Frukost- och bufféservering - Nivå 1

100 poäng

Undervisningen i ämnet frukost- och bufféservering på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Kostval och specialkost.
  • Frukostens betydelse för välbefinnande och prestationsförmåga.
  • Frukostvanor i olika kulturer samt internationella frukostbufféer.
  • Uppdukning och servering samt planering av innehåll vid bufféer i olika sammanhang utifrån effektivitet och estetik.
  • Metoder, redskap och utrustning som används vid frukost- och bufféservering.
  • Uppläggning av vanligt förekommande frukosträtter och bufféer.
  • Planering av rumsservice från beställning till servering.
  • Kommunikation och samverkan mellan olika avdelningar.
  • Bedömning av kvalitet och resultat på utfört arbete.
  • Bärteknik och avdukning samt rationella arbetssätt.
  • Service och bemötande i mötet med gästen, däribland anpassning av språket utifrån olika situationer.
  • Ekonomiskt och miljömässigt hållbar hantering av mat som serveras.
  • Livsmedels- och råvarukvalitet samt hantering och förvaring av livsmedel med hänsyn till ekonomi, kvalitet och miljö.
  • Social hållbarhet på arbetsplatsen.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland livsmedelslagen och arbetsmiljölagen.
  • Personlig hygien och ändamålsenlig klädsel.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven för enkla resonemang om frukostvanor i olika kulturer.

Eleven planerar och genomför med viss säkerhet arbetsuppgifter i frukostmatsal samt vid bufféer av olika slag. Eleven utvärderar sitt arbete.

Eleven bemöter gäster och utför arbetsuppgifter på ett godtagbart sätt.

Eleven arbetar med hänsyn till ekonomiska, sociala och miljömässiga hållbarhetsaspekter på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven för utvecklade resonemang om frukostvanor i olika kulturer.

Eleven planerar och genomför med säkerhet arbetsuppgifter i frukostmatsal samt vid bufféer av olika slag. Eleven utvärderar sitt arbete.

Eleven bemöter gäster och utför arbetsuppgifter på ett gott sätt.

Eleven arbetar med hänsyn till ekonomiska, sociala och miljömässiga hållbarhetsaspekter på ett fungerande sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven för välutvecklade resonemang om frukostvanor i olika kulturer.

Eleven planerar och genomför med god säkerhet arbetsuppgifter i frukostmatsal samt vid bufféer av olika slag. Eleven utvärderar sitt arbete.

Eleven bemöter gäster och utför arbetsuppgifter på ett mycket gott sätt.

Eleven arbetar med hänsyn till ekonomiska, sociala och miljömässiga hållbarhetsaspekter på ett väl fungerande sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Nivå 1

FRUK1000X 100 poäng