Undervisningen i ämnet servering på nivå 5 ska behandla följande centrala innehåll:
- Yrkesmässig förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal.
- Olika sätt att skapa en helhetsupplevelse för gästen.
- Hur måltidsmiljö kan skapas på ett yrkesmässigt sätt och hur den kan påverka restaurangens försäljning.
- Yrkesmässig planering av mat- och dryckesmenyer samt utformning av menyer för offerter med hänsyn till ekonomisk och ekologisk hållbarhet.
- Anpassning av måltid till allergier och önskemål om specialkost och andra kostval.
- Yrkesmässig servering. Simultana moment kopplade till utsatta tidsramar.
- Traditionella och moderna matsalshantverk.
- Vanligt förekommande hantverksmässiga metoder vid servering och hantering av drycker, däribland dekantering.
- Dukning till fest, ceremoniella måltider, högtider och tematiska beställningsarrangemang.
- Yrkesmässig hantering av kassasystem och olika betalningsmoment samt kassaredovisning.
- Yrkesmässigt gästbemötande och yrkesmässig presentation av mat och dryck.
- Serviceinriktad och säljande kommunikation med gäst.
- Yrkesmässig försäljning och merförsäljning.
- Samarbete och kommunikation i arbetet.
- Lagar och andra bestämmelser inom området.
- Säkerhet och ergonomi i arbetet.
- Alkoholens konsekvenser och skadeverkningar. Ansvarsfull alkoholservering.
- Fördjupad beskrivning av dryckers karaktär utifrån sensorik. Hur olika drycker kan kombineras med mat. Hur ursprung och tillverkning påverkar dryckers karaktär. Rådgivning vid dryckesval.
- Fördjupning inom dryckesområdet, till exempel avseende kaffe, öl, champagne, barteknik eller vinprovning.