Ämnet måltid och bransch ger en grund för fortsatt lärande inom restaurang-, bageri- och livsmedelsbranschens områden. I ämnet ingår branschens olika hantverk samt service och livsmedelshygien. Ämnet ger även kunskaper om branschens verksamheter och villkor.

Kategorier

Yrkesämne

Undervisningen i ämnet måltid och bransch ska syfta till att eleverna utvecklar förståelse av restaurang-, bageri- och livsmedelsbranschens olika verksamheter. Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att prova på olika arbetsuppgifter. På så vis ska eleverna ges möjlighet att utveckla förståelse av hur det är att arbeta i branschens olika yrken och hur dessa samverkar. Undervisningen ska bidra till att eleverna upplever måltiden som helhet med alla dess delar som mat, dryck, bröd, bakverk, servering och service. Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar kunskaper om hantverksmässiga arbetsuppgifter inom bageri, konditori, kök och matsal. Undervisningen ska vidare leda till att eleverna utvecklar kunskaper om hygien, ergonomi och arbetsmiljö samt om lagar och andra bestämmelser som gäller för respektive yrkesområde.

Eleverna ska i undervisningen ges möjlighet att utveckla kunskaper om mikroorganismers förekomst, livsbetingelser och betydelse i samband med livsmedelshantering. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla förmåga att genomföra egenkontroll.

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förmåga att bemöta olika kunder och gäster på ett serviceinriktat sätt samt att samarbeta med andra. Dessutom ska eleverna ges rikliga möjligheter att diskutera och resonera om hållbarhet och etik i branschen.

Undervisningen i ämnet måltid och bransch ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
  • Kunskaper om branschens olika verksamheter.
  • Förmåga att utföra enklare arbetsuppgifter inom branschens olika yrkesområden.
  • Förmåga att bemöta kunder och gäster i olika servicesituationer.
  • Kunskaper om hygien i samband med livsmedelshantering.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven visar godtagbara kunskaper om branschens verksamheter, villkor och utbud.

Eleven utför enklare arbetsuppgifter inom branschens olika yrkesområden med viss säkerhet.

Eleven bemöter med viss säkerhet kunder och gäster.

Eleven visar godtagbara kunskaper om hygien i samband med livsmedelshantering.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven visar goda kunskaper om branschens verksamheter, villkor och utbud.

Eleven utför enklare arbetsuppgifter inom branschens olika yrkesområden med säkerhet.

Eleven bemöter med säkerhet kunder och gäster.

Eleven visar goda kunskaper om hygien i samband med livsmedelshantering.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven visar mycket goda kunskaper om branschens verksamheter, villkor och utbud.

Eleven utför enklare arbetsuppgifter inom branschens olika yrkesområden med god säkerhet.

Eleven bemöter med god säkerhet kunder och gäster.

Eleven visar mycket goda kunskaper om hygien i samband med livsmedelshantering.