Servering - Nivå 5

200 poäng

Undervisningen i ämnet servering på nivå 5 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Yrkesmässig förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal.
  • Olika sätt att skapa en helhetsupplevelse för gästen.
  • Hur måltidsmiljö kan skapas på ett yrkesmässigt sätt och hur den kan påverka restaurangens försäljning.
  • Yrkesmässig planering av mat- och dryckesmenyer samt utformning av menyer för offerter med hänsyn till ekonomisk och ekologisk hållbarhet.
  • Anpassning av måltid till allergier och önskemål om specialkost och andra kostval.
  • Yrkesmässig servering. Simultana moment kopplade till utsatta tidsramar.
  • Traditionella och moderna matsalshantverk.
  • Vanligt förekommande hantverksmässiga metoder vid servering och hantering av drycker, däribland dekantering.
  • Dukning till fest, ceremoniella måltider, högtider och tematiska beställningsarrangemang.
  • Yrkesmässig hantering av kassasystem och olika betalningsmoment samt kassaredovisning.
  • Yrkesmässigt gästbemötande och yrkesmässig presentation av mat och dryck.
  • Serviceinriktad och säljande kommunikation med gäst.
  • Yrkesmässig försäljning och merförsäljning.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Alkoholens konsekvenser och skadeverkningar. Ansvarsfull alkoholservering.
  • Fördjupad beskrivning av dryckers karaktär utifrån sensorik. Hur olika drycker kan kombineras med mat. Hur ursprung och tillverkning påverkar dryckers karaktär. Rådgivning vid dryckesval.
  • Fördjupning inom dryckesområdet, till exempel avseende kaffe, öl, champagne, barteknik eller vinprovning.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett godtagbart sätt.

Eleven utför serveringsarbete samt presenterar och säljer mat och dryck med viss säkerhet.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett godtagbart sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar godtagbara kunskaper om drycker.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett gott sätt.

Eleven utför serveringsarbete samt presenterar och säljer mat och dryck med säkerhet.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett gott sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar goda kunskaper om drycker.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett mycket gott sätt.

Eleven utför serveringsarbete samt presenterar och säljer mat och dryck med god säkerhet.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett mycket gott sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar mycket goda kunskaper om drycker.

Nivå 1

SERR1000X 100 poäng

Nivå 2

SERR2000X 100 poäng

Nivå 3

SERR3000X 200 poäng

Nivå 4

SERR4000X 200 poäng

Nivå 5

SERR5000X 200 poäng