Mat och dryck i kombination - Nivå 1

100 poäng

Undervisningen i ämnet mat och dryck i kombination på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Vanliga smakkombinationer av mat och dryck i olika länder.
  • Hur vanliga maträtter och drycker kan kombineras.
  • Hur grundsmakerna samverkar samt hur enklare smakkombinationer kan skapas utifrån dessa.
  • Våra sinnen och hur de påverkas av olika faktorer under måltiden.
  • Måltiden som helhetsupplevelse utifrån smakkombinationer. Hur helhetsupplevelser kan anpassas till traditioner och trender.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven visar godtagbara kunskaper om olika smakkombinationer av mat och dryck.

Eleven kombinerar mat och dryck utifrån grundsmaker och sinnenas upplevelser med viss säkerhet.

Eleven skapar helhetsupplevelser utifrån smakkombinationer med viss säkerhet.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven visar goda kunskaper om olika smakkombinationer av mat och dryck.

Eleven kombinerar mat och dryck utifrån grundsmaker och sinnenas upplevelser med säkerhet.

Eleven skapar helhetsupplevelser utifrån smakkombinationer med säkerhet.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven visar mycket goda kunskaper om olika smakkombinationer av mat och dryck.

Eleven kombinerar mat och dryck utifrån grundsmaker och sinnenas upplevelser med god säkerhet.

Eleven skapar helhetsupplevelser utifrån smakkombinationer med god säkerhet.

Nivå 1

MATD1000X 100 poäng

Nivå 2

MATD2000X 100 poäng