Servering - Nivå 1

100 poäng

Undervisningen i ämnet servering på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal efter givna instruktioner.
  • Vanliga mat- och dryckesmenyer.
  • Utformning av enklare menyer utifrån anvisningar.
  • Allergi- och specialkost samt olika kostval.
  • Enklare servering av mat samt av varma och kalla drycker.
  • Enklare dukningar och dekorationer utifrån givna instruktioner.
  • Utrustning och material vid serveringsarbete.
  • Enklare kassahantering och betalningsmoment.
  • Grundläggande gästbemötande samt hur mat och dryck kan presenteras på ett enkelt sätt.
  • Grundläggande fackspråk.
  • Samarbete och kommunikation vid servering.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagen.
  • Alkoholservering.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Hållbarhets- och miljömärkningar.
  • Vanliga kalla och varma drycker, däribland vin, öl, spritdrycker och alkoholfria drycker. Deras karaktär utifrån grundsmakerna. Provningsmetoder.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett godtagbart sätt.

Eleven utför serveringsarbete samt presenterar och säljer mat och dryck med viss säkerhet.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett godtagbart sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar godtagbara kunskaper om drycker.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett gott sätt.

Eleven utför serveringsarbete samt presenterar och säljer mat och dryck med säkerhet.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett gott sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar goda kunskaper om drycker.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett mycket gott sätt.

Eleven utför serveringsarbete samt presenterar och säljer mat och dryck med god säkerhet.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett mycket gott sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar mycket goda kunskaper om drycker.

Nivå 1

SERR1000X 100 poäng

Nivå 2

SERR2000X 100 poäng

Nivå 3

SERR3000X 200 poäng

Nivå 4

SERR4000X 200 poäng

Nivå 5

SERR5000X 200 poäng