Undervisningen i ämnet godstransporter på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:
- Olika typer av godstransporter och de krav som ställs på förare och fordon i samband med transportuppdragen.
- Olika specialiserade godstransporter, däribland gränsöverskridande transporter och specialtransporter.
- Hur yrkesmässiga godstransporter kan planeras och genomföras med hänsyn till säkerhet, kvalitet, ekonomi och miljö.
- Vikten av att värna företagets profil och hur kommersiella och ekonomiska tvister kan förebyggas.
- Metoder för säker lastning och lossning av olika typer av gods samt för säker och miljömässig godshantering i samband med transportuppdrag.
- Transportledning samt fraktdokumentation och transportadministrativa digitala informationssystem, däribland metoder för att använda dessa i samband med transportuppdrag.
- Olika typer av lastbilar och tillhörande utrustningar samt metoder för genomförande av funktions- och säkerhetskontroll och enklare underhåll av dessa, däribland av lastbilar som drivs med olika typer av drivmedel eller drivkällor.
- Vilka konsekvenser bristande kontroll och underhåll kan medföra avseende ekonomi, driftsäkerhet och trafiksäkerhet.
- Körning och manövrering av tung lastbil på ett trafiksäkert, riskmedvetet och miljövänligt sätt i varierande trafikmiljöer och olika trafikförhållanden, däribland vid varierande väglag och olika siktförhållanden.
- Användning av tekniska funktioner för ökad framkomlighet i olika trafiksituationer och vid skiftande väglag.
- Planering av färdvägar med tung lastbil med hänsyn till olika begränsningar i trafikmiljön samt användning av olika informationssystem i samband med godstransporter.
- Genomförande av funktions- och säkerhetskontroll samt enklare underhåll av olika typer av lastbilar och tillhörande utrustning.
- Färdigställande av lastbil och utrustning för säker och effektiv lastning, lossning och transport av olika godsslag i samband med godstransporter.
- Säker lastning och lossning av olika typer av gods.
- Placering av gods på olika typer av lastbilar utifrån lastviktsberäkningar för fordon, vägval, vägnätets bärighet och trafikförhållanden i samband med transportuppdrag.
- Lastsäkring med olika metoder och olika typer av utrustning på olika typer av gods.
- Genomförande av godstransporter i enlighet med regelverk som styr arbetstider och kör- och vilotider vid yrkesmässiga vägtransporter samt användning av färdskrivare och dokumentation av kör- och vilotider på föreskrivet sätt.
- Handhavande av fraktdokumentation i samband med godstransporter.
- Säkert, miljö- och kvalitetsmässigt arbete såväl självständigt som tillsammans med andra i enlighet med rutiner, lagar och andra bestämmelser inom området samt för att förhindra person- och egendomsskador.
- Användning av områdesspecifika begrepp och uttryck samt yrkesmässig kommunikation med medarbetare och kunder.