Ämnet webbutveckling behandlar de tekniker som används för att presentera och bearbeta information i webbläsaren. Ämnet behandlar även hur statiska och dynamiska webbsidor, webbplatser eller webbapplikationer skapas och vidareutvecklas. Webben som plattform har stor samhällspåverkan och har revolutionerat interaktionen mellan individer, myndigheter, företag och andra organisationer.

Kategorier

Vissa ämne

Undervisningen i ämnet webbutveckling ska syfta till att eleverna utvecklar färdigheter i att skapa produkter med hjälp av olika webbtekniker. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse av hur webbteknik har utvecklats och används i samhället.

Eleverna ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om olika webbteknikers konstruktion och funktionalitet samt om samspelet mellan beställare, användare, formgivare och utvecklare. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla produkter som följer standarder och riktlinjer för god praxis, användbarhet och tillgänglighet. Undervisningen ska även leda till att eleverna utvecklar kunskaper om lagar och andra bestämmelser inom området samt förmåga att göra webbrelaterade etiska överväganden.

I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om och färdigheter i att använda verktyg för att producera och kontrollera den kod som hanteras av webbklienten. Eleverna ska även ges möjlighet att utveckla förmåga att använda relevant terminologi.

Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att arbeta praktiskt med utveckling av delar till en webbplats. Undervisningen ska också ge eleverna tillfälle till arbete i projektform. På så vis ska eleverna ges möjlighet att omsätta sina kunskaper i webbutveckling till omdömesgilla handlingar.

Undervisningen i ämnet webbutveckling ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
  • Kunskaper om webbens betydelse och funktion.
  • Förmåga att skapa webblösningar med anpassning till syfte, användare och tillgänglighet.
  • Förmåga att planera, genomföra och utvärdera webbutvecklingsprojekt.
  • Förmåga att göra etiska överväganden och arbeta i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom webbutveckling.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven visar godtagbara kunskaper om webbens betydelse och funktion.

Eleven skapar webblösningar med viss anpassning till syfte, användare och tillgänglighet.

Eleven planerar och genomför webbutvecklingsprojekt med viss säkerhet. Eleven utvärderar process och resultat med enkla omdömen.

Eleven gör med viss säkerhet etiska överväganden samt arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom webbutveckling.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven visar goda kunskaper om webbens betydelse och funktion.

Eleven skapar webblösningar med god anpassning till syfte, användare och tillgänglighet.

Eleven planerar och genomför webbutvecklingsprojekt med säkerhet. Eleven utvärderar process och resultat med utvecklade omdömen.

Eleven gör med säkerhet etiska överväganden samt arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom webbutveckling.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven visar mycket goda kunskaper om webbens betydelse och funktion.

Eleven skapar webblösningar med mycket god anpassning till syfte, användare och tillgänglighet.

Eleven planerar och genomför webbutvecklingsprojekt med god säkerhet. Eleven utvärderar process och resultat med välutvecklade omdömen.

Eleven gör med god säkerhet etiska överväganden samt arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom webbutveckling.