Fordonslackering - Nivå 1

200 poäng

Undervisningen i ämnet fordonslackering på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Orientering om olika arbetsprocesser, arbetsmetoder och arbetsmoment samt arbetsmiljöer i en fordonslackeringsverkstad.
  • Orientering om skadereglering och dess hela process från uppkommen fordonsskada till åtgärdat och leveransklart fordon.
  • Risker och metoder för säkert arbete i samband med lackering av elektrifierade fordon och flerbränslefordon.
  • Orientering om lackeringsmaterial och andra kemikalier för yrkesmässig fordonslackering samt om faktorer för planering och val av arbetsmetoder som är anpassade för olika lackeringsarbeten, däribland rengöring, slipning, spackling, maskering och lackering.
  • Metoder för applicering med olika färggrundmaterial på mindre fordons- och karossdetaljer.
  • Hur kostnader för drift och underhåll av fordonslackeringsverkstadens lokaler och utrustning påverkar verksamheten samt vilka konsekvenser driftsstörning och bristande underhåll kan leda till.
  • Resursutnyttjande med hänsyn till ekonomi och miljö vid användning av produkter, material och kemikalier samt vid destruktion av restprodukter.
  • Fordonslackeringsverkstadens brandredskap, nödstopp, utrymningsvägar och brandceller samt hur personer som vistas i lokalen ska agera vid brand.
  • Orientering om rutiner, lagar och regler som tillämpas i fordonslackeringsverkstaden, däribland vid arbete med hälsofarliga ämnen och produkter.
  • Metoder för att upprätthålla säkerheten på arbetsplatsen samt hur person- och egendomsskador kan undvikas.
  • Ergonomiska arbetsmetoder samt metoder för riskbedömningar, såväl för den övergripande arbetsmiljön som vid olika specifika arbetsmoment.
  • Orientering om digitala informationssystem, varuinformationsblad och övrig teknisk information på svenska och engelska samt hur dessa används i en lackeringsprocess.
  • Orientering om verktyg, lackeringsutrustning och övrig utrustning samt om hur dessa används i samband med lackeringsarbeten samt rutiner för rengöring av verktyg och utrustning.
  • Orientering om olika slipmaterial, grund- och färgmaterial och kemikalier samt deras olika användningsområden vid lackeringsarbeten.
  • Metoder för och genomförande av kulörbestämning och blandning av färgmaterial enligt materialtillverkarens anvisningar under laborativa former.
  • Val av slip- och grundmaterial samt planering och genomförande av underarbeten till färdigställande i samband med enklare lackering av mindre fordons- och karossdetaljer under laborativa former.
  • Enklare lackeringsarbeten med olika färggrundmaterial på mindre fordons- och karossdetaljer med användning av lackeringsutrustning, verktyg och övrig utrustning samt rengöring av verktyg och utrustning.
  • Användning av digitala informationssystem, varuinformationsblad och övrig teknisk information på svenska och engelska i samband med enklare lackeringsarbeten på mindre fordons- och karossdetaljer under laborativa former.
  • Arbete och samarbete på ett säkert, miljö- och kvalitetsmässigt sätt i enlighet med rutiner, lagar och andra bestämmelser, däribland vid arbete med hälsofarliga ämnen och produkter.
  • Hantering av farliga ämnen på ett säkert och miljövänligt sätt samt destruktion av restprodukter med hänsyn till ekonomi och miljö.
  • Metoder för struktur, ordning och effektiv arbetsmiljö i samband med olika arbetsuppgifter samt med hänsyn till kundens egendom.
  • Användning av tekniska begrepp och uttryck på svenska och engelska samt metoder för god kommunikation med medarbetare och kunder.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven visar godtagbara kunskaper om vanligt förekommande arbetsprocesser, arbetsmetoder och arbetsmiljöer i en fordonslackeringsverkstad. Dessutom bedömer eleven med säkerhet vilka risker som är förenade med bekanta arbetsprocesser och arbetsmetoder.

Eleven visar godtagbara kunskaper om digitala informationssystem, teknisk information, material, verktyg och övrig utrustning.

Eleven genomför med viss säkerhet enklare lackeringsarbeten av mindre fordons- och karossdetaljer i bekanta situationer enligt materialtillverkarens anvisningar.

Eleven använder med viss säkerhet digitala informationssystem och teknisk information samt använder med visst handlag verktyg och utrustning i samband med enklare lackeringsarbeten.

Eleven arbetar säkert, miljö- och kvalitetsmässigt i enlighet med lagar och andra bestämmelser. Dessutom arbetar eleven såväl självständigt som tillsammans med andra för att nå planerade resultat. Resultatet av elevens arbete är godtagbart.

Eleven kommunicerar med viss användning av fackspråk som är anpassat till målgruppen.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven visar goda kunskaper om vanligt förekommande arbetsprocesser, arbetsmetoder och arbetsmiljöer i en fordonslackeringsverkstad. Dessutom bedömer eleven med säkerhet vilka risker som är förenade med bekanta men även delvis nya arbetsprocesser och arbetsmetoder.

Eleven visar goda kunskaper om digitala informationssystem, teknisk information, material, verktyg och övrig utrustning.

Eleven genomför med säkerhet enklare lackeringsarbeten av mindre fordons- och karossdetaljer i bekanta situationer enligt materialtillverkarens anvisningar.

Eleven använder med säkerhet digitala informationssystem och teknisk information samt använder med gott handlag verktyg och utrustning i samband med enklare lackeringsarbeten.

Eleven arbetar säkert, miljö- och kvalitetsmässigt i enlighet med lagar och andra bestämmelser. Dessutom arbetar eleven såväl självständigt som tillsammans med andra för att nå planerade resultat. Resultatet av elevens arbete är gott.

Eleven kommunicerar med god användning av fackspråk som är anpassat till målgruppen.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven visar mycket goda kunskaper om vanligt förekommande arbetsprocesser, arbetsmetoder och arbetsmiljöer i en fordonslackeringsverkstad. Dessutom bedömer eleven med säkerhet vilka risker som är förenade med bekanta men även nya arbetsprocesser och arbetsmetoder.

Eleven visar mycket goda kunskaper om digitala informationssystem, teknisk information, material, verktyg och övrig utrustning.

Eleven genomför med god säkerhet enklare lackeringsarbeten av mindre fordons- och karossdetaljer i bekanta men även nya situationer enligt materialtillverkarens anvisningar.

Eleven använder med god säkerhet digitala informationssystem och teknisk information samt använder med mycket gott handlag verktyg och utrustning i samband med enklare lackeringsarbeten.

Eleven arbetar säkert, miljö- och kvalitetsmässigt i enlighet med lagar och andra bestämmelser. Dessutom arbetar eleven såväl självständigt som tillsammans med andra för att nå planerade resultat. Resultatet av elevens arbete är mycket gott.

Eleven kommunicerar med mycket god användning av fackspråk som är anpassat till målgruppen.

Nivå 1

FORN1000X 200 poäng

Nivå 2

FORN2000X 200 poäng