Undervisningen i ämnet charkuteri på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Vanliga råvaror och tillsatser inom charkuteribranschen samt deras kvalitet och egenskaper.
- Köttsortering.
- Planering och organisering av arbetet, däribland att ta fram och plocka undan verktyg och arbetsmaterial enligt instruktion.
- Råvarukalkyler för ekonomiska beräkningar.
- Ekonomiska aspekter i arbetet, däribland hur svinn kan påverka lönsamheten.
- Receptberäkningar och beräkningar av näringsinnehåll.
- Förvaring och hantering av vanligt förekommande råvaror och produkter.
- Tillverkning av oblandade och blandade charkuterivaror. Uppvägning, beredning, formning, värmebehandling och kylning.
- Vård av utrustning och maskiner.
- Förpackningsmaterial samt paketering och märkning av produkter.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagen.
- Hållbarhets- och miljömärkningar.
- Ergonomiska och säkra arbetssätt.
- Hygienrutiner och egenkontroll.
- Grundläggande fackspråk.
- Samarbete och kommunikation i arbetet.