Bild - Nivå 3

100 poäng

Undervisningen i ämnet bild på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:

Bildproduktion, kommunikation och skapandeprocess

  • Bildproduktion och träning i praktiskt hantverk med syfte att utforma egna bildspråkliga budskap och konstnärliga gestaltningar.
  • Hantverksskicklighet i några tekniker.
  • Experimenterande med material och tekniker samt komposition och andra konstnärliga principer för att nå önskat bilduttryck.
  • Problemlösning i bild med fokus på eget konstnärligt uttryck.
  • Arbete efter givna ramar.
  • Kombination av olika tekniker och erfarenheter för att skapa nya uttryck. Övning i att motivera de egna idéerna och valen.
  • Samtidskonst och populärkultur som inspiration till konstnärligt arbete.

Reflektion och tolkning

  • Bildspråkliga begrepp för tolkning och analys.
  • Tolkning av bilders budskap utifrån olika perspektiv, till exempel genus, klass och etnicitet, och med hänsyn till sammanhang, syfte och avsändare.
  • Samtal och kritisk granskning av stilar och genrer inom bildkonst och vad som kännetecknar dessa. Hur olika bildgenrer ställer skilda krav på slutresultatet.
  • Konstuttryckens roll i samhället.

Etik, lagar och bestämmelser

  • Problematiserande av bild utifrån olika etiska och estetiska val och hur de påverkar form och innehåll. Vad olika handlingsalternativ i estetiska sammanhang kan vara, beroende av situation.
  • Lagar och andra bestämmelser om upphovsrätt och personlig integritet samt vad som gäller i avtal mellan bildskapare och beställare.
  • Den fysiska arbetsmiljön inom bildområdet. Yrkesrollen för bildskapare. Regler för hälsa, miljö och säkerhet vid arbete med olika material och tekniker.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven skapar bilder och bildspråkliga budskap med godtagbar konstnärlig kvalitet och använder med viss säkerhet olika material, tekniker och uttryckssätt.

Eleven använder sig av utkast, skisser och försök samt löser enkla problem i bild.

Eleven gör enkla tolkningar, värderingar och presentationer av bilder och konstnärliga processer.

Eleven visar godtagbara kunskaper om olika bildgenrer och för enkla resonemang om bilders funktion och betydelser i olika sammanhang.

Eleven visar godtagbara kunskaper om arbetsmiljö, etiska förhållningssätt samt lagar och andra bestämmelser inom bild- och formområdet.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven skapar bilder och bildspråkliga budskap med god konstnärlig kvalitet och använder med säkerhet olika material, tekniker och uttryckssätt.

Eleven använder sig av utkast, skisser och försök samt löser relativt komplexa problem i bild.

Eleven gör utvecklade tolkningar, värderingar och presentationer av bilder och konstnärliga processer.

Eleven visar goda kunskaper om olika bildgenrer och för utvecklade resonemang om bilders funktion och betydelser i olika sammanhang.

Eleven visar goda kunskaper om arbetsmiljö, etiska förhållningssätt samt lagar och andra bestämmelser inom bild- och formområdet.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven skapar bilder och bildspråkliga budskap med mycket god konstnärlig kvalitet och använder med god säkerhet olika material, tekniker och uttryckssätt.

Eleven använder sig av utkast, skisser och försök samt löser komplexa problem i bild.

Eleven gör välutvecklade tolkningar, värderingar och presentationer av bilder och konstnärliga processer.

Eleven visar mycket goda kunskaper om olika bildgenrer och för utvecklade och nyanserade resonemang om bilders funktion och betydelser i olika sammanhang.

Eleven visar mycket goda kunskaper om arbetsmiljö, etiska förhållningssätt samt lagar och andra bestämmelser inom bild- och formområdet.

Nivå 1a1

BILD1A10X 50 poäng

Nivå 1a2

BILD1A20X 50 poäng

Nivå 1b

BILD1B00X 100 poäng

Nivå 2

BILD2000X 100 poäng

Nivå 3

BILD3000X 100 poäng