Måltid och bransch - Nivå 2

100 poäng

Undervisningen i ämnet måltid och bransch på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Branschens verksamheter. Drift, organisation, planering, anställningsvillkor och ekonomi.
  • Planering av måltider som helhetsupplevelser.
  • Alkoholens effekter och konsekvenser samt regler för ansvarsfull alkoholservering.
  • Hantverksmetoder med vanliga tekniker inom bageri, konditori, matlagning och servering.
  • Grundsmaker och sensorisk metod.
  • Planering och organisation av simultana moment inom olika yrkesområden. Samarbete.
  • Hantering av material, maskiner och annan utrustning på ett säkert sätt.
  • Att samverka med andra i olika servicesituationer på ett ansvarsfullt sätt. Den egna rollen i olika servicesituationer.
  • Presentation av produkter och tjänster på ett serviceinriktat sätt.
  • Hantering av livsmedel och råvaror efter recept och instruktioner på ett hygieniskt sätt i enlighet med lagar och andra bestämmelser.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Hygienrutiner och egenkontroll, däribland HACCP (hazard analysis and critical control points).

Betygskriterier

Betyget E

Eleven visar godtagbara kunskaper om branschens verksamheter, villkor och utbud.

Eleven utför enklare arbetsuppgifter inom branschens olika yrkesområden med viss säkerhet.

Eleven bemöter med viss säkerhet kunder och gäster.

Eleven visar godtagbara kunskaper om hygien i samband med livsmedelshantering.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven visar goda kunskaper om branschens verksamheter, villkor och utbud.

Eleven utför enklare arbetsuppgifter inom branschens olika yrkesområden med säkerhet.

Eleven bemöter med säkerhet kunder och gäster.

Eleven visar goda kunskaper om hygien i samband med livsmedelshantering.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven visar mycket goda kunskaper om branschens verksamheter, villkor och utbud.

Eleven utför enklare arbetsuppgifter inom branschens olika yrkesområden med god säkerhet.

Eleven bemöter med god säkerhet kunder och gäster.

Eleven visar mycket goda kunskaper om hygien i samband med livsmedelshantering.

Nivå 1

MALT1000X 200 poäng

Nivå 2

MALT2000X 100 poäng