Undervisningen i ämnet servering på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal efter givna instruktioner.
- Vanliga mat- och dryckesmenyer.
- Utformning av enklare menyer utifrån anvisningar.
- Allergi- och specialkost samt olika kostval.
- Enklare servering av mat samt av varma och kalla drycker.
- Enklare dukningar och dekorationer utifrån givna instruktioner.
- Utrustning och material vid serveringsarbete.
- Enklare kassahantering och betalningsmoment.
- Grundläggande gästbemötande samt hur mat och dryck kan presenteras på ett enkelt sätt.
- Grundläggande fackspråk.
- Samarbete och kommunikation vid servering.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagen.
- Alkoholservering.
- Säkerhet och ergonomi i arbetet.
- Hållbarhets- och miljömärkningar.
- Vanliga kalla och varma drycker, däribland vin, öl, spritdrycker och alkoholfria drycker. Deras karaktär utifrån grundsmakerna. Provningsmetoder.