Lantbruksdjur - Nivå 2

100 poäng

Undervisningen i ämnet lantbruksdjur på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:

Biologisk grund

  • Lantbruksdjurs exteriör samt exteriörbedömning.
  • Näringsfysiologi hos olika lantbruksdjur.
  • Avvikande beteenden hos olika lantbruksdjur och deras orsaker.
  • Olika fodermedel och näringsinnehåll i foder.
  • Urval, nedärvning och betydelsen av genetisk variation i djurbesättningar.
  • Lantbruksdjurs dräktighet och förlossning.
  • Vanliga skador och sjukdomar hos lantbruksdjur samt behandlingsmetoder.
  • Mikroorganismer och deras betydelse för djurhälsa och djursjukdomar.

Arbetsuppgifter

  • Stallturer för visitering av djur samt bedömning av djurs utveckling och välmående.
  • Tolkning och användning av skötselplaner, planering och genomförande av skötselåtgärder samt dokumentation och rapportering.
  • Genomförande av fortplantningsrutiner, till exempel brunstkontroll.
  • Skötsel av djur i samband med förlossning samt skötsel av unga och växande djur.
  • Etiska ställningstaganden i samband med skötsel och hantering av djur.
  • Foderinventering, foderanalys och foderstatsberäkning med utgångspunkt i lantbruksdjurs foder- och vattenbehov i olika tillväxt- och produktionsfaser.
  • Hygien och smittskyddsrutiner i samband med aktuella arbetsuppgifter.
  • Användning och kontroll av produktionsutrustning samt tekniska och digitala hjälpmedel, till exempel styrsystem, kontrollsystem, journal- och rapporteringssystem.
  • Hantering av produkter från lantbruksdjur med hänsyn till produktkvalitet och livsmedelssäkerhet.
  • Bedömning av faktorer som påverkar lönsamheten samt ekonomiska beräkningar.

Arbetsmiljö, säkerhetsfrågor och bestämmelser

  • Resurseffektivitet och miljöhänsyn samt frågor om ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet i samband med aktuella arbetsuppgifter.
  • Lagar och andra bestämmelser som gäller arbete med lantbruksdjur, däribland bestämmelser om behandlingsförbud på djur.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven redogör översiktligt för lantbruksdjurs anatomi och fysiologi. Eleven beskriver översiktligt olika djursjukdomar och föreslår med viss säkerhet förebyggande åtgärder mot ohälsa och produktionsstörningar. Eleven redogör översiktligt för lantbruksdjurs reproduktion och hur avelsarbete går till.

Eleven observerar lantbruksdjur och beskriver med viss säkerhet djurens utveckling, exteriör och beteende i olika stall och utemiljöer.

Eleven hanterar och sköter med visst handlag lantbruksdjur på ett etiskt och säkert sätt. Eleven använder hållbara och säkra arbetsmetoder och beskriver samband mellan resursanvändning och hållbar utveckling.

Eleven kontrollerar samt använder med visst handlag förekommande teknisk utrustning.

Eleven hanterar med viss säkerhet produkter från lantbruksdjur med hänsyn till produktkvalitet, smittspridning och livsmedelssäkerhet. Eleven drar enkla slutsatser om produktkvalitetens betydelse för det ekonomiska resultatet och försäljningen.

Eleven väljer och använder ekonomiskt och miljömässigt hållbara arbetsmetoder och arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven redogör utförligt för lantbruksdjurs anatomi och fysiologi. Eleven beskriver utförligt olika djursjukdomar och föreslår med säkerhet förebyggande åtgärder mot ohälsa och produktionsstörningar. Eleven redogör utförligt för lantbruksdjurs reproduktion och hur avelsarbete går till.

Eleven observerar lantbruksdjur och beskriver med säkerhet djurens utveckling, exteriör och beteende i olika stall och utemiljöer.

Eleven hanterar och sköter med gott handlag lantbruksdjur på ett etiskt och säkert sätt. Eleven använder hållbara och säkra arbetsmetoder och beskriver samband mellan resursanvändning och hållbar utveckling.

Eleven kontrollerar samt använder med gott handlag förekommande teknisk utrustning.

Eleven hanterar med säkerhet produkter från lantbruksdjur med hänsyn till produktkvalitet, smittspridning och livsmedelssäkerhet. Eleven drar välgrundade slutsatser om produktkvalitetens betydelse för det ekonomiska resultatet och försäljningen.

Eleven väljer och använder ekonomiskt och miljömässigt hållbara arbetsmetoder och arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven redogör utförligt och nyanserat för lantbruksdjurs anatomi och fysiologi. Eleven beskriver utförligt och nyanserat olika djursjukdomar och föreslår med god säkerhet förebyggande åtgärder mot ohälsa och produktionsstörningar. Eleven redogör utförligt och nyanserat för lantbruksdjurs reproduktion och hur avelsarbete går till.

Eleven observerar lantbruksdjur och beskriver med god säkerhet djurens utveckling, exteriör och beteende i olika stall och utemiljöer.

Eleven hanterar och sköter med mycket gott handlag lantbruksdjur på ett etiskt och säkert sätt. Eleven använder hållbara och säkra arbetsmetoder och beskriver samband mellan resursanvändning och hållbar utveckling.

Eleven kontrollerar samt använder med mycket gott handlag förekommande teknisk utrustning.

Eleven hanterar med god säkerhet produkter från lantbruksdjur med hänsyn till produktkvalitet, smittspridning och livsmedelssäkerhet. Eleven drar välgrundade och nyanserade slutsatser om produktkvalitetens betydelse för det ekonomiska resultatet och försäljningen.

Eleven väljer och använder ekonomiskt och miljömässigt hållbara arbetsmetoder och arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Nivå 1

LANT1000X 100 poäng

Nivå 2

LANT2000X 100 poäng

Nivå 3

LANT3000X 100 poäng