Charkuteri - Nivå 1

100 poäng

Undervisningen i ämnet charkuteri på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Vanliga råvaror och tillsatser inom charkuteribranschen samt deras kvalitet och egenskaper.
  • Köttsortering.
  • Planering och organisering av arbetet, däribland att ta fram och plocka undan verktyg och arbetsmaterial enligt instruktion.
  • Råvarukalkyler för ekonomiska beräkningar.
  • Ekonomiska aspekter i arbetet, däribland hur svinn kan påverka lönsamheten.
  • Receptberäkningar och beräkningar av näringsinnehåll.
  • Förvaring och hantering av vanligt förekommande råvaror och produkter.
  • Tillverkning av oblandade och blandade charkuterivaror. Uppvägning, beredning, formning, värmebehandling och kylning.
  • Vård av utrustning och maskiner.
  • Förpackningsmaterial samt paketering och märkning av produkter.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagen.
  • Hållbarhets- och miljömärkningar.
  • Ergonomiska och säkra arbetssätt.
  • Hygienrutiner och egenkontroll.
  • Grundläggande fackspråk.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven planerar och organiserar charkuteriarbete på ett godtagbart sätt.

Eleven tillverkar med visst handlag olika charkuterivaror. Eleven hanterar, förvarar och förpackar olika charkuterivaror på ett godtagbart sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven planerar och organiserar charkuteriarbete på ett gott sätt.

Eleven tillverkar med gott handlag olika charkuterivaror. Eleven hanterar, förvarar och förpackar olika charkuterivaror på ett gott sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven planerar och organiserar charkuteriarbete på ett mycket gott sätt.

Eleven tillverkar med mycket gott handlag olika charkuterivaror. Eleven hanterar, förvarar och förpackar olika charkuterivaror på ett mycket gott sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Nivå 1

CHAK1000X 100 poäng

Nivå 2

CHAK2000X 200 poäng

Nivå 3

CHAK3000X 200 poäng

Nivå 4

CHAK4000X 200 poäng