Undervisningen i ämnet servering på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:
- Förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal. Dukning efter situationens krav och för att skapa en inbjudande måltidsmiljö.
- Mat- och dryckesmenyers uppbyggnad ur ett historiskt och nutida perspektiv.
- Utformning av menyer anpassade för situationens krav, däribland ekonomisk och ekologisk hållbarhet samt efter säsong och tillfälle.
- Anpassning av måltid till allergier och önskemål om specialkost och andra kostval.
- Etiska och miljömässiga frågor som rör livsmedel och livsmedelshantering.
- Vanligt förekommande serveringsarbete, däribland tallriksservering, fatservering och bufféservering.
- Serveringsmetoder för olika måltidsdrycker, däribland vin, öl och spritdrycker.
- Kassahantering och betalningsmoment utifrån situationens krav.
- Säljande presentation av mat och dryck till gäst.
- Hur gästfrågor kan hanteras samt hur bemötandet av gästen kan påverka försäljningen.
- Samarbete och kommunikation i arbetet.
- Lagar och andra bestämmelser inom området.
- Säkerhet och ergonomi i arbetet.
- Nyanser i olika dryckers karaktär och hur dessa kan beskrivas.
- Historia, tradition och trender vad gäller drycker.