Ämnet den unga hästens utveckling behandlar skötsel och träning av unghästar samt skötsel av utrustning och anläggningar. Det behandlar också unghästars biologi, behov och utveckling samt lagar och andra bestämmelser som reglerar hästhållning. Ämnet får bara anordnas inom av Skolverket beviljad särskild variant med riksrekryterande yrkesutbildning för naturbruksprogrammet, inriktning hästhållning.

Kategorier

Yrkesämne

Undervisningen i ämnet den unga hästens utveckling ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper för yrkesarbete som hästskötare med inriktning mot unghästar. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att planera och genomföra häst- och stallskötsel samt att utrusta och träna unghästar på ett säkert sätt med utgångspunkt i djurets välfärd. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om olika träningsmetoder för unghästar.

Eleverna ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om unghästars biologi, behov och utvecklingsfaser samt förmåga att iaktta och tolka unghästars beteende, utveckling och rörelse. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om skador och sjukdomar hos unghästar och om hur de kan förebyggas. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att arbeta med unghästar på ett etiskt och säkert sätt samt i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller hästhållning. Undervisningen ska också bidra till att utveckla elevernas förmåga att använda ergonomiskt och miljömässigt hållbara arbetsmetoder.

Praktiska övningar och praktiskt arbete ska ingå i undervisningen. Genom stallturer och observationer i fält ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om unghästars beteende och hälsa.

Undervisningen i ämnet den unga hästens utveckling ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
  • Kunskaper om unghästars biologi, behov och utvecklingsfaser.
  • Förmåga att iaktta och tolka unghästars beteende, utveckling och rörelse.
  • Kunskaper om skador och sjukdomar hos unghästar samt om förebyggande hälsovård.
  • Förmåga att sköta, hantera och träna unghästar på ett etiskt och säkert sätt.
  • Förmåga att sköta stallar och anläggningar.
  • Förmåga att arbeta hållbart och säkert samt i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller hästhållning.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven visar godtagbara kunskaper om unghästars utvecklingsfaser, biologi och behov.

Eleven tolkar med viss säkerhet unghästars rörelse, utseende och beteende samt bedömer hästens utveckling med enkla omdömen.

Eleven visar godtagbara kunskaper om skador och sjukdomar hos unghästar samt om hur de kan förebyggas.

Eleven sköter och hanterar unghästar på ett etiskt och säkert sätt. Eleven tränar med viss säkerhet unghästar mot uppsatta mål.

Eleven sköter stallar och anläggningar med godtagbart resultat.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller hästhållning och använder hållbara och säkra arbetsmetoder.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven visar goda kunskaper om unghästars utvecklingsfaser, biologi och behov.

Eleven tolkar med säkerhet unghästars rörelse, utseende och beteende samt bedömer hästens utveckling med utvecklade omdömen.

Eleven visar goda kunskaper om skador och sjukdomar hos unghästar samt om hur de kan förebyggas.

Eleven sköter och hanterar unghästar på ett etiskt och säkert sätt. Eleven tränar med säkerhet unghästar mot uppsatta mål.

Eleven sköter stallar och anläggningar med gott resultat.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller hästhållning och använder hållbara och säkra arbetsmetoder.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven visar mycket goda kunskaper om unghästars utvecklingsfaser, biologi och behov.

Eleven tolkar med viss säkerhet unghästars rörelse, utseende och beteende samt bedömer hästens utveckling med utvecklade och nyanserade omdömen.

Eleven visar mycket goda kunskaper om skador och sjukdomar hos unghästar samt om hur de kan förebyggas.

Eleven sköter och hanterar unghästar på ett etiskt och säkert sätt. Eleven tränar med god säkerhet unghästar mot uppsatta mål.

Eleven sköter stallar och anläggningar med mycket gott resultat.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller hästhållning och använder hållbara och säkra arbetsmetoder.