Lantbruksdjur - Nivå 1

100 poäng

Undervisningen i ämnet lantbruksdjur på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

Biologisk grund

  • Raser och rasegenskaper hos olika lantbruksdjur.
  • Fodersmältning hos olika lantbruksdjur.
  • Lantbruksdjurs naturliga beteenden och behov.
  • Lantbruksdjurs foder- och vattenbehov samt vanliga fodermedel.
  • Reproduktionsbiologi och avel av lantbruksdjur.
  • Lantbruksdjurs hälsa och sjukdomar samt förebyggande djurhälsoarbete.
  • Smittämnen och smittspridning i djurbesättningar samt immunförsvar.
  • Antibiotikaanvändning samt åtgärder mot antibiotikaresistens.

Arbetsuppgifter

  • Stallturer för visitering av djur och tolkning av djurs och beteenden.
  • Arbete med dagliga rutiner i djurstallar samt hantering av lantbruksdjur med utgångspunkt i djurets välfärd.
  • Utfodring och foderhantering.
  • Hygien och smittskyddsrutiner i samband med aktuella arbetsuppgifter.
  • Användning och daglig tillsyn av produktionsutrustning, däribland mjölkanläggningar samt vanligt förekommande tekniska och digitala hjälpmedel.
  • Kvalitetskrav, hygienrutiner och hantering av produkter från lantbruksdjur.
  • Enklare beräkningar för ekonomiskt hållbar produktion.
  • Resurseffektivitet och miljöhänsyn i samband med aktuella arbetsuppgifter.

Arbetsmiljö, säkerhetsfrågor och bestämmelser

  • Frågor om ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet i samband med djurskötsel samt hur val av arbetsmetoder kan främja ett långsiktigt hållbart arbetsliv.
  • Lagar och andra bestämmelser som gäller arbete med lantbruksdjur.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven redogör översiktligt för lantbruksdjurs anatomi och fysiologi. Eleven beskriver översiktligt olika djursjukdomar och föreslår med viss säkerhet förebyggande åtgärder mot ohälsa och produktionsstörningar. Eleven redogör översiktligt för lantbruksdjurs reproduktion och hur avelsarbete går till.

Eleven observerar lantbruksdjur och beskriver med viss säkerhet djurens utveckling, exteriör och beteende i olika stall och utemiljöer.

Eleven hanterar och sköter med visst handlag lantbruksdjur på ett etiskt och säkert sätt. Eleven använder hållbara och säkra arbetsmetoder och beskriver samband mellan resursanvändning och hållbar utveckling.

Eleven kontrollerar samt använder med visst handlag förekommande teknisk utrustning.

Eleven hanterar med viss säkerhet produkter från lantbruksdjur med hänsyn till produktkvalitet, smittspridning och livsmedelssäkerhet. Eleven drar enkla slutsatser om produktkvalitetens betydelse för det ekonomiska resultatet och försäljningen.

Eleven väljer och använder ekonomiskt och miljömässigt hållbara arbetsmetoder och arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven redogör utförligt för lantbruksdjurs anatomi och fysiologi. Eleven beskriver utförligt olika djursjukdomar och föreslår med säkerhet förebyggande åtgärder mot ohälsa och produktionsstörningar. Eleven redogör utförligt för lantbruksdjurs reproduktion och hur avelsarbete går till.

Eleven observerar lantbruksdjur och beskriver med säkerhet djurens utveckling, exteriör och beteende i olika stall och utemiljöer.

Eleven hanterar och sköter med gott handlag lantbruksdjur på ett etiskt och säkert sätt. Eleven använder hållbara och säkra arbetsmetoder och beskriver samband mellan resursanvändning och hållbar utveckling.

Eleven kontrollerar samt använder med gott handlag förekommande teknisk utrustning.

Eleven hanterar med säkerhet produkter från lantbruksdjur med hänsyn till produktkvalitet, smittspridning och livsmedelssäkerhet. Eleven drar välgrundade slutsatser om produktkvalitetens betydelse för det ekonomiska resultatet och försäljningen.

Eleven väljer och använder ekonomiskt och miljömässigt hållbara arbetsmetoder och arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven redogör utförligt och nyanserat för lantbruksdjurs anatomi och fysiologi. Eleven beskriver utförligt och nyanserat olika djursjukdomar och föreslår med god säkerhet förebyggande åtgärder mot ohälsa och produktionsstörningar. Eleven redogör utförligt och nyanserat för lantbruksdjurs reproduktion och hur avelsarbete går till.

Eleven observerar lantbruksdjur och beskriver med god säkerhet djurens utveckling, exteriör och beteende i olika stall och utemiljöer.

Eleven hanterar och sköter med mycket gott handlag lantbruksdjur på ett etiskt och säkert sätt. Eleven använder hållbara och säkra arbetsmetoder och beskriver samband mellan resursanvändning och hållbar utveckling.

Eleven kontrollerar samt använder med mycket gott handlag förekommande teknisk utrustning.

Eleven hanterar med god säkerhet produkter från lantbruksdjur med hänsyn till produktkvalitet, smittspridning och livsmedelssäkerhet. Eleven drar välgrundade och nyanserade slutsatser om produktkvalitetens betydelse för det ekonomiska resultatet och försäljningen.

Eleven väljer och använder ekonomiskt och miljömässigt hållbara arbetsmetoder och arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Nivå 1

LANT1000X 100 poäng

Nivå 2

LANT2000X 100 poäng

Nivå 3

LANT3000X 100 poäng