Choklad och konfektyr - Nivå 1

100 poäng

Undervisningen i ämnet choklad och konfektyr på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Choklad- och konfektyrprodukter genom historien.
  • Hur olika smak, konsistens och kvalitet kan uppnås genom olika processer, däribland vid kemiska förändringar.
  • Råvaror och andra ingredienser.
  • Val av råvaror för allergier, specialkost och kostval inom choklad- och konfektyrområdet.
  • Arbetsprocesser vid tillverkning av choklad- och konfektyrprodukter.
  • Tillverkning av choklad- och konfektyrprodukter med hantverksmässiga metoder utifrån trend och tradition med hänsyn till utseende och smak.
  • Paketering och märkning.
  • Hantering av redskap, maskiner och annan utrustning.
  • Receptberäkningar.
  • Ekonomiska kalkyler.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven visar godtagbara kunskaper om choklad- och konfektyrprodukter.

Eleven tillverkar med viss säkerhet choklad- och konfektyrprodukter.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven visar goda kunskaper om choklad- och konfektyrprodukter.

Eleven tillverkar med säkerhet choklad- och konfektyrprodukter.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven visar mycket goda kunskaper om choklad- och konfektyrprodukter.

Eleven tillverkar med god säkerhet choklad- och konfektyrprodukter.

Nivå 1

CHOK1000X 100 poäng