Servering - Nivå 4

200 poäng

Undervisningen i ämnet servering på nivå 4 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal anpassat till gästantal, tidsramar och personalförutsättningar.
  • Dukning efter tema, koncept och beställningsarrangemang.
  • Utformning av en inbjudande måltidsmiljö anpassad till situationens krav.
  • Mat- och dryckesmenyer för restaurang och beställningsarrangemang, däribland prissättning.
  • Utformning av matsedel till beställningsarrangemang, till exempel utifrån traditioner, trender och teman med hänsyn tagen till ekonomiska och ekologiska aspekter.
  • Anpassning av måltid till allergier samt önskemål om specialkost och andra kostval.
  • Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
  • Serveringsarbete, däribland uppläggning och servering framför gäst utifrån situationens krav.
  • Kassahantering och betalningsmoment utifrån situationens krav samt kassaredovisning.
  • Serviceinriktat gästbemötande samt säljande presentation av mat och dryck till gäst utifrån situationens krav.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Olika dryckers karaktär i kombination med mat utifrån sensorik.
  • Några drycker, deras historiska utveckling och betydelse i dag.
  • Fördjupning inom dryckesområdet, till exempel avseende kaffe, öl, champagne, barteknik eller vinprovning.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett godtagbart sätt.

Eleven utför serveringsarbete samt presenterar och säljer mat och dryck med viss säkerhet.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett godtagbart sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar godtagbara kunskaper om drycker.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett gott sätt.

Eleven utför serveringsarbete samt presenterar och säljer mat och dryck med säkerhet.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett gott sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar goda kunskaper om drycker.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven planerar och organiserar arbetet på ett mycket gott sätt.

Eleven utför serveringsarbete samt presenterar och säljer mat och dryck med god säkerhet.

Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett mycket gott sätt.

Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.

Eleven visar mycket goda kunskaper om drycker.

Nivå 1

SERR1000X 100 poäng

Nivå 2

SERR2000X 100 poäng

Nivå 3

SERR3000X 200 poäng

Nivå 4

SERR4000X 200 poäng

Nivå 5

SERR5000X 200 poäng