Undervisningen i ämnet pistmaskiner – reparations- och systemteknik på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:
- Motorers system och komponenter, hur de samverkar och kommunicerar samt olika metoder för felsökning och reparationer av dessa.
- El- och hybridfordons energilagringssystem, komponenter, batterikapacitet och externa laddningsmetoder.
- Olika maskinstyrnings- och snömätningssystem samt olika metoder för felsökning och funktionskontroll av system och komponenter.
- Metoder för komponent- och kretsmätningar med stöd av teknisk information och digitala informationssystem i samband med felsökning och reparationer av olika el- och elektroniksystem.
- Pistmaskiners olika typer av system för arbetshydraulik och kraftöverföring, deras systemuppbyggnad, komponenter och funktioner samt hydraulikscheman.
- Olika metoder för felsökning och reparationer i olika typer av hydrauliska system och komponenter i tilläggsutrustningar, däribland av styrsystem för elektrohydrauliska system.
- Olika typer av specialverktyg som används i samband med felsökning och reparationer av olika typer av fordon, däribland elektrifierade fordon.
- Planering och genomförande av felsökning och reparationer av motorer, system och komponenter.
- Felsökning och reparationer av olika typer av redskap och tilläggsutrustningar för snöpreparering, till exempel av schaktblad, snöfräsar, spårslädar och vinschar.
- Felsökning och reparationer av hydrauliska system och deras komponenter i pistmaskiner och tilläggsutrustningar, däribland av styrsystem för elektrohydrauliska system.
- Funktionskontroll av maskinstyrnings- och snömätningssystem samt av deras komponenter.
- Användning av specialverktyg och skyddsutrustning enligt fordonstillverkarens anvisningar och branschens krav vid felsökning och reparationer av olika typer av fordon, däribland elektrifierade fordon.
- Användning av mät- och diagnosinstrument samt tolkning och analys av olika testresultat med stöd av teknisk information och digitala informationssystem på svenska och engelska.
- Säkert, miljö- och kvalitetsmässigt arbete både självständigt och tillsammans med andra i enlighet med rutiner, lagar och andra bestämmelser.
- Åtgärder för att förhindra person- och egendomsskador.
- Riskbedömning vid arbete i hydraulsystem samt miljömässig och säker hantering av hydraulolja.
- Riskbedömning i samband med felsökning och reparationer av elektrifierade fordon, deras högvoltssystem och olika komponenter enligt fordonstillverkarens anvisningar.
- Tekniska begrepp och uttryck på svenska och engelska samt yrkesmässig kommunikation med medarbetare och kunder.