Undervisningen i ämnet godshantering – hjullastare på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Termer och begrepp inom godshantering.
- Olika typer av gods och hur de hanteras säkert och miljömässigt.
- Olika typer av godsmärkning och symboler på gods.
- Olika typer av lastbärare och deras olika användningsområden.
- Metoder för hantering av olika typer av gods och lastbärare vid lagerhantering samt vid lossning och lastning på fordon.
- Olika typer av hjullastare och tilläggsutrustningar samt godshanteringsutrustning och deras olika användningsområden vid godshantering.
- Metoder för olika typer av beräkningar utifrån hjullastares och utrustningars begränsningar, till exempel med hänsyn till godsets mått och vikt, olika typer av lastbärare samt olika körmiljöer.
- Funktioner hos godshanteringsutrustning och metoder för genomförande av tillsyn och enklare underhåll av hjullastare och utrustning samt vilka konsekvenser bristande tillsyn och underhåll kan medföra.
- Körning och manövrering av hjullastare i varierande miljöer på ett riskmedvetet och miljövänligt sätt.
- Genomförande av olika typer av beräkningar i samband med hantering av gods med hjullastare och tilläggsutrustning.
- Hantering och byte av hjullastares tilläggsutrustning för olika användningsområden, däribland skopa, kranarm och pallgafflar.
- Genomförande av tillsyn och enklare underhåll av hjullastare, tilläggsutrustning och godshanteringsutrustning.
- Hantering av olika typer av gods och lastbärare med olika typer av godshanteringsutrustning i olika miljöer i samband med godshantering eller godstransporter.
- Säkerhetsmedvetet samt miljö- och kvalitetsmässigt arbete såväl självständigt som tillsammans med andra i enlighet med rutiner, lagar och andra bestämmelser inom området samt för att förhindra person- och egendomsskador.
- Användning av tekniska begrepp och uttryck samt yrkesmässig kommunikation med medarbetare och kunder.