Undervisningen i ämnet servering på nivå 4 ska behandla följande centrala innehåll:
- Förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal anpassat till gästantal, tidsramar och personalförutsättningar.
- Dukning efter tema, koncept och beställningsarrangemang.
- Utformning av en inbjudande måltidsmiljö anpassad till situationens krav.
- Mat- och dryckesmenyer för restaurang och beställningsarrangemang, däribland prissättning.
- Utformning av matsedel till beställningsarrangemang, till exempel utifrån traditioner, trender och teman med hänsyn tagen till ekonomiska och ekologiska aspekter.
- Anpassning av måltid till allergier samt önskemål om specialkost och andra kostval.
- Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
- Serveringsarbete, däribland uppläggning och servering framför gäst utifrån situationens krav.
- Kassahantering och betalningsmoment utifrån situationens krav samt kassaredovisning.
- Serviceinriktat gästbemötande samt säljande presentation av mat och dryck till gäst utifrån situationens krav.
- Samarbete och kommunikation i arbetet.
- Lagar och andra bestämmelser inom området.
- Säkerhet och ergonomi i arbetet.
- Olika dryckers karaktär i kombination med mat utifrån sensorik.
- Några drycker, deras historiska utveckling och betydelse i dag.
- Fördjupning inom dryckesområdet, till exempel avseende kaffe, öl, champagne, barteknik eller vinprovning.