Undervisningen i ämnet installationsteknik på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:
- Förläggning och montering av ledare och apparater på ett för uppgiften lämpligt sätt, däribland infälld och utanpåliggande kabel- och trådstege, kanalisation och i mark.
- Arbete inom renovering samt om- och tillbyggnad på ett yrkesmässigt sätt, däribland kabelskarv.
- Olika materials egenskaper samt korrekt infästning på flera olika underlag.
- Installation, felsökning och felavhjälpning av olika styrningar för elmotorer och andra anläggningar, däribland apparatskåp.
- Elsystemets uppbyggnad från generator till last samt skyddsledarens- och neutralledarens funktion och verkan, däribland reservkraft, avbrottsfri kraft och ledningsburna störningar.
- Arbete i kraft- och belysningsanläggningar i nya och befintliga gruppledningar samt provning och dokumentation av dessa, däribland en- och trefasanläggningar samt förnyelsebara energianläggningar.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland om personligt skydd vid arbete på olika elanläggningar och arbetsplatser.
- Dokumentation och anvisningar vid elinstallationsarbete, däribland dimensionering av elinstallationer med hjälp av standard och digitala hjälpmedel.
- Kontroll före idrifttagning av olika elanläggningar samt dokumentation av provningen.
- Dokumentation och utvärdering av eget arbete.
- Tolkning, användning och konstruktion av ritningar och andra underlag för området, till exempel med hjälp av cad-baserade digitala hjälpmedel.
- Belysningsberäkningar, till exempel med hjälp av cad-baserade digitala hjälpmedel.
- Felsökning och underhåll i utrustning, elanläggningar och olika styrningar, däribland kraft och belysning.
- Återvinning och sorteringens betydelse av olika elmaterial samt val av elmaterial utifrån ett hållbarhetsperspektiv.