modernt underhåll. Ett fungerande underhåll förlänger systemens livslängd, minskar energianvändningen och har stor betydelse för att förhindra driftavbrott och minimera resursförbrukning. Ämnet underhåll – elteknik behandlar uppbyggnad, funktion, installation och underhåll av elanläggningar och elektrisk utrustning.
2 nivåer
Det industrialiserade samhället bygger på tekniska system med hög driftsäkerhet, något som förutsätter ett modernt underhåll. Ett fungerande underhåll förlänger systemens livslängd, minskar energianvändningen och har stor betydelse för att förhindra driftavbrott och minimera resursförbrukning. Ämnet underhåll – hydraulik och pneumatik behandlar uppbyggnad, funktion, drift och underhåll av hydrauliska och pneumatiska system.
Nivåer
2 nivåer
Det industrialiserade samhället bygger på tekniska system med hög driftsäkerhet, något som förutsätter ett modernt underhåll. Ett fungerande underhåll förhindrar driftavbrott, förlänger systemens livslängd och minskar användningen av energi och andra resurser. Ämnet underhåll – pumpteknik behandlar uppbyggnad, funktion, drift och underhåll av pumpar och pumpsystem.
Nivåer
Undertaksmontering
UNDE2 nivåer
Undertak monteras i lokaler bland annat för att skapa värme- och ljudisolering, dölja rör och ventilationstrummor och för att förbättra akustiken i lokaler. Ämnet undertaksmontering behandlar montering och underhåll av olika typer av undertak i inomhusmiljöer samt olika typer av undertakskonstruktioner och material. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
Ungdomskunskap
UNGD1 nivå
Ämnet ungdomskunskap är ett samhällsvetenskapligt ämne som tar sin utgångspunkt i samhällsfenomenet ungdom sett ur ett socialpsykologiskt och sociologiskt perspektiv. Det är ett teoretiskt och empiriskt förankrat ämne som studerar ungdomar i olika sociala sammanhang.
Nivåer
Vägbyggnad
VAGB1 nivå
Ämnet vägbyggnad behandlar mark- och anläggningsarbete med vägbyggnad, från planering till det att objektet är färdigt att användas. Ämnet behandlar också olika jord- och bergmaterials egenskaper samt uppbyggnad av vägbanor. Mark- och anläggningsarbeten utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
Väghyvlar
VAGH1 nivå
Ämnet väghyvlar behandlar hantering av väghyvlar vid olika typer av jordförflyttande arbeten samt maskinernas utrustning och underhåll. Ämnet behandlar även körteknik, trafiksäkerhet och miljöpåverkan. Mark- och anläggningsarbeten utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
Våningsservice
VANI2 nivåer
Ämnet våningsservice omfattar städning, inredning och underhåll av rum och utrymmen inom besöksnäringens olika former av logi för privat-, grupp- och affärsrelaterat resande. Det behandlar även målgruppernas olika förväntningar på standard, servicenivå och tjänsteutbud.
Nivåer
1 nivå
Ämnet vård och omsorg – specialisering möjliggör en fördjupning inom ett valt kunskapsområde inom vård och omsorg. Fördjupningen kan ske inom olika kunskapsområden, till exempel inom funktionshinderområdet, gerontologi, hälso- och sjukvård, omvårdnad, social omsorg eller psykiatri.
Nivåer
Vattenbruk
VATN3 nivåer
Vattenbruk är en växande näringsgren och andelen fisk, skaldjur, blötdjur och alger som produceras genom vattenbruk ökar i Sverige och globalt. Ämnet vattenbruk behandlar odling av vattenlevande organismer. Centralt i ämnet är biologiska, tekniska och ekonomiska faktorer för en hållbar produktion med hög kvalitet på de odlade produkterna.
Vattenkraftteknik
VATT3 nivåer
Vattenkraft innebär att energi utvinns ur strömmande vatten. Som energikälla utgör vattenkraften en viktig del av en hållbar energiförsörjning. Ämnet vattenkraftteknik behandlar uppbyggnad av och funktion hos vattenkraftstationer. I ämnet behandlas också vanligt förekommande arbete i vattenkraftstationer, med hänsyn till miljö, ekonomi, kvalitet och säkerhet.
Vattenreningsteknik
VATE2 nivåer
Vatten är människans viktigaste livsmedel. Därför är produktion och rening av vatten centrala frågor på både lokal och global nivå. Ämnet vattenreningsteknik behandlar drift, underhåll och service av vattentekniska anläggningar och system. I ämnet behandlas även naturvetenskapliga principer och hållbarhetsperspektiv.
Nivåer
Växthusteknik
VAXT1 nivå
Moderna växthus som används för yrkesmässig odling och plantskoleverksamhet är utrustade med avancerad teknik för styrning av klimat och övriga tillväxtfaktorer. Ämnet växthusteknik behandlar kontroll och styrning av växthus med hjälp av digital teknik och reglerutrustning. Dessutom behandlas kretsloppstänkande och övriga miljöaspekter i samband med odling och annan användning av växthus.
Nivåer
Växtkunskap
VAXK2 nivåer
Ämnet växtkunskap behandlar växter som används i park- och trädgårdsmiljöer. För att kunna arbeta med växter i olika miljöer krävs goda art- och sortkunskaper samt kunskaper om växternas behov och funktion i olika sammanhang. Ämnet behandlar också biologiska och ekologiska samband mellan växter, mark, klimat och andra organismer.
Nivåer
Växtodling
VAXD3 nivåer
Ämnet växtodling behandlar växtodling inom lantbruk. Odling av växter har stor betydelse för produktion av livsmedel, växtmaterial och råvaror av olika slag. Biologiskt kunnande i kombination med användning av modern teknik bidrar till en hög kvalitet på de odlade produkterna.
3 nivåer
Ämnet ventilation – installation behandlar montering och isolering av ventilationstekniska system samt deras uppbyggnad. Ämnet behandlar även hur ett väl fungerande inneklimat påverkar vår boende- och arbetsmiljö.
Ventilationsteknik
VENI3 nivåer
Ämnet ventilationsteknik behandlar service, optimering och injustering av ventilationstekniska system. Ämnet behandlar även betydelsen av ett väl fungerande inomhusklimat gällande luftkvalitet och temperatur.
2 nivåer
Ämnet ventilationstillverkning behandlar hantverksmässig tillverkning av anpassade cirkulära och rektangulära ventilationskanaler och olika övergångar för sammanfogning av ventilationskanaler. Arbetet utförs ofta som en del i en större helhet i byggprocessen. Därför är hänsynstagande till andra aktörer och övergripande planer en viktig del i arbetet.
Nivåer
Verktygsteknik
VERK2 nivåer
Ämnet verktygsteknik behandlar tillverkning av verktygskomponenter och verktyg. Det handlar också om hur verktygen vårdas och underhålls samt hur deras funktion kontrolleras och effektiviseras.
Nivåer
1 nivå
Ämnet visuell kommunikation behandlar främst samtidens användning av fotografiska och rörliga bilder, men ger också ett historiskt perspektiv på visuella kommunikationsformer. Kritisk bildförståelse ökar förmågan att uppfatta och tolka visuella budskap som förs fram i samhället och människor emellan. Ämnet behandlar även bildsemiotik och hur bild, text och ljud samverkar.
Nivåer
Visuell produktion
VISE2 nivåer
Ämnet visuell produktion handlar om skapande av visuell design och visuellt innehåll till olika medier. Ämnet behandlar produktionsprocessen och hur visuell design produceras och anpassas till olika format, kanaler och målgrupper. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.
Nivåer
VVS – installation
VVSN3 nivåer
Ämnet VVS – installation behandlar installation av VVS-tekniska system i byggnader och är till sin karaktär både praktiskt och teoretiskt. Samhällets ökande krav på minskad energiförbrukning och väl fungerande inomhusmiljöer tillsammans med betydelsen av en hållbar utveckling behandlas också.
VVS och fastighet
VVSO2 nivåer
Ämnet VVS och fastighet behandlar VVS- och fastighetsbranschens verksamhetsområden, deras olika yrken och arbetsuppgifter. I ämnet behandlas hur värme-, ventilations-, sanitets-, kyl- och värmepumpssystem är uppbyggda, fungerar och samverkar. Ämnet ger de grundläggande utgångspunkterna för främjandet av hållbar utveckling inom yrkesområdena.
Nivåer
VVS-isolering
VVSI1 nivå
Ämnet VVS-isolering behandlar isolering av installationer inom kyla, värme, ventilation och sanitet. Samhällets ökade krav på minskad energiförbrukning och väl fungerande inomhusmiljöer tillsammans med branschens tekniska utveckling lyfter fram behovet av korrekt isolerade och optimalt fungerande VVS-tekniska installationer. Ämnet behandlar även branschens ansvar för främjandet av hållbar utveckling.
Nivåer
VVS-teknik
VVST2 nivåer
Ämnet VVS-teknik behandlar uppbyggnad av och funktion hos VVS-tekniska system i byggnader och är till sin karaktär både praktiskt och teoretiskt. Ämnet behandlar samhällets mest grundläggande funktioner när det gäller att tillgodose basala mänskliga behov genom tillgång till vatten och värme.
Nivåer
2 nivåer
Ämnet webbserverprogrammering behandlar skapandet av dynamiska lösningar för webben. Webben som plattform har en stor samhällspåverkan och har revolutionerat interaktionen mellan individer, myndigheter, företag och andra organisationer.
Nivåer
Webbutveckling
WEBB2 nivåer
Ämnet webbutveckling behandlar de tekniker som används för att presentera och bearbeta information i webbläsaren. Ämnet behandlar även hur statiska och dynamiska webbsidor, webbplatser eller webbapplikationer skapas och vidareutvecklas. Webben som plattform har stor samhällspåverkan och har revolutionerat interaktionen mellan individer, myndigheter, företag och andra organisationer.
Nivåer
Yrkestrafik
YRKE2 nivåer
Ämnet yrkestrafik behandlar yrkesmässiga vägtransporter inom områdena persontransporter och godstransporter. Det behandlar även fordon som används inom dessa transportverksamheter samt framförande av fordon i trafik och säker hantering av det som transporteras.
Nivåer
Yttre miljö
YTTR2 nivåer
Ämnet yttre miljö behandlar planering, anläggning och bevarande av utomhusanläggningar och gröna ytor inom fastighetsområdet. Ämnet behandlar även betydelsen av trivsamma och funktionella utemiljöer i fastighetsområden samt verksamhetsområdets ansvar för främjande av hållbar utveckling.