Matlagning - Nivå 3

200 poäng

Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Planering och organisering av arbetet, däribland varumottagning, upplockning och korrekt förvaring av råvaror.
  • Kalkyler och prissättning.
  • Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
  • Identifiering, behandling och hantering av råvaror samt smakmässiga aspekter vid tillagning.
  • Tillagning av vanligt förekommande kalla och varma rätter för restaurang, däribland olika lunchrätter.
  • Sallader, dressingar, kuvertbröd och torra kakor.
  • Anpassning av måltider till allergier och önskemål om specialkost och andra kostval.
  • Anpassning av måltider och tjänster utifrån individuella önskemål.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Service, kommunikation och bemötande i samarbete med andra.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett godtagbart sätt.

Eleven tillagar med visst handlag olika maträtter.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett godtagbart sätt.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett gott sätt.

Eleven tillagar med gott handlag olika maträtter.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett gott sätt.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett mycket gott sätt.

Eleven tillagar med mycket gott handlag olika maträtter.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett mycket gott sätt.

Nivå 1

MATG1000X 100 poäng

Nivå 2

MATG2000X 100 poäng

Nivå 3

MATG3000X 200 poäng

Nivå 4

MATG4000X 200 poäng

Nivå 5

MATG5000X 200 poäng