Juridik - Nivå 3

100 poäng

Undervisningen i ämnet juridik på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:

Konstitutionell rätt

  • De svenska grundlagarna med särskild betoning på grundlagsskyddet för mänskliga fri- och rättigheter samt normgivning och dess relation till Europarätten och internationell rätt.

Internationell rätt

  • Folkrätt med särskild betoning på internationell straffrätt och det europeiska och internationella skyddet för mänskliga rättigheter.

Processrätt

  • Fördjupning i regler om det svenska rättegångsväsendet, däribland alternativ tvistelösning och internationell tvistelösning.

Straffrätt

  • Fördjupning i regler om brott och straff. Straffrättsliga ideologier.

Civilrätt – civilrättsliga lagar som reglerar fordran och skuld

  • Kredit-, pant- och obeståndsrätt, däribland regler som gäller när privatpersoner och företag inte kan betala sina skulder samt regler som rör företagens finansiering, utmätning och konkurs.

Juridisk metod

  • Fördjupning i juridisk metod och problemlösning i rättsliga sammanhang. Att söka, identifiera, hänvisa till och tolka relevanta rättskällor. Att formulera frågeställningar, strukturera och analysera juridiska problem samt formulera lösningsförslag med stöd i relevanta rättskällor. Läsning av juridiska texter med relevans för valda juridiska problem. Tillämpning av juridisk metod och problemlösning utifrån fallbeskrivningar.
  • Juridiska begrepp som är relevanta för juridisk problemlösning.

Allmän rättslära

  • Analys av juridiska frågeställningar utifrån rättsteoretiska, rättsfilosofiska eller historiska perspektiv med hjälp av olika teorier.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven visar godtagbara kunskaper om offentlig rätt och olika civilrättsliga rättsområden. Eleven redogör på ett godtagbart sätt för de svenska grundlagarna och normgivningsmakten.

Eleven identifierar och analyserar juridiska problem inom olika rättsområden samt formulerar lösningsförslag med delvis underbyggda resonemang. I problemlösningen tolkar och tillämpar eleven rättskällor på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven använder juridiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven visar goda kunskaper om offentlig rätt och olika civilrättsliga rättsområden. Eleven redogör på ett utvecklat sätt för de svenska grundlagarna och normgivningsmakten.

Eleven identifierar och analyserar juridiska problem inom olika rättsområden samt formulerar lösningsförslag med väl underbyggda resonemang. I problemlösningen tolkar och tillämpar eleven rättskällor på ett fungerande sätt.

Eleven använder juridiska begrepp på ett fungerande sätt.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven visar mycket goda kunskaper om offentlig rätt och olika civilrättsliga rättsområden. Eleven redogör på ett välutvecklat sätt för de svenska grundlagarna och normgivningsmakten.

Eleven identifierar och analyserar juridiska problem inom olika rättsområden samt formulerar lösningsförslag med mycket väl underbyggda resonemang. I problemlösningen tolkar och tillämpar eleven rättskällor på ett väl fungerande sätt.

Eleven använder juridiska begrepp på ett väl fungerande sätt.

Nivå 1

JURI1000X 100 poäng

Nivå 2

JURI2000X 100 poäng

Nivå 3

JURI3000X 100 poäng