Undervisningen i ämnet fordonsskadeteknik – plastreparationer på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Orientering om olika typer av plastmaterials egenskaper och märkningar.
- Orientering om produktsystem och vanligt förekommande reparationsmetoder anpassade för olika typer av plastmaterial, däribland limning, svetsning och värmeriktning.
- Orientering i kalkylering och skadeberäkning av reparationer av fordons- och karossdetaljer i plast samt hur plastreparationer kan bidra till ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
- Orientering om tillverkarnas anvisningar för olika typer av reparationer av fordons- och karossdetaljer i plast.
- Orientering om olika typer av slip- och förbrukningsmaterial samt deras olika användningsområden.
- Arbetsmiljörisker i samband med reparationer av olika typer av plastmaterial och olika typer av arbetsmetoder.
- Orientering om kemikalier och reparationsmaterial samt om destruktion av restprodukter.
- Orientering om och metoder för att använda varuinformationsblad och övrig teknisk information på svenska och engelska vid olika typer av plastreparationer.
- Orientering om specialverktyg, produkter och utrustning samt metoder för att använda dessa i samband med plastreparationer, däribland utrustning för svets och limning.
- Planering, metodval och genomförande av olika typer av mindre reparationer av fordons- och karossdetaljer i plast med användning av olika arbetsmetoder, tekniker och produktsystem enligt material- och fordonstillverkarens anvisningar, till exempel vid reparationer av fästöron och mindre sprickor.
- Användning av varuinformationsblad och övrig teknisk information på svenska och engelska i samband med olika typer av mindre reparationer av fordons- och karossdetaljer i plast samt vid demontering och montering under laborativa former.
- Användning och vård av verktyg och övrig utrustning i samband med plastreparationer samt vid demontering och montering enligt fordonstillverkarens anvisningar.
- Säkert, miljö- och kvalitetsmässigt arbete såväl självständigt som tillsammans med andra i enlighet med rutiner, lagar och andra bestämmelser, däribland vid arbete med hälsofarliga ämnen och produkter.
- Riskbedömning i samband med plastreparationer, däribland av elektrifierade fordon och flerbränslefordon.
- Hantering av farliga ämnen på ett säkert och miljövänligt sätt samt destruktion av restprodukter med hänsyn till miljö och ekonomi.
- Arbete enligt metoder för struktur, ordning och effektiv arbetsmiljö samt med hänsyn till kundens egendom.
- Användning av tekniska begrepp och uttryck på svenska och engelska samt yrkesmässig kommunikation med medarbetare och kunder.