Lantbruksdjur - Nivå 3

100 poäng
Undervisningen i ämnet lantbruksdjur på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:

Biologisk grund

  • Anatomisk och fysiologisk fördjupning av något djurslag av stor relevans för lantbruket, till exempel nöt.
  • Anatomisk och fysiologisk breddning inom ett eller flera andra djurslag, till exempel fjäderfä, gris eller får.
  • Rasspecifika produktionsförutsättningar vad gäller till exempel tålighet, tillväxt och foderbehov för valda djur.
  • Foderrelaterade störningar.
  • Åtgärder för att främja naturliga beteenden, till exempel anpassning av miljö eller foderstat.
  • Avelsvärde och typiska markörer för olika djurslag.
  • Olika typer av förlossningsproblem.
  • Produktionssjukdomar och deras orsaker. Förebyggande åtgärder och behandlingsmetoder.
  • Systematiskt smittskyddsarbete: kartläggning, åtgärder och uppföljning.

Arbetsuppgifter

  • Yrkesmässigt arbete med uppfödning av lantbruksdjur i olika åldrar samt fördjupad och djurslagsspecifik skötsel inom ett eller flera områden, till exempel, nöt-, fjäderfä-, gris- eller fårproduktion.
  • Observationer av djur och djurbesättningar samt identifiering av avvikelser och deras orsaker.
  • Effektiv hantering av lantbruksdjur i olika åldrar med utgångspunkt i djurets välfärd.
  • Produktionsplanering, dokumentation och rapportering.
  • Planering av utfodringsstrategier för lantbruksdjur i olika åldrar med hänsyn tagen till artspecifika och produktionsmässiga faktorer.
  • Hygien och smittskyddsrutiner i samband med aktuella arbetsuppgifter.
  • Användning av teknisk och digital utrustning inom valda produktionsområden samt kontroll, felsökning och enklare underhåll av teknisk utrustning.
  • Kvalitetssäkring och livsmedelssäkerhet i produktionen.
  • Försäljning och marknad för olika produkter.
  • Upprättande av produktionsplaner och ekonomiska kalkyler.

Arbetsmiljö, säkerhetsfrågor och bestämmelser

  • Resurseffektivitet och miljöhänsyn samt frågor om ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet i samband med aktuella arbetsuppgifter.
  • Tillämpning av lagar och andra bestämmelser som rör valda djurslag och produktionsområden.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven redogör översiktligt för lantbruksdjurs anatomi och fysiologi. Eleven beskriver översiktligt olika djursjukdomar och föreslår med viss säkerhet förebyggande åtgärder mot ohälsa och produktionsstörningar. Eleven redogör översiktligt för lantbruksdjurs reproduktion och hur avelsarbete går till.

Eleven observerar lantbruksdjur och beskriver med viss säkerhet djurens utveckling, exteriör och beteende i olika stall och utemiljöer.

Eleven hanterar och sköter med visst handlag lantbruksdjur på ett etiskt och säkert sätt. Eleven använder hållbara och säkra arbetsmetoder och beskriver samband mellan resursanvändning och hållbar utveckling.

Eleven kontrollerar samt använder med visst handlag förekommande teknisk utrustning.

Eleven hanterar med viss säkerhet produkter från lantbruksdjur med hänsyn till produktkvalitet, smittspridning och livsmedelssäkerhet. Eleven drar enkla slutsatser om produktkvalitetens betydelse för det ekonomiska resultatet och försäljningen.

Eleven väljer och använder ekonomiskt och miljömässigt hållbara arbetsmetoder och arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven redogör utförligt för lantbruksdjurs anatomi och fysiologi. Eleven beskriver utförligt olika djursjukdomar och föreslår med säkerhet förebyggande åtgärder mot ohälsa och produktionsstörningar. Eleven redogör utförligt för lantbruksdjurs reproduktion och hur avelsarbete går till.

Eleven observerar lantbruksdjur och beskriver med säkerhet djurens utveckling, exteriör och beteende i olika stall och utemiljöer.

Eleven hanterar och sköter med gott handlag lantbruksdjur på ett etiskt och säkert sätt. Eleven använder hållbara och säkra arbetsmetoder och beskriver samband mellan resursanvändning och hållbar utveckling.

Eleven kontrollerar samt använder med gott handlag förekommande teknisk utrustning.

Eleven hanterar med säkerhet produkter från lantbruksdjur med hänsyn till produktkvalitet, smittspridning och livsmedelssäkerhet. Eleven drar välgrundade slutsatser om produktkvalitetens betydelse för det ekonomiska resultatet och försäljningen.

Eleven väljer och använder ekonomiskt och miljömässigt hållbara arbetsmetoder och arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven redogör utförligt och nyanserat för lantbruksdjurs anatomi och fysiologi. Eleven beskriver utförligt och nyanserat olika djursjukdomar och föreslår med god säkerhet förebyggande åtgärder mot ohälsa och produktionsstörningar. Eleven redogör utförligt och nyanserat för lantbruksdjurs reproduktion och hur avelsarbete går till.

Eleven observerar lantbruksdjur och beskriver med god säkerhet djurens utveckling, exteriör och beteende i olika stall och utemiljöer.

Eleven hanterar och sköter med mycket gott handlag lantbruksdjur på ett etiskt och säkert sätt. Eleven använder hållbara och säkra arbetsmetoder och beskriver samband mellan resursanvändning och hållbar utveckling.

Eleven kontrollerar samt använder med mycket gott handlag förekommande teknisk utrustning.

Eleven hanterar med god säkerhet produkter från lantbruksdjur med hänsyn till produktkvalitet, smittspridning och livsmedelssäkerhet. Eleven drar välgrundade och nyanserade slutsatser om produktkvalitetens betydelse för det ekonomiska resultatet och försäljningen.

Eleven väljer och använder ekonomiskt och miljömässigt hållbara arbetsmetoder och arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Nivå 1

LANT1000X 100 poäng

Nivå 2

LANT2000X 100 poäng

Nivå 3

LANT3000X 100 poäng