Matlagning - Nivå 4

200 poäng

Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 4 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Helheten i restaurangens organisation. Övergripande planering av arbetsuppgifterna, däribland att skriva en mise en place-lista eller motsvarande för att organisera och strukturera matlagningsmoment och förstå situationens krav.
  • Hantering av ett flertal beställningar från olika bord.
  • Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
  • Krav på näringsriktighet vid matlagning i offentliga kök. Svenska näringsrekommendationer.
  • Näringsberäkningar av måltider. Näringsberäkningsprogram.
  • Vanligt förekommande allergi- och specialkost vid matlagning i offentliga kök.
  • Matlagning och arrangemang utifrån traditioner, teman eller koncept, till exempel klassiska och vanligt förekommande högtider, ceremoniella måltider eller tematisk matlagning.
  • Metoder och arbetssätt i storkök.
  • Arbete med flera simultana moment.
  • Klassiska och nyskapande maträtter i både restaurang och storkök.
  • Matlagning av rätter med flera olika komponenter utifrån givna tidsramar.
  • Olika estetiska upplägg på tallrik.
  • Lagar och andra bestämmelser för yrkesmässigt arbete samt utförande och uppföljning av egenkontroll.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Service, kommunikation och bemötande i samarbete med andra för att skapa en positiv helhetsupplevelse runt måltiden.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett godtagbart sätt.

Eleven tillagar med visst handlag olika maträtter.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett godtagbart sätt.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett gott sätt.

Eleven tillagar med gott handlag olika maträtter.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett gott sätt.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett mycket gott sätt.

Eleven tillagar med mycket gott handlag olika maträtter.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett mycket gott sätt.

Nivå 1

MATG1000X 100 poäng

Nivå 2

MATG2000X 100 poäng

Nivå 3

MATG3000X 200 poäng

Nivå 4

MATG4000X 200 poäng

Nivå 5

MATG5000X 200 poäng