Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Planering och organisering av arbetet, däribland att ta fram, skära upp, markera och organisera råvaror efter recept och instruktioner.
- Samband mellan svinn och ekonomi.
- Skattning av vikt och volym.
- Grundläggande matlagningsmetoder, däribland stekning, kokning, pochering, ångkokning, bryning, sautering, halstring, ugnsstekning, grillning och fritering.
- Olika skärtekniker.
- Kökets redskap och maskiner samt annan utrustning. Hur de används och hanteras på ett säkert sätt.
- Tillagning av enklare maträtter, däribland soppor, äggrätter och kötträtter.
- Olika grundsåser.
- Vanligt förekommande allergi- och specialkost.
- Enklare vegetarisk och vegansk kost.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagstiftning med tonvikt på hygien och hygienrutiner.
- Säkerhet och ergonomi i arbetet.
- Hållbarhets- och miljömärkningar.
- Grundläggande fackspråk.
- Samarbete, kommunikation och bemötande i kök.