Undervisningen i ämnet växtodling på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:
Biologisk grund
- Växters utvecklingsstadier samt de yttre och inre faktorer som styr och påverkar utvecklingen.
- Växtnäringsämnen, växtnäringsupptagning och växtnäringsämnenas funktion i växten.
- Bin och andra pollinatörers betydelse för odlingsresultatet.
- Tillväxtfaktorerna och deras betydelse för växtval, tillväxt, odlingsplanering, skötsel och produktkvalitet.
- Odlingssystem och växtföljder för ekonomiskt och miljömässigt hållbar produktion.
- Ogräs i olika utvecklingsstadier, spridningsbiologi och bekämpningsmetoder.
- Växtsjukdomar samt växtskador och deras orsaker, till exempel skador som uppkommer av svampar, skadedjur eller väderlek.
- Förebyggande och direkta växtskyddsåtgärder däribland mekanisk och kemisk bekämpning av ogräs och skadegörare.
- Markstruktur, markluft, dränering och markpackning.
- Mikroorganismer, svampar, bakterier och övriga organismer av betydelse för markens näringsomsättning och kväveförsörjning.
- Vattnets kretslopp, vattenuttag samt metoder för effektiv vattenanvändning.
- Ekosystemtjänster och multifunktionella odlingssystem.
- Diversifiering: odlad och vild mångfald i kulturlandskapet.
- Lantbruksgrödors odlingsegenskaper och kvalitetskrav.
- Foderväxters egenskaper och användningsområden.
- Hur odlingsförutsättningar och marknad påverkar odlingsplaneringen, till exempel val av sorter och odlingssystem.
- Biologiska processer i samband med lagring.
Arbetsuppgifter
- Växtodlingsplanering innefattande odlingssystem, växtföljder och ekonomiska beräkningar.
- Fältstudier samt bedömning av hur och när olika växtodlingsåtgärder ska genomföras.
- Organisation, planering och genomförande av arbetsuppgifter med utgångspunkt i växtodlingsplaner, effektiv resursanvändning och den aktuella situationen.
- Jordprovtagning för markkartering. Bedömning av resultat samt växtnäringsberäkningar.
- Tolkning av dikningskartor och åtgärder vid funktionsstörningar.
- Användning av maskiner och teknisk utrustning i samband med aktuella arbetsuppgifter.
- Skörd, transport och lagring av produkter samt kvalitetssäkring.
- Foderanalys.
- Resurseffektivitet och miljöhänsyn i samband med växtodling.
Arbetsmiljö, säkerhetsfrågor och bestämmelser
- Funktions- och säkerhetskontroll i samband med användning av aktuella maskiner och teknisk utrustning.
- Hållbart arbetsliv, ergonomi samt arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor i samband med aktuella arbetsuppgifter.
- Lagar och andra bestämmelser som gäller växtodling.
- Livsmedelsmärkningar och certifieringar.