Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 5 ska behandla följande centrala innehåll:
- Yrkesmässig planering och organisering av restaurangarbete. Långsiktig planering, däribland beställning av råvaror.
- Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
- Matlagning och arrangemang utifrån trender, teman eller koncept.
- Arbete med flera simultana moment med hänsyn till tempo, flöde och svinn.
- Yrkesmässig matlagning i restaurang och storkök med hänsyn till tidsramar, beställningar och gästens önskemål.
- Avancerade matlagningsmetoder, däribland sous vide, rökning, torkning och fermentering.
- Skapande av avancerade maträtter och anrättningar under yrkesmässiga former, däribland avsmakningsmenyer.
- Kreativt framtagande av recept, matsedlar och menyer för olika typer av specialkost.
- Yrkesmässig tillagning av specialkost.
- Lagar och andra bestämmelser för yrkesmässigt arbete samt yrkesmässigt utförande och uppföljning av egenkontroll.
- Säkerhet och ergonomi i arbetet.
- Service och bemötande på ett yrkesmässigt sätt samt konstruktiv kommunikation och hantering av klagomål.