Juridiken är det regelverk som formar det samhälle vi lever i genom att skapa möjligheter och sätta begränsningar för statens, individens och företagens agerande inom olika områden. Juridiken är såväl ett ansvarsutkrävande verktyg som ett uttryck för värderingar gällande hur samhället borde se ut. Ämnet juridik behandlar huvudsakligen civilrätt och offentlig rätt. Det omfattar även internationell rätt som belyser Sveriges förhållande till omvärlden.
Undervisningen i ämnet juridik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om det svenska rättssystemet samt förståelse av hur lagar styr privatlivet, yrkeslivet och affärslivet. Vidare ska undervisningen leda till att eleverna utvecklar förståelse av rättsstatens principer och funktion i det demokratiska samhället. Undervisningen ska även bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om mänskliga rättigheter samt stimulera dem till att verka för ett rättssystem som värnar alla människors lika värde.
Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt i arbetet med rättsliga problem. Eleverna ska även ges möjlighet att utveckla förmåga att formulera sig korrekt och precist eftersom det juridiska språket förutsätter precision, saklighet och logisk skärpa. Genom att läsa olika rättskällor och andra juridiska texter samt genom att skriva och tala ska eleverna ges möjlighet att använda det juridiska språket.
I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att arbeta med juridisk problemlösning utifrån fallbeskrivningar för att utveckla förmåga att identifiera och formulera frågeställningar, att hänvisa till och tolka relevanta rättskällor samt att strukturera och analysera lösningsförslag. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar förmåga att identifiera juridiska frågor i samhället samt att diskutera dem ur ett rättsteoretiskt, rättsfilosofiskt och historiskt perspektiv.
Undervisningen i ämnet juridik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
- Kunskaper om offentlig rätt och civilrätt.
- Förmåga att identifiera och analysera juridiska problem, att tolka och tillämpa relevanta rättskällor samt att formulera lösningsförslag.
- Förmåga att använda juridiska begrepp.
Betygskriterier
Betyget E
Eleven visar godtagbara kunskaper om offentlig rätt och olika civilrättsliga rättsområden. Eleven redogör på ett godtagbart sätt för de svenska grundlagarna och normgivningsmakten.
Eleven identifierar och analyserar juridiska problem inom olika rättsområden samt formulerar lösningsförslag med delvis underbyggda resonemang. I problemlösningen tolkar och tillämpar eleven rättskällor på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven använder juridiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Betyget D
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.
Betyget C
Eleven visar goda kunskaper om offentlig rätt och olika civilrättsliga rättsområden. Eleven redogör på ett utvecklat sätt för de svenska grundlagarna och normgivningsmakten.
Eleven identifierar och analyserar juridiska problem inom olika rättsområden samt formulerar lösningsförslag med väl underbyggda resonemang. I problemlösningen tolkar och tillämpar eleven rättskällor på ett fungerande sätt.
Eleven använder juridiska begrepp på ett fungerande sätt.
Betyget B
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.
Betyget A
Eleven visar mycket goda kunskaper om offentlig rätt och olika civilrättsliga rättsområden. Eleven redogör på ett välutvecklat sätt för de svenska grundlagarna och normgivningsmakten.
Eleven identifierar och analyserar juridiska problem inom olika rättsområden samt formulerar lösningsförslag med mycket väl underbyggda resonemang. I problemlösningen tolkar och tillämpar eleven rättskällor på ett väl fungerande sätt.
Eleven använder juridiska begrepp på ett väl fungerande sätt.