Ämnet reglersystem behandlar metoder och komponenter för automatisk styrning av processer för ökad effektivitet och kvalitet på slutprodukten samt industriell mätteknik, reglerteknik och aktuatorer. Ämnet handlar även om den industriella processen och säkerhetsfunktioner inom industrin. Ämnet får bara anordnas i vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan.

Kategorier

Vissa ämne

Undervisningen i ämnet reglersystem ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om olika mätprinciper och mätutrustning inom processindustrin. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur mätsignaler används för såväl reglering som information och säkerhetsfunktioner. Dessutom ska undervisningen ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper om aktuatorer och andra komponenter för att direkt kunna styra processer.

Eleverna ska ges möjlighet att utveckla förmåga att analysera resultatet av regulatorers arbete och kunskaper om hur regleringen kan optimeras genom justering av regulatorns parametrar och samverkan mellan flera kretsar. På så vis ska eleverna ges möjlighet att omsätta sina kunskaper i praktisk handling.

Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla förmåga att använda scheman och manualer för reglerteknisk utrustning för uppkoppling, testning och justering. Eleverna ska också ges möjlighet att använda komponenter i normal drift. Dessutom ska undervisningen leda till att eleverna utvecklar förmåga att dokumentera det egna arbetet.

Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att arbeta laborativt och analytiskt med reglerkretsar, utrustning och processer för att avhjälpa fel och säkerställa driften.

Undervisningen i ämnet reglersystem ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
  • Kunskaper om metoder, utrustning och komponenter i mät- och reglersystem.
  • Kunskaper om regulatorer och deras inställningar samt om hur delar samverkar i ett reglersystem.
  • Förmåga att tolka och använda dokument för reglerteknisk utrustning.
  • Förmåga att underhålla, felsöka och justera komponenter som ingår i reglerkretsar och närliggande funktioner.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven redogör övergripande för metoder och utrustning för kontinuerlig mätning inom processindustrin samt för komponenter för styrning.

Eleven visar övergripande kunskaper om inställningar och optimering av mät- och reglerparametrar samt om hur olika delar samverkar i ett reglersystem.

Eleven tolkar och använder med säkerhet scheman och manualer för reglerteknisk utrustning.

Eleven underhåller, felsöker och justerar med säkerhet komponenter i mät- och reglersystem.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven redogör utförligt för metoder och utrustning för kontinuerlig mätning inom processindustrin samt för komponenter för styrning.

Eleven visar utvecklade kunskaper om inställningar och optimering av mät- och reglerparametrar samt om hur olika delar samverkar i ett reglersystem.

Eleven tolkar och använder med god säkerhet scheman och manualer för reglerteknisk utrustning.

Eleven underhåller, felsöker och justerar med god säkerhet komponenter i mät- och reglersystem.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven redogör utförligt och nyanserat för metoder och utrustning för kontinuerlig mätning inom processindustrin samt för komponenter för styrning.

Eleven visar välutvecklade och nyanserade kunskaper om inställningar och optimering av mät- och reglerparametrar samt om hur olika delar samverkar i ett reglersystem.

Eleven tolkar och använder med mycket god säkerhet scheman och manualer för reglerteknisk utrustning.

Eleven underhåller, felsöker och justerar med mycket god säkerhet komponenter i mät- och reglersystem.