Flyg – underhållsteknik - Nivå 2

200 poäng

Undervisningen i ämnet flyg – underhållsteknik på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Metoder för användning av mobil och fast utrustning i samband med olika service- och underhållsåtgärder enligt de rutiner, lagar och andra bestämmelser som tillämpas på arbetsplatsen.
  • Metoder för att använda hand- och specialverktyg, digitala informationssystem och övrig utrustning vid service, underhåll och enklare reparationer enligt luftfartygstillverkarens anvisningar och utrustningstillverkarens krav.
  • Testutrustning samt hur mätdata kan utläsas och tolkas enligt luftfartygstillverkarens anvisningar.
  • Metoder för olika typer av inspektionstekniker, felsökning och reparationer vid flygtekniskt underhåll enligt luftfartygstillverkarens anvisningar, däribland av luftfartyg med olika skrovstrukturer och material.
  • Olika metoder för användning och hantering av flygmaterial och hårdvara i samband med olika underhållsåtgärder, däribland av fästelement, lager, elkablar och kontaktdon.
  • Identifiering av korrosion samt metoder för att motverka och avlägsna korrosion i flygmaterial.
  • Användning av luftfartygstillverkarens anvisningar, scheman och övrig teknisk information på svenska och engelska.
  • Orientering om metoder för inspektion av luftfartyg efter onormala händelser, däribland efter hård landning, fågelkollision och blixtnedslag.
  • Planering och genomförande av enklare service- och underhållsåtgärder.
  • Enklare felsökning, reparationer och komponentbyten enligt luftfartygstillverkarens anvisningar.
  • Hantering av farliga ämnen på ett säkert och miljövänligt sätt, däribland vätskor, oljor, gaser och tryckkärl.
  • Användning av hand- och specialverktyg, digitala informationssystem och övrig utrustning vid service, underhåll och enklare reparationer enligt luftfartygs- och utrustningstillverkarens krav.
  • Säkert, miljö- och kvalitetsmässigt arbete både självständigt och tillsammans med andra i enlighet med rutiner, lagar och andra bestämmelser samt utifrån luftfartygstillverkarens anvisningar och branschens krav.
  • Dokumentation av arbetsåtgärder enligt lagar och andra bestämmelser samt luftfartygstillverkarens krav.
  • Utvärdering av arbetsprocess och utfört arbete.
  • Tekniska begrepp och uttryck på svenska och engelska samt yrkesmässig kommunikation med medarbetare och kunder.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven visar godtagbara kunskaper om vanligt förekommande arbetsprocesser och arbetsmiljöer. Dessutom bedömer eleven med säkerhet vilka risker som är förenade med bekanta arbetsprocesser.

Eleven visar godtagbara kunskaper om digitala informationssystem, teknisk information, verktyg och övrig utrustning samt om hur testutrustningens mätdata kan utläsas och tolkas utifrån luftfartygstillverkarens anvisningar.

Eleven visar godtagbara kunskaper om olika metoder för flygtekniskt underhåll samt om flygmaterial och deras egenskaper.

Eleven utför med viss säkerhet arbetsuppgifter i bekanta situationer utifrån luftfartygstillverkarens krav. I arbetet använder eleven med viss säkerhet digitala informationssystem. Dessutom använder eleven med visst handlag verktyg och övrig utrustning.

Eleven arbetar säkert, miljö- och kvalitetsmässigt i enlighet med lagar och andra bestämmelser samt luftfartygstillverkarens krav. Dessutom arbetar eleven både självständigt och tillsammans med andra för att nå planerade resultat. Resultatet av elevens arbete är godtagbart.

Eleven kommunicerar med viss användning av fackspråk som är anpassat till målgruppen.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven visar goda kunskaper om vanligt förekommande arbetsprocesser och arbetsmiljöer. Dessutom bedömer eleven med säkerhet vilka risker som är förenade med bekanta arbetsprocesser.

Eleven visar goda kunskaper om digitala informationssystem, teknisk information, verktyg och övrig utrustning samt om hur testutrustningens mätdata kan utläsas och tolkas utifrån luftfartygstillverkarens anvisningar.

Eleven visar goda kunskaper om olika metoder för flygtekniskt underhåll samt om flygmaterial och deras egenskaper.

Eleven utför med säkerhet arbetsuppgifter i bekanta situationer utifrån luftfartygstillverkarens krav. I arbetet använder eleven med säkerhet digitala informationssystem. Dessutom använder eleven med gott handlag verktyg och övrig utrustning.

Eleven arbetar säkert, miljö- och kvalitetsmässigt i enlighet med lagar och andra bestämmelser samt luftfartygstillverkarens krav. Dessutom arbetar eleven både självständigt och tillsammans med andra för att nå planerade resultat. Resultatet av elevens arbete är gott.

Eleven kommunicerar med god användning av fackspråk som är anpassat till målgruppen.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven visar mycket goda kunskaper om vanligt förekommande arbetsprocesser och arbetsmiljöer. Dessutom bedömer eleven med säkerhet vilka risker som är förenade med bekanta men även nya arbetsprocesser.

Eleven visar mycket goda kunskaper om digitala informationssystem, teknisk information, verktyg och övrig utrustning samt om hur testutrustningens mätdata kan utläsas och tolkas utifrån luftfartygstillverkarens anvisningar.

Eleven visar mycket goda kunskaper om olika metoder för flygtekniskt underhåll samt om flygmaterial och deras egenskaper.

Eleven utför med god säkerhet arbetsuppgifter i bekanta men även nya situationer utifrån luftfartygstillverkarens krav. I arbetet använder eleven med god säkerhet digitala informationssystem. Dessutom använder eleven med mycket gott handlag verktyg och övrig utrustning.

Eleven arbetar säkert, miljö- och kvalitetsmässigt i enlighet med lagar och andra bestämmelser samt luftfartygstillverkarens krav. Dessutom arbetar eleven både självständigt och tillsammans med andra för att nå planerade resultat. Resultatet av elevens arbete är mycket gott.

Eleven kommunicerar med mycket god användning av fackspråk som är anpassat till målgruppen.

Nivå 1

FLYU1000X 200 poäng

Nivå 2

FLYU2000X 200 poäng