Ämnet livsmedelshygien behandlar livsmedelslagstiftning och andra hygienbestämmelser vid livsmedelshantering. Det behandlar även hur mikroorganismer påverkar livsmedels hållbarhet.
Undervisningen i ämnet livsmedelshygien ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hygienisk hantering av råvaror och livsmedel. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om mikroorganismers förekomst, livsbetingelser och betydelse. Eleverna ska dessutom ges möjlighet att utveckla kunskaper om lagar och andra bestämmelser där de hygienrutiner som gäller för arbete i livsmedelskedjan ingår. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om provtagning på råvaror och färdiga produkter samt om egenkontroll med dokumentation och kvalitetssäkring.
Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin nyfikenhet och lust att lära genom att till exempel ges rikliga möjligheter att diskutera hygienfrågor som rör livsmedel och livsmedelshantering.
Undervisningen i ämnet livsmedelshygien ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
- Kunskaper om mikroorganismer i samband med livsmedelshantering.
- Kunskaper om lagar och andra bestämmelser inom området.
- Kunskaper om hygienisk livsmedelshantering.
Betygskriterier
Betyget E
Eleven visar godtagbara kunskaper om mikroorganismer i samband med livsmedelshantering.
Eleven visar godtagbara kunskaper om lagar och andra bestämmelser inom området.
Eleven visar godtagbara kunskaper om hygienisk livsmedelshantering.
Betyget D
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.
Betyget C
Eleven visar goda kunskaper om mikroorganismer i samband med livsmedelshantering.
Eleven visar goda kunskaper om lagar och andra bestämmelser inom området.
Eleven visar goda kunskaper om hygienisk livsmedelshantering.
Betyget B
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.
Betyget A
Eleven visar mycket goda kunskaper om mikroorganismer i samband med livsmedelshantering.
Eleven visar mycket goda kunskaper om lagar och andra bestämmelser inom området.
Eleven visar mycket goda kunskaper om hygienisk livsmedelshantering.