Undervisningen i ämnet biodling på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
Biologisk och ekonomisk grund
- Bins fysiologi och utveckling från ägg till fullbildade insekter.
- Avel med raser och raskombinationer av bin samt drottningodling.
- Bins ekologiska betydelse och deras roll som pollinatörer.
- Bins beteende i olika miljöer och situationer samt bisamhällets individer och uppbyggnad.
- Biodlingens produkter, till exempel honung, vax, pollen och drottninggelé.
- Bisjukdomar och parasiter.
- Bins näringsbehov och vanliga biväxter.
- Biodlingens ekonomiska förutsättningar. Ekonomiska kalkyler för biodling.
Arbetsuppgifter
- Vanligt förekommande arbetsuppgifter i en bigård, till exempel tillsyn och hantering av bin samt utfodring.
- Etiska aspekter på biodling och honungshantering.
- Bitillsyn och förebyggande åtgärder mot sjukdomar.
- Dokumentation av åtgärder i en bigård.
- Hygien och hygienrutiner, till exempel rengöring av lokaler och utrustning.
- Tillvaratagande av biodlingens produkter samt hantering av honung efter skörd.
- Beräkningar av kostnader och intäkter för en bigård.
- Tillverkning av utrustning för biodling samt skötsel och underhåll av anläggningar.
Arbetsmiljö, säkerhetsfrågor och bestämmelser
- Hygienpraxis och egenkontroll.
- Ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet i samband med biodling.
- Miljöhänsyn i samband med biodling.
- Lagar och andra bestämmelser som gäller biodling och livsmedelshantering.