Ämnet latin – språk och kultur är till sin karaktär ett humanistiskt ämne som förenar språk- och kulturstudier. Latinet var modersmål och kommunikationsspråk för en stor del av Europas befolkning under drygt tvåtusen år och är i dag en sammanbindande länk mellan många länder i världen som förmedlare av ett gemensamt språkligt och kulturellt arv.

Kategorier

Kapitel 4-ämne

Undervisningen i ämnet latin – språk och kultur ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om det latinska språket, om den romerska kulturen och om latinets roll som kulturbärare under olika tider. Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla förståelse av andra tiders kulturer och bidra till ett fördjupat historiskt perspektiv, men också ge perspektiv på nutiden. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kulturell och språklig medvetenhet och analysförmåga.

Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att läsa och arbeta med latinska texter från olika tider. För att eleverna ska förstå de latinska texterna ska de ges möjlighet att utveckla kunskaper i latinets ordförråd och grammatik samt om texternas historiska och kulturella sammanhang. Eleverna ska även ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur det latinska språket har påverkat och fortfarande påverkar många andra språks ordförråd och uppbyggnad. Undervisningen ska därigenom bidra till elevernas ordförråd på svenska, engelska och andra moderna språk samt till deras förmåga att analysera och beskriva språkliga företeelser.

Läsning av latinska texter bidrar även till kunskaper i antikens och senare tiders västerländska historia och kultur. För att bredda de kunskaper som texterna ger ska textläsningen kompletteras med annat material av olika slag. I undervisningen ska eleverna även ges möjlighet att uppleva hur det latinska språket och den latinska kulturen lever i det omgivande samhället.

Undervisningen i ämnet latin – språk och kultur ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
  • Förmåga att läsa, återge och tolka latinska texter från olika tider med användning av språkets grammatik, ordförråd och uttal.
  • Kunskaper om språkliga företeelser i latinska texter.
  • Kunskaper om latinets inflytande på andra språk.
  • Kunskaper om det romerska rikets historia, kultur och samhällsliv och sambandet med senare tiders kulturer.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven läser, återger och tolkar huvudsakligt innehåll i latinska texter. Eleven läser latinsk text med godtagbart uttal. I arbetet med texterna använder eleven med viss säkerhet och i begränsad utsträckning den latinska grammatiken samt ett begränsat latinskt basordförråd.

Eleven beskriver mycket enkla språkliga företeelser i de latinska texterna med hjälp av relevanta begrepp.

Eleven identifierar exempel på, samt förklarar översiktligt, latinets inflytande på andra språk.

Eleven visar godtagbara kunskaper om det romerska rikets historia, kultur och samhällsliv samt om hur den romerska kulturen har påverkat senare tiders kulturer.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven läser, återger och tolkar huvudsakligt innehåll och väsentliga detaljer i latinska texter. Eleven läser latinsk text med godtagbart uttal. I arbetet med texterna använder eleven med viss säkerhet den latinska grammatiken samt ett grundläggande latinskt basordförråd.

Eleven beskriver enkla språkliga företeelser i de latinska texterna med hjälp av relevanta begrepp.

Eleven identifierar exempel på, samt förklarar utförligt, latinets inflytande på andra språk.

Eleven visar goda kunskaper om det romerska rikets historia, kultur och samhällsliv samt om hur den romerska kulturen har påverkat senare tiders kulturer.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven läser, återger och tolkar såväl helhet som detaljer i latinska texter. Eleven läser latinsk text med godtagbart uttal. I arbetet med texterna använder eleven med säkerhet den latinska grammatiken samt ett utökat latinskt basordförråd.

Eleven beskriver enkla och mer komplexa språkliga företeelser i de latinska texterna med hjälp av relevanta begrepp.

Eleven identifierar exempel på, samt förklarar utförligt och nyanserat, latinets inflytande på andra språk.

Eleven visar mycket goda kunskaper om det romerska rikets historia, kultur och samhällsliv samt om hur den romerska kulturen har påverkat senare tiders kulturer.