Undervisningen i ämnet säkerhetssystem på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:
- Uppbyggnad och funktion hos larm- och säkerhetssystem samt deras komponenter, däribland övervaknings- och passersystem.
- Larmsändning och larmmottagning samt krav på dessa, till exempel olika utrustningar och format.
- Installation, driftsättning och provning av integrerade system för inbrottslarm, brandlarm, passerkontroll och kameraövervakning.
- Verktyg, instrument och övrig utrustning för arbete i olika säkerhetssystem.
- Programmering av olika system, däribland integrerade system med hänsyn till objektstyp, användarfunktioner och övriga krav.
- Risker vid installation av olika larm- och säkerhetssystem. Lagar och andra bestämmelser som gäller installationer och behörigheter för installatörer. Försäkringsbolag och andra kravställare.
- Krav på olika säkerhetssystems utformning och placering av detektorer utifrån olika förutsättningar, till exempel larmklass och miljö.
- Lagar och andra bestämmelser som gäller olika anläggningars utformning samt kriterier som påverkar val och placering av kameror och övriga komponenter.
- Krav på registrering och dokumentation av utfört arbete.
- Planering, projektering och konstruktion av ritningsunderlag inför installation av anläggningar för larm- och säkerhetssystem, däribland övervakningssystem.
- Mätinstrument, hjälpmedel och metoder för felsökning i flera olika säkerhetssystem, däribland inbrottssystem, brandlarmssystem, övervakningssystem och passersystem.