Kost och hälsa - Nivå 1

100 poäng

Undervisningen i ämnet kost och hälsa på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Samband mellan hälsa och livsvillkor.
  • Hur kost- och levnadsvanor kan främja hälsa och välbefinnande.
  • Hur olika hälsofaktorer kan påverka fysisk, psykisk och social hälsa, däribland kost, fysisk aktivitet, rökning, alkoholvanor, vila och återhämtning.
  • Centrala begrepp, metoder och aktiviteter inom området kost och hälsa, däribland det salutogena förhållningssättet.
  • Näringsrekommendationer.
  • Kostråd för olika målgrupper.
  • Hälsosamma och miljömässigt hållbara matvanor.
  • Näringsberäkningar. Hur måltider kan skapas utifrån näringsrekommendationer och näringsberäkningar.
  • Specialkost. Hur måltider kan anpassas vid vanliga matallergier, annan medicinsk överkänslighet eller annan sjukdom.
  • Olika sätt att anpassa måltider eller erbjuda alternativ kost, till exempel med hänsyn till funktionsnedsättning eller religion.
  • Lagar och andra bestämmelser samt riktlinjer inom området, däribland Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i vård, skola och omsorg.
  • Hur vägledning om hälsofrämjande kost- och levnadsvanor kan kommuniceras på ett yrkesetiskt sätt.
  • Reflektion över kost, hälsa och livsstil utifrån ett etiskt och normkritiskt förhållningssätt.
  • Hur normer om kost-, hälso- och livsstilsfrågor kan skapas och påverka såväl det egna som andras förhållningssätt.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven visar godtagbara kunskaper om samband mellan hälsa och livsvillkor samt hur kost- och levnadsvanor kan främja människors hälsa och välbefinnande.

Eleven visar godtagbara kunskaper om näringsrekommendationer och kostråd för olika målgrupper.

Eleven gör enkla reflektioner över hälso- och livsstilsfrågor.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven visar goda kunskaper om samband mellan hälsa och livsvillkor samt hur kost- och levnadsvanor kan främja människors hälsa och välbefinnande.

Eleven visar goda kunskaper om näringsrekommendationer och kostråd för olika målgrupper.

Eleven gör utvecklade reflektioner över hälso- och livsstilsfrågor.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven visar mycket goda kunskaper om samband mellan hälsa och livsvillkor samt hur kost- och levnadsvanor kan främja människors hälsa och välbefinnande.

Eleven visar mycket goda kunskaper om näringsrekommendationer och kostråd för olika målgrupper.

Eleven gör utvecklade och nyanserade reflektioner över hälso- och livsstilsfrågor.

Nivå 1

KOSO1000X 100 poäng