Styckning - Nivå 4

200 poäng

Undervisningen i ämnet styckning på nivå 4 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Fördjupning inom anatomi med betoning på vanligt förekommande djurslag.
  • Planering och organisering av arbetet utifrån krav på ekonomi, effektivitet och hållbarhet.
  • Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
  • Styckningskalkyler.
  • Yrkesmässig styckning, nedskärning och sortering av vanligt förekommande djurslag, till exempel i styckningslokal, slakteri eller gårdsbutik.
  • Hantering och förvaring av råvaror.
  • Vård av utrustning.
  • Förpackningsmaterial, paketering och märkning av produkter.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Ergonomiska och säkra arbetssätt.
  • Hygienrutiner och egenkontroll.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven planerar och organiserar styckningsarbete på ett godtagbart sätt.

Eleven använder med visst handlag olika metoder för att stycka. Eleven hanterar, förvarar och förpackar olika råvaror och produkter på ett godtagbart sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven planerar och organiserar styckningsarbete på ett gott sätt.

Eleven använder med gott handlag olika metoder för att stycka. Eleven hanterar, förvarar och förpackar olika råvaror och produkter på ett gott sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven planerar och organiserar styckningsarbete på ett mycket gott sätt.

Eleven använder med mycket gott handlag olika metoder för att stycka. Eleven hanterar, förvarar och förpackar olika råvaror och produkter på ett mycket gott sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Nivå 1

STYK1000X 100 poäng

Nivå 2

STYK2000X 200 poäng

Nivå 3

STYK3000X 200 poäng

Nivå 4

STYK4000X 200 poäng