Livsmedelshygien - Nivå 1

100 poäng

Undervisningen i ämnet livsmedelshygien på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Mikroorganismers förekomst, egenskaper, livsbetingelser och betydelse.
  • Smittvägar, livsmedelsburna infektioner och matförgiftningar.
  • Lagar och andra bestämmelser inom livsmedelsområdet.
  • God hygienpraxis i samband med hantering av livsmedel, utrustning och lokaler.
  • Metoder för hantering av råvaror samt för tillagning, varmhållning, nedkylning, uppvärmning och förvaring av livsmedel.
  • Provtagning och egenkontroll.
  • Kontrollprogram för livsmedelshygien.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven visar godtagbara kunskaper om mikroorganismer i samband med livsmedelshantering.

Eleven visar godtagbara kunskaper om lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar godtagbara kunskaper om hygienisk livsmedelshantering.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven visar goda kunskaper om mikroorganismer i samband med livsmedelshantering.

Eleven visar goda kunskaper om lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar goda kunskaper om hygienisk livsmedelshantering.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven visar mycket goda kunskaper om mikroorganismer i samband med livsmedelshantering.

Eleven visar mycket goda kunskaper om lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar mycket goda kunskaper om hygienisk livsmedelshantering.

Nivå 1

LIVS1000X 100 poäng