Det industrialiserade samhället bygger på tekniska system med hög driftsäkerhet, något som förutsätter ett modernt underhåll. Ett fungerande underhåll förlänger systemens livslängd, minskar energianvändningen och har stor betydelse för att förhindra driftavbrott och minimera resursförbrukning. Ämnet underhåll – elteknik behandlar uppbyggnad, funktion, installation och underhåll av elanläggningar och elektrisk utrustning.
Undervisningen i ämnet underhåll – elteknik ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga att utföra installationer och underhåll inom området elteknik. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om uppbyggnad, funktion och underhåll av elanläggningar och elektrisk utrustning. Elsäkerhet är en central del i ämnet, både vid planering av tekniska lösningar och val av arbetsmetoder. Därför ska undervisningen ge eleverna möjlighet att utveckla en helhetssyn på hur elsäkerhet omsätts i praktiken. Dessutom ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur underhållsarbete främjar en säkrare arbetsmiljö.
I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla färdigheter i att identifiera, välja och hantera verktyg, instrument, utrustning och material. Undervisningen ska även leda till att eleverna utvecklar förmåga att planera, genomföra och dokumentera underhållsarbete inom elteknik med hänsyn till krav på arbetets utförande och resultat. Underhållsarbete inom elsystem och elanläggningar förutsätter ett systematiskt och säkert arbetssätt utifrån fastställda instruktioner och arbetsmetoder. Genom undervisningen ska eleverna därför även ges möjlighet att utveckla förmåga att tolka och använda teknisk dokumentation och säkerhetsföreskrifter samt att arbeta i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.
Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förmåga att kommunicera och samverka inom och mellan olika yrkesgrupper. Eleverna ska genom ett undersökande och problemlösande arbetssätt stimuleras till fortsatt lärande och yrkesmässig utveckling inom underhållsteknik. I undervisningen ska både teoretiska och praktiska moment ingå.
Undervisningen i ämnet underhåll – elteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
- Kunskaper om uppbyggnad och funktion av elanläggningar och elektrisk utrustning.
- Förmåga att hantera verktyg, instrument, utrustning och material.
- Förmåga att planera och utföra installationer, skötsel och underhåll inom elteknik.
- Förmåga att tolka och använda teknisk dokumentation.
- Förmåga att arbeta säkert i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom yrkesområdet.
- Förmåga att kommunicera och samverka med andra.
Betygskriterier
Betyget E
Eleven beskriver på ett godtagbart sätt uppbyggnad och funktion av elanläggningar och elektrisk utrustning.
Eleven hanterar verktyg, instrument, utrustning och material med viss säkerhet. Dessutom utför eleven enkla beräkningar och mätningar.
Eleven planerar och utför med viss skicklighet elarbeten inom installation, skötsel och underhåll.
Eleven använder teknisk dokumentation med viss säkerhet.
Eleven håller ordning på arbetsplatsen och arbetar på ett säkert sätt i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.
Eleven kommunicerar på ett i huvudsak fungerande sätt om arbetsprocessen och samverkar med andra.
Betyget D
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.
Betyget C
Eleven beskriver på ett utvecklat sätt uppbyggnad och funktion av elanläggningar och elektrisk utrustning.
Eleven hanterar verktyg, instrument, utrustning och material med säkerhet. Dessutom utför eleven relativt avancerade beräkningar och mätningar.
Eleven planerar och utför med god skicklighet elarbeten inom installation, skötsel och underhåll.
Eleven använder teknisk dokumentation med säkerhet.
Eleven håller ordning på arbetsplatsen och arbetar på ett säkert sätt i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.
Eleven kommunicerar på ett fungerande sätt om arbetsprocessen och samverkar med andra.
Betyget B
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.
Betyget A
Eleven beskriver på ett välutvecklat sätt uppbyggnad och funktion av elanläggningar och elektrisk utrustning.
Eleven hanterar verktyg, instrument, utrustning och material med god säkerhet. Dessutom utför eleven avancerade beräkningar och mätningar.
Eleven planerar och utför med mycket god skicklighet elarbeten inom installation, skötsel och underhåll.
Eleven använder teknisk dokumentation med god säkerhet.
Eleven håller ordning på arbetsplatsen och arbetar på ett säkert sätt i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.
Eleven kommunicerar på ett väl fungerande sätt om arbetsprocessen och samverkar med andra.