Måltid och bransch - Nivå 1

200 poäng

Undervisningen i ämnet måltid och bransch på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Branschens olika yrken och hur dessa samverkar.
  • Måltiden som helhetsupplevelse och dess olika delar, däribland mat, dryck, bröd, bakverk, servering och service.
  • Alkoholens effekter och skadeverkningar.
  • Arbetsmiljö och ergonomi.
  • Första hjälpen med HLR (hjärt-lungräddning).
  • Anställningsvillkor, kollektivavtal och arbetsrätt.
  • Hållbarhetsfrågor i branschen.
  • Olika hantverksmetoder med enklare tekniker inom bageri, konditori, matlagning och servering.
  • Grunderna i sensorik.
  • Grunderna i planering, samarbete och organisation.
  • Servicegången.
  • Hantering av vanliga material, maskiner och annan utrustning på ett säkert sätt.
  • Bemötande av kunder och gäster på ett serviceinriktat sätt utifrån olika förutsättningar och behov.
  • Hantering av olika typer av kund- och gästreaktioner på ett serviceinriktat sätt.
  • Presentation och rekommendation av varor och tjänster till kund eller gäst.
  • Livsvillkor för bakterier, svampar och virus.
  • Hantering av livsmedel och råvaror på ett hygieniskt sätt.
  • Livsmedelsburna smittor och förgiftningar.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Personlig och yrkesmässig hygien.
  • Rengöring av lokaler och utrustning.
  • Förvaringstemperaturer och egenkontroll.
  • Kärntemperaturer.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven visar godtagbara kunskaper om branschens verksamheter, villkor och utbud.

Eleven utför enklare arbetsuppgifter inom branschens olika yrkesområden med viss säkerhet.

Eleven bemöter med viss säkerhet kunder och gäster.

Eleven visar godtagbara kunskaper om hygien i samband med livsmedelshantering.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven visar goda kunskaper om branschens verksamheter, villkor och utbud.

Eleven utför enklare arbetsuppgifter inom branschens olika yrkesområden med säkerhet.

Eleven bemöter med säkerhet kunder och gäster.

Eleven visar goda kunskaper om hygien i samband med livsmedelshantering.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven visar mycket goda kunskaper om branschens verksamheter, villkor och utbud.

Eleven utför enklare arbetsuppgifter inom branschens olika yrkesområden med god säkerhet.

Eleven bemöter med god säkerhet kunder och gäster.

Eleven visar mycket goda kunskaper om hygien i samband med livsmedelshantering.

Nivå 1

MALT1000X 200 poäng

Nivå 2

MALT2000X 100 poäng