Matlagning - Nivå 2

100 poäng

Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Planering och organisering av arbetet efter situationens krav.
  • Ekonomisk och miljömässig hantering av svinn och rester.
  • Tillagning av vanliga rätter, däribland fisk- och kötträtter samt vegetariska och veganska rätter.
  • Olika fonder och buljonger samt tillagning av ett urval av dessa.
  • Födoämnesintolerans, allergi och specialkost.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland livsmedelslagstiftning med tonvikt på hygien och hygienrutiner.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Hållbarhetsfrågor som rör livsmedel.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.
  • Bemötande i olika situationer.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett godtagbart sätt.

Eleven tillagar med visst handlag olika maträtter.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett godtagbart sätt.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett gott sätt.

Eleven tillagar med gott handlag olika maträtter.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett gott sätt.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett mycket gott sätt.

Eleven tillagar med mycket gott handlag olika maträtter.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett mycket gott sätt.

Nivå 1

MATG1000X 100 poäng

Nivå 2

MATG2000X 100 poäng

Nivå 3

MATG3000X 200 poäng

Nivå 4

MATG4000X 200 poäng

Nivå 5

MATG5000X 200 poäng