Undervisningen i ämnet måltid och bransch på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:
- Branschens verksamheter. Drift, organisation, planering, anställningsvillkor och ekonomi.
- Planering av måltider som helhetsupplevelser.
- Alkoholens effekter och konsekvenser samt regler för ansvarsfull alkoholservering.
- Hantverksmetoder med vanliga tekniker inom bageri, konditori, matlagning och servering.
- Grundsmaker och sensorisk metod.
- Planering och organisation av simultana moment inom olika yrkesområden. Samarbete.
- Hantering av material, maskiner och annan utrustning på ett säkert sätt.
- Att samverka med andra i olika servicesituationer på ett ansvarsfullt sätt. Den egna rollen i olika servicesituationer.
- Presentation av produkter och tjänster på ett serviceinriktat sätt.
- Hantering av livsmedel och råvaror efter recept och instruktioner på ett hygieniskt sätt i enlighet med lagar och andra bestämmelser.
- Lagar och andra bestämmelser inom området.
- Hygienrutiner och egenkontroll, däribland HACCP (hazard analysis and critical control points).