Servering - Nivå 2

100 poäng

Undervisningen i ämnet servering på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal anpassat till olika serveringssätt.
  • Mat- och dryckesmenyers uppbyggnad.
  • Utformning av enklare menyer, till exempel efter säsong eller tillgång på råvaror.
  • Anpassning av måltid till allergier och önskemål om specialkost och andra kostval.
  • Etiska och miljömässiga frågor som rör mat och dryck.
  • Servering av mat samt av kalla och varma drycker.
  • Vanliga dukningar och dekorationer.
  • Vanligt förekommande kassahantering och betalningsmoment.
  • Gästbemötande. Hur mat och dryck kan presenteras på ett säljande sätt.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och alkohollagen.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Vanliga kalla och varma drycker, deras karaktär, tillverkning och användning.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett godtagbart sätt.

Eleven utför serveringsarbete samt presenterar och säljer mat och dryck med viss säkerhet.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett godtagbart sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar godtagbara kunskaper om drycker.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett gott sätt.

Eleven utför serveringsarbete samt presenterar och säljer mat och dryck med säkerhet.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett gott sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar goda kunskaper om drycker.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett mycket gott sätt.

Eleven utför serveringsarbete samt presenterar och säljer mat och dryck med god säkerhet.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett mycket gott sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar mycket goda kunskaper om drycker.

Nivå 1

SERR1000X 100 poäng

Nivå 2

SERR2000X 100 poäng

Nivå 3

SERR3000X 200 poäng

Nivå 4

SERR4000X 200 poäng

Nivå 5

SERR5000X 200 poäng