Undervisningen i ämnet måltid och bransch på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Branschens olika yrken och hur dessa samverkar.
- Måltiden som helhetsupplevelse och dess olika delar, däribland mat, dryck, bröd, bakverk, servering och service.
- Alkoholens effekter och skadeverkningar.
- Arbetsmiljö och ergonomi.
- Första hjälpen med HLR (hjärt-lungräddning).
- Anställningsvillkor, kollektivavtal och arbetsrätt.
- Hållbarhetsfrågor i branschen.
- Olika hantverksmetoder med enklare tekniker inom bageri, konditori, matlagning och servering.
- Grunderna i sensorik.
- Grunderna i planering, samarbete och organisation.
- Servicegången.
- Hantering av vanliga material, maskiner och annan utrustning på ett säkert sätt.
- Bemötande av kunder och gäster på ett serviceinriktat sätt utifrån olika förutsättningar och behov.
- Hantering av olika typer av kund- och gästreaktioner på ett serviceinriktat sätt.
- Presentation och rekommendation av varor och tjänster till kund eller gäst.
- Livsvillkor för bakterier, svampar och virus.
- Hantering av livsmedel och råvaror på ett hygieniskt sätt.
- Livsmedelsburna smittor och förgiftningar.
- Lagar och andra bestämmelser inom området.
- Personlig och yrkesmässig hygien.
- Rengöring av lokaler och utrustning.
- Förvaringstemperaturer och egenkontroll.
- Kärntemperaturer.