Färskvaror och delikatesser - Nivå 1

100 poäng

Undervisningen i ämnet färskvaror och delikatesser på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Olika färskvaror och delikatesser.
  • Delikatessvarors historia och traditioner.
  • Ekonomiska beräkningar. Ekonomi om svinn och rester.
  • Säsongsanpassning.
  • Förvaring, paketering och märkning.
  • Allergener, specialkost och kostval.
  • Hantering och skötsel av utrustning.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området. Säkerhet, ergonomi och hygien i arbetet.
  • Rådgivning till kunder om hur olika varor och produkter kan kombineras och tillredas.
  • Enklare presentationer av varor i utbudet.
  • Försäljning och exponering av varor. Uppläggning, paketering och prismärkning.
  • Marknadsföring via till exempel skyltning och sociala medier.
  • Serviceinriktade kundmöten.
  • Råvaror och produkter och hur de används för att skapa kombinationer och anrättningar.
  • Tillagning av vanligt förekommande kalla anrättningar i en delikatessavdelning, däribland smörgåstårtor, landgångar, sallader, inläggningar och röror.
  • Tillagning av vanligt förekommande varma rätter, däribland pajer och matlådor.
  • Enklare bakning.
  • Olika uppläggningar inom delikatesser, frukt och grönt.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven visar godtagbara kunskaper om färskvaror och delikatesser.

Eleven planerar och organiserar arbete på ett godtagbart sätt utifrån ekonomiska krav samt i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven säljer och marknadsför med viss säkerhet olika färskvaror och delikatesser samt bemöter med viss säkerhet kunder på ett serviceinriktat sätt.

Eleven tillagar med visst handlag kalla och varma anrättningar.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven visar goda kunskaper om färskvaror och delikatesser.

Eleven planerar och organiserar arbete på ett gott sätt utifrån ekonomiska krav samt i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven säljer och marknadsför med säkerhet olika färskvaror och delikatesser samt bemöter med säkerhet kunder på ett serviceinriktat sätt.

Eleven tillagar med gott handlag kalla och varma anrättningar.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven visar mycket goda kunskaper om färskvaror och delikatesser.

Eleven planerar och organiserar arbete på ett mycket gott sätt utifrån ekonomiska krav samt i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven säljer och marknadsför med god säkerhet olika färskvaror och delikatesser samt bemöter med god säkerhet kunder på ett serviceinriktat sätt.

Eleven tillagar med mycket gott handlag kalla och varma anrättningar.

Nivå 1

FARS1000X 100 poäng

Nivå 2

FARS2000X 100 poäng