Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 4 ska behandla följande centrala innehåll:
- Helheten i restaurangens organisation. Övergripande planering av arbetsuppgifterna, däribland att skriva en mise en place-lista eller motsvarande för att organisera och strukturera matlagningsmoment och förstå situationens krav.
- Hantering av ett flertal beställningar från olika bord.
- Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
- Krav på näringsriktighet vid matlagning i offentliga kök. Svenska näringsrekommendationer.
- Näringsberäkningar av måltider. Näringsberäkningsprogram.
- Vanligt förekommande allergi- och specialkost vid matlagning i offentliga kök.
- Matlagning och arrangemang utifrån traditioner, teman eller koncept, till exempel klassiska och vanligt förekommande högtider, ceremoniella måltider eller tematisk matlagning.
- Metoder och arbetssätt i storkök.
- Arbete med flera simultana moment.
- Klassiska och nyskapande maträtter i både restaurang och storkök.
- Matlagning av rätter med flera olika komponenter utifrån givna tidsramar.
- Olika estetiska upplägg på tallrik.
- Lagar och andra bestämmelser för yrkesmässigt arbete samt utförande och uppföljning av egenkontroll.
- Säkerhet och ergonomi i arbetet.
- Service, kommunikation och bemötande i samarbete med andra för att skapa en positiv helhetsupplevelse runt måltiden.