Undervisningen i ämnet charkuteri på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:
- Planering och organisering av arbetet. Val av arbetssätt, råvaror och tillsatser.
- Kvalitet och effektivitet samt etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
- Omvandling och skapande av recept utifrån olika krav, till exempel smak, allergianpassning och hållbarhet. Receptberäkningar.
- Förvaring och hantering av råvaror och produkter.
- Tillverkning av blandade och oblandade charkuterivaror utifrån krav på effektivitet och ekonomi. Olika specialiteter, till exempel lokala eller internationella.
- Olika saltningsmetoder inom charkuteribranschen.
- Formning i formar samt i konst- och naturtarm.
- Rök- och värmebehandlingsmetoder och hur de påverkar produktens hållbarhet, smak, färg och konsistens.
- Vård av utrustning och maskiner.
- Förpackningsmaterial samt paketering och märkning av produkter.
- Lagar och andra bestämmelser inom området.
- Ergonomiska och säkra arbetssätt.
- Hygienrutiner och egenkontroll.
- Samarbete och kommunikation i arbetet.