Servering - Nivå 3

200 poäng

Undervisningen i ämnet servering på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal. Dukning efter situationens krav och för att skapa en inbjudande måltidsmiljö.
  • Mat- och dryckesmenyers uppbyggnad ur ett historiskt och nutida perspektiv.
  • Utformning av menyer anpassade för situationens krav, däribland ekonomisk och ekologisk hållbarhet samt efter säsong och tillfälle.
  • Anpassning av måltid till allergier och önskemål om specialkost och andra kostval.
  • Etiska och miljömässiga frågor som rör livsmedel och livsmedelshantering.
  • Vanligt förekommande serveringsarbete, däribland tallriksservering, fatservering och bufféservering.
  • Serveringsmetoder för olika måltidsdrycker, däribland vin, öl och spritdrycker.
  • Kassahantering och betalningsmoment utifrån situationens krav.
  • Säljande presentation av mat och dryck till gäst.
  • Hur gästfrågor kan hanteras samt hur bemötandet av gästen kan påverka försäljningen.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Nyanser i olika dryckers karaktär och hur dessa kan beskrivas.
  • Historia, tradition och trender vad gäller drycker.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett godtagbart sätt.

Eleven utför serveringsarbete samt presenterar och säljer mat och dryck med viss säkerhet.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett godtagbart sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar godtagbara kunskaper om drycker.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett gott sätt.

Eleven utför serveringsarbete samt presenterar och säljer mat och dryck med säkerhet.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett gott sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar goda kunskaper om drycker.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett mycket gott sätt.

Eleven utför serveringsarbete samt presenterar och säljer mat och dryck med god säkerhet.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett mycket gott sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar mycket goda kunskaper om drycker.

Nivå 1

SERR1000X 100 poäng

Nivå 2

SERR2000X 100 poäng

Nivå 3

SERR3000X 200 poäng

Nivå 4

SERR4000X 200 poäng

Nivå 5

SERR5000X 200 poäng