Körning med häst - Nivå 3

100 poäng

Undervisningen i ämnet körning med häst på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Hästars rörelsemekanik och belastning i olika typer av arbeten.
  • Avvikelser från normalt rörelsemönster, orsaker och förebyggande åtgärder.
  • Hållbar belastning och samband mellan exteriör och prestation.
  • Körhästars utbildning i olika åldrar och utvecklingsstadier.
  • Arbetsplaner och träningsprogram inom olika arbetsområden för körhästar.
  • Bedömning av hästars hälsa och kondition i samband med aktuella arbeten.
  • Hantering och skötsel av hästar i samband med träning och tävling.
  • Utrustning av hästar för olika arbete och anspänningar.
  • Skötsel och vård av aktuell utrustning, vagnar och redskap.
  • Val av klädsel och personlig utrustning för aktuella arbeten.
  • Träning av hästar för arbetskörning.
  • Tömkörning av skolade hästar efter deras individuella förutsättningar med betoning på hästarnas avspänning, rakriktning, takt och balans.
  • Grunderna i parkörning.
  • Resurseffektivitet och miljöhänsyn samt ergonomi, arbetsmiljö, riskbedömningar och förebyggande säkerhetsåtgärder i samband med aktuella arbeten.
  • Lagar och andra bestämmelser som gäller arbete med hästar.
  • Bestämmelser om körning på väg samt i skog och mark.
  • Branschens etiska regler i samband med träning av och tävling med hästar.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven redogör översiktligt för hästars rörelsemekanik samt för faktorer som påverkar hästars prestation, hälsa och kondition. Dessutom redogör eleven översiktligt för träningsrelaterade skador på körhästar samt hur skadorna kan förebyggas.

Eleven visar godtagbara kunskaper om körhästars utbildning och olika träningsmetoder för körhästar.

Eleven sköter och hanterar hästar med visst handlag i samband med körning och träning samt tar med viss säkerhet hänsyn till faktorer som påverkar hästens välmående och hållbarhet.

Eleven väljer lämplig utrustning för häst och kusk samt utrustar med visst handlag hästar för körning. Dessutom sköter och vårdar eleven aktuell utrustning med godtagbart resultat.

Eleven kör med visst handlag hästar i ändamålsenlig form. Dessutom genomför eleven med viss säkerhet tömkörning av skolade hästar. I samband med körning och tömkörning tolkar eleven med viss säkerhet hästens reaktioner på arbetet.

Eleven väljer och använder ergonomiskt och miljömässigt hållbara arbetsmetoder och arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller i aktuella situationer.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven redogör utförligt för hästars rörelsemekanik samt för faktorer som påverkar hästars prestation, hälsa och kondition. Dessutom redogör eleven utförligt för träningsrelaterade skador på körhästar samt hur skadorna kan förebyggas.

Eleven visar goda kunskaper om körhästars utbildning och olika träningsmetoder för körhästar.

Eleven sköter och hanterar hästar med gott handlag i samband med körning och träning samt tar med säkerhet hänsyn till faktorer som påverkar hästens välmående och hållbarhet.

Eleven väljer lämplig utrustning för häst och kusk samt utrustar med gott handlag hästar för körning. Dessutom sköter och vårdar eleven aktuell utrustning med gott resultat.

Eleven kör med gott handlag hästar i ändamålsenlig form. Dessutom genomför eleven med säkerhet tömkörning av skolade hästar. I samband med körning och tömkörning tolkar eleven med säkerhet hästens reaktioner på arbetet.

Eleven väljer och använder ergonomiskt och miljömässigt hållbara arbetsmetoder och arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller i aktuella situationer.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven redogör utförligt och nyanserat för hästars rörelsemekanik samt för faktorer som påverkar hästars prestation, hälsa och kondition. Dessutom redogör eleven utförligt och nyanserat för träningsrelaterade skador på körhästar samt hur skadorna kan förebyggas.

Eleven visar mycket goda kunskaper om körhästars utbildning och olika träningsmetoder för körhästar.

Eleven sköter och hanterar hästar med mycket gott handlag i samband med körning och träning samt tar med god säkerhet hänsyn till faktorer som påverkar hästens välmående och hållbarhet.

Eleven väljer lämplig utrustning för häst och kusk samt utrustar med mycket gott handlag hästar för körning. Dessutom sköter och vårdar eleven aktuell utrustning med mycket gott resultat.

Eleven kör med mycket gott handlag hästar i ändamålsenlig form. Dessutom genomför eleven med god säkerhet tömkörning av skolade hästar. I samband med körning och tömkörning tolkar eleven med god säkerhet hästens reaktioner på arbetet.

Eleven väljer och använder ergonomiskt och miljömässigt hållbara arbetsmetoder och arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller i aktuella situationer.

Nivå 1

KORN1000X 100 poäng

Nivå 2

KORN2000X 100 poäng

Nivå 3

KORN3000X 100 poäng