Ämnet guidning i naturbruksmiljöer behandlar hur olika natur- och kulturmiljöer kan användas för rekreation, naturupplevelser och aktiviteter av skilda slag. En kombination av kunskaper om växter och djur, friluftsliv, utrustning och redskap samt ledarskap är en förutsättning för arbete med naturguidning i olika sammanhang.

Kategorier

Yrkesämne

Undervisningen i ämnet guidning i naturbruksmiljöer ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga att planera och genomföra olika former av aktiviteter i natur- och kulturmiljöer. Den ska leda till att eleverna utvecklar förmåga att informera om växt- och djurliv i natur- och kulturmiljöer. Den ska också leda till att eleverna utvecklar förmåga att guida i naturbruksmiljöer i syfte att ge deltagarna rikare upplevelser. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att välja och använda utrustning och redskap för olika aktiviteter med koppling till guidning i naturbruksmiljöer. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om lagar och andra bestämmelser som gäller för olika natur- och kulturmiljöer. Vidare ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att ta ansvar för andra människors säkerhet i samband med arrangerade aktiviteter.

Genom vistelse och exkursioner i olika natur- och kulturmiljöer ska eleverna ges möjlighet att utveckla biologiska kunskaper och förmåga att iaktta och upptäcka naturens mångfald. Praktiska övningar ska ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper om säkerhet, första hjälpen och livräddning.

Undervisningen i ämnet guidning i naturbruksmiljöer ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
  • Förmåga att planera och genomföra aktiviteter och guidningar i naturbruksmiljöer.
  • Förmåga att guida andra till rikare upplevelser i natur- och kulturmiljöer på ett informativt och målgruppsanpassat sätt.
  • Förmåga att välja, använda och vårda utrustning och redskap för olika aktiviteter.
  • Förmåga att arbeta i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller inom området.
  • Förmåga att förebygga och vidta åtgärder vid olycksfall och tillbud.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven planerar och genomför aktiviteter och guidningar i naturbruksmiljöer. I planeringen väljer eleven med viss säkerhet aktiviteter utifrån aktuell målgrupp.

Eleven informerar och guidar med viss säkerhet deltagarna på ett informativt och målgruppsanpassat sätt i samband med aktiviteter och guidningar.

Eleven väljer, använder och vårdar med visst handlag utrustning och redskap för de olika aktiviteterna.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller inom området.

Eleven tar hänsyn till olycksrisker och vidtar med viss säkerhet förebyggande åtgärder.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven planerar och genomför aktiviteter och guidningar i naturbruksmiljöer. I planeringen väljer eleven med säkerhet aktiviteter utifrån aktuell målgrupp.

Eleven informerar och guidar med säkerhet deltagarna på ett informativt och målgruppsanpassat sätt i samband med aktiviteter och guidningar.

Eleven väljer, använder och vårdar med gott handlag utrustning och redskap för de olika aktiviteterna.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller inom området.

Eleven tar hänsyn till olycksrisker och vidtar med säkerhet förebyggande åtgärder.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven planerar och genomför aktiviteter och guidningar i naturbruksmiljöer. I planeringen väljer eleven med god säkerhet aktiviteter utifrån aktuell målgrupp.

Eleven informerar och guidar med god säkerhet deltagarna på ett informativt och målgruppsanpassat sätt i samband med aktiviteter och guidningar.

Eleven väljer, använder och vårdar med mycket gott handlag utrustning och redskap för de olika aktiviteterna.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller inom området.

Eleven tar hänsyn till olycksrisker och vidtar med god säkerhet förebyggande åtgärder.