Färskvaror och delikatesser - Nivå 2

100 poäng

Undervisningen i ämnet färskvaror och delikatesser på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Färskvaror och delikatesser. Ursprung, säsong, användningsområden och kombinationer.
  • Beställningar.
  • Rationella arbetsmetoder utifrån ekonomiska krav.
  • Planering av utbud utifrån högtider och andra teman samt säsong.
  • Planering av utbud utifrån allergener, specialkost och kostval.
  • Hantering och skötsel av utrustning.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området. Säkerhet, ergonomi och hygien i arbetet.
  • Bufféer, smörgåsbord och catering. Estetiska uppläggningar. Sensorik.
  • Rådgivning utifrån kundens behov och önskemål. Estetik och sensorik.
  • Anpassad marknadsföring utifrån kundanalys och målgrupp.
  • Säljande presentationer av varor i utbudet.
  • Exponering och säljande rum.
  • Hantering av klagomål och reklamationer.
  • Serviceinriktade och säljande kundmöten utifrån kundens önskemål och behov.
  • Tillagning av mer avancerade anrättningar, däribland kanapéer och snittar.
  • Skapande av olika anrättningar utifrån kundens önskemål.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven visar godtagbara kunskaper om färskvaror och delikatesser.

Eleven planerar och organiserar arbete på ett godtagbart sätt utifrån ekonomiska krav samt i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven säljer och marknadsför med viss säkerhet olika färskvaror och delikatesser samt bemöter med viss säkerhet kunder på ett serviceinriktat sätt.

Eleven tillagar med visst handlag kalla och varma anrättningar.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven visar goda kunskaper om färskvaror och delikatesser.

Eleven planerar och organiserar arbete på ett gott sätt utifrån ekonomiska krav samt i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven säljer och marknadsför med säkerhet olika färskvaror och delikatesser samt bemöter med säkerhet kunder på ett serviceinriktat sätt.

Eleven tillagar med gott handlag kalla och varma anrättningar.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven visar mycket goda kunskaper om färskvaror och delikatesser.

Eleven planerar och organiserar arbete på ett mycket gott sätt utifrån ekonomiska krav samt i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven säljer och marknadsför med god säkerhet olika färskvaror och delikatesser samt bemöter med god säkerhet kunder på ett serviceinriktat sätt.

Eleven tillagar med mycket gott handlag kalla och varma anrättningar.

Nivå 1

FARS1000X 100 poäng

Nivå 2

FARS2000X 100 poäng